English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Profil de retailer - Mega Image

Descarca Profil de retailer - Mega Image

Intr-o intoarcere in timp am putea spune ca retailul modern a aparut in Romania in mai 1995, odata cu deschiderea primului magazin Mega Image. Societatea, la acea vreme cu actionariat grec, aducea in premiera in fata romanilor conceptul de supermarket, cu spatii comerciale ce se apropiau de 1000m² si cu o oferta sortimentala ce trecea de 9000 de articole.

Perioada respectiva este acum o frumoasa secventa de istorie, ce contrasteaza cu realitatea cotidiana. Actionariatul grec a disparut, societatea fiind preluata in doua etape de catre grupul belgian Delhaize. Ritmul lent de expansiune din perioada de inceput este acum si el parte din istorie. Pentru ca doar in 2013, Mega Image a deschis de sase ori mai multe magazine decat in primii sai zece ani de prezenta romaneasca. Si cu siguranta lucrurile nu se vor opri si asta deoarece nu vorbim de o simpla expansiune ci si de implementare unor noi formate precum Concept Store sau Cool Food. La toate acestea se adauga o politica de brand privat, bazata atat pe brandurile internationale ale Grupului Delhaize cat si pe dezvoltarea unor noi proiecte la nivel local, cu producatori autohtoni.

Sunt asadar doar cateva argumente ce confirma odata in plus strategia pe termen lung a retailerului, de departe una dintre cele mai bine gandite din retailul modern romanesc.

 

Lucrarea „Mega Image - Profil de retailer"se constituie intr-o imagine a retailerului prin prisma strategiei sale romanesti. Un capitol distinct prezinta in detaliu expansiunea acestuia, pe ani si numar de magazine. O expansiune dezvoltata concentric in jurul capitalei, cea mai puternica si importanta piata a Romaniei, cea a facut din Mega Image nu doar cel mai puternic operator pe segmentul supermarket ci si cel mai extins lant de retail ca numar de magazine. Nu sunt uitati nici indicatorii economico-financiari ai retailerului, un adevarat barometru in timp al evolutiei sale. Strategia de brand privat are si ea rezervata un capitol aparte, multe dintre lansarile ultimilor ani identificand oportunitati si deschizand in premiera noi categorii. Pentru ca aici poate fi gasita o prima explicatie a ceea ce inseamna cu adevarat diferentiere pe o piata ce  tinde sa devina cu fiecare noua deschidere, tot mai saturata. In partea de final, o analiza SWOT contureaza imaginea unui retailer cu o strategie complexa, consolidata in indelungata sa perioada de prezenta pe piata romaneasca.

Pentru iubitorii de statistici, am inclus intr-o anexa a lucrarii, lista completa a magazinelor Mega Image, structurata in functie de data deschiderii.

 

 

Analiza „Mega Image - Profil de retailer" este un instrument de lucru extrem de util nu doar pentru cei care colaboreaza sau intentioneaza sa colaboreze cu acesta, ci si pentru cei care analizeaza astazi piata romaneasca de retail si evolutia acesteia.

 

 

Nota: Pretul lucrarii este in lei si contine TVA.

 


Toate studiile