English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Profil de retailer - Profi

Descarca Profil de retailer - Profi

Intrat in Romania in iunie 2000 cu un prim magazin la Timisoara, Profi ataca hotarat segmentul preturilor mici declarandu-se din start drept hard discounter. Si pentru ca un hard discounter fara branduri private suna extrem de ciudat, Profi si-a completat in anii urmatori sortimentatia proprie cu branduri private, pozitionate sub brandul umbrela Profi. O abordare interesanta avand in vedere ca din start, produse dezvoltate cu companii autohtone aveau etichetari premium. Este greu de spus cum si in ce masura, consumatorul roman a inteles din aceasta strategie ce inseamna cu adevarat un hard discounter.

 

Un an de la deschiderea primului sau magazin, Profi „recidiva" cu alte doua unitati tot in orasul de pe Bega, de data aceasta construite de la zero, dupa proiecte proprii. La doar cateva zile de la aceste deschideri, reteaua sa numara deja cinci magazine, ultimele doua fiind la Arad si, surpriza, Sfantu Gheorghe. In ciuda oportunitatilor de piata, retailerul si-a continuat expansiunea intr-un ritm lent, cu trei-cinci magazine anual. Recordul de deschideri pentru acea vreme il detine anul 2009, cand retailerul a deschis 24 de magazine, reteaua sa ajung la 64 de unitati. O cifra impresionanta pentru acea vreme, dar care, vazuta acum, ne face sa zambim. Si asta pentru ca doar in 2013 retailerul a deschis intr-un singur an mai multe magazine decat in primii sai zece ani de activitate romaneasca.

 

Lucrarea „Profi - Profil de retailer" prezinta o radiografie a retailerului prin prisma strategiei sale romanesti. Sunt incluse in capitole distincte, expansiunea acestuia - detaliata pe fiecare an in parte, cu locatii si numar de magazine - alaturi de indicatorii sai economico-financiari. Analiza acestora coboara la nivel regional, continuand apoi cu detalii ce merg pana la nivel de magazin. Nu este omisa nici strategia de brand privat a retailerului. Pentru ca cel putin  aici Profi are ce arata. Brandul umbrela Profi, construit initial prin importuri de la subsidiara maghiara parte a aceluiasi Grup Louis Delhaize, a fost ulterior completat cu articole sub brandul entry level Winny. Acelasi brand privat Winny ce duce astazi greul primului pret in hypermarketurile Cora. Putem spune ca a fost un moment de varf pentru strategia de brand privat a retailerului, finalizata involuntar cu o repozitionare a brandului Profi spre mainstream. Efectele insa aveau sa fie resimtite mai tarziu, odata cu vanzarea retelei catre fondul polonez de investitii.

Un capitol distinct este alocat trecerii retailerului de la statutul de discounter la cel de supermarket. O decizie fireasca data fiind realitatea din teren. De ani buni Profi se indepartase de statutul de discounter, magazinele sale aratand mai mult ca un supermarket mascat, cu sortimentatie extinsa la mii de articole.

 

La aproape 14 ani de la intrarea sa in Romania, Profi surprinde prin agresivitatea cu care si-a construit expansiunea ultimelor luni. Retailerul si-a depasit propriile limite, trecand la pas pragul celor 200 de unitati si devenind a doua retea nationala prin prisma numarului de magazine. O abordare interesanta, cu atat mai mult cu cat ea vine din partea unui lant de retail detinut de un fond de investitii. Un fond pentru ai carui actionari, cuvantul de ordine inseamna profit cu orice pret. Acesta este indicatorul care conteaza in primul si in primul rand. Nu pozitii in topul national sau numar de localitati atinse. Putem insa vorbi de profitabilitate si daca da, in ce masura? Expansiunea agresiva se poate face si cu costuri minime, renuntand la magazine construite de la zero in detrimentul spatiilor inchiriate. Perfect adevarat. Chiar si asa, noile locatii trebuie umplute cu un fond de marfa. Care fond poate fi trecut (partial) in sarcina furnizorilor prin cresterea termenului de plata. Este insa o solutie relativa, ce se poate surpa oricand, aidoma unui castel din carti de joc. Iata de ce, o analiza SWOT completeaza aici imaginea retailerului. Nu in ultimul rand, la final, lucrarea contine lista completa a magazinelor, structurata in functie de data deschiderii.

 

 

Analiza „Profi - Profil de retailer" reprezinta nu doar o simpla baza de date, ci contureaza imaginea unui retailer cu o strategie complexa, bun cunoscator al pietei romanesti. Sunt argumente care fac din aceasta lucrare un instrument de lucru, extrem de util, nu doar pentru cei care colaboreaza sau intentioneaza sa colaboreze cu acesta, ci si pentru cei care analizeaza astazi piata romaneasca de retail si evolutia acesteia.

 

 

Nota: Pretul lucrarii este in lei si contine TVA.

 


Toate studiile