English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Profil de retailer - Real

Descarca Profil de retailer - Real

Intrat in Romania, in martie 2006, cu un prim magazin la Timisoara, Real a inregistrat in primul sau an de activitate cea mai rapida expansiune, deschizand 8 hypermarketuri pana la final de 2006, fara ca vreunul sa fie in Bucuresti. O strategie unica in istoria retailului romanesc, cu focus pe zona Ardealului, devenita principala piata a retailerului. Abia un an mai tarziu, in octombrie, se deschidea si primul magazin bucurestean, in zona Vitan. Capitala avea sa preia conducerea abia in octombrie 2009, data la care se deschidea cel de-al treilea hypermarket Real, in zona Cotroceni. La nici doua luni insa, deschiderea magazinului Timisoara Ghiroda, punea pe picior de egalitate cele doua orase, ambele avand in acel moment cate trei hypermarketuri.

 

Expansiunea retelei a fost stopata brusc in 2010, an in care s-a deschis un singur magazin, in Bucuresti Pallady. Retailerul inregistra pierderi, iar zvonurile despre o posibila iesire din piata erau tot mai iminente. Confirmarea a venit abia doi ani mai tarziu, pe final de 2012, cand vanzarea catre Auchan a devenit o certitudine. Era insa o vanzare partiala, patru dintre cele 24 de magazine, ramanand in continuare sub bannerul Real. In ciuda asigurarilor date de retailer, magazinele nu si-au gasit pana astazi un cumparator. Era si normal sa fie asa, data fiind pozitionarea acestora.

Ramas cu 4 magazine, Real incearca sa isi regrupeze fortele. Misiune deloc usoara pentru ca vorbim de locatii aflate in cele patru colturi ale tarii, fara sustinerea unui depozit central si fara o logistica proprie. Vor reusi acestea sa revina in prim plan sau vorbim mai curand de o strategie de supravietuire, in asteptarea unor potentiali cumparatori?

 

Lucrarea „Real - Profil de retailer"prezinta o ampla analiza a retailerului, prin prisma strategiei sale romanesti. Evolutia acestuia, de la deschiderea primului magazin si pana la momentul actual este inclusa intr-un capitol distinct, fiind structurata pe ani si completata in partea de final cu lista completa a spatiilor comerciale, foste si actuale, functie de data deschiderii. O sectiune aparte este rezervata indicatorilor economico-financiari, acestia fiind analizati atat la nivel de retea cat si in detaliu, la nivel de magazin.

Strategia de brand privat a retailerului are si ea rezervata un capitol aparte. Sa nu uitam ca Real la momentul intrarii sale avea sustinerea unor branduri puternice dar si un know-how venit din partea centralei germane. Multe dintre produse, si in special cele sub brandurile premium sau BIO, aveau un ridicat grad de inovatie, fiind la momentul respectiv unice pe piata romaneasca. La acestea s-au adaugat brandurile entry level (Tip) si mainstream (Real Quality), cu multe articole produse la nivel national, de catre companii autohtone.

O sectiune aparte este alocata centralei de achizitii, ca parte a strategiei Grupului Metro. Constituita la nivel national, centrala si-a adus aportul la uniformizarea conditiilor comerciale negociate cu companiile furnizoare, astfel ca la momentul respectiv atat Real cat si Metro au beneficiat din plin de avantajele acestei structuri interne.

In partea sa de final, lucrarea este completata cu o analiza SWOT ce contureaza odata in plus imaginea unui retailer cu o strategie complexa, consolidata in cei aproape 15 ani de prezenta pe piata romaneasca.

 

Analiza „Real - Profil de retailer" este un instrument de lucru complex, extrem de util tuturor celor ce colaboreaza sau intentioneaza sa colaboreze cu acesta, dar si celor care analizeaza astazi piata romaneasca de retail si evolutia acesteia.

 

 

Nota: Pretul lucrarii este in lei si contine TVA.

 


Toate studiile