Cel mai mare hypermarket si cel mai mare numar articole listate. Sunt doar doua dintre premierele cu care a surprins Cora, in octombrie 2003, inca din prima sa zi de prezenta pe piata romaneasca. Cu 16,000 m² suprafata comerciala si peste 100,000 de articole listate, asistam la o desfasurare fara precedent pe formatul de hypermarket. Un moment de cotitura in retailul modern ce a dus la remodelarea comportamentului de consum, generand totodata ample efecte pe orizontala dar si pe verticala.
In totala contradictie cu operatorii prezenti atunci in piata, Cora si-a construit expansiunea in timp, temeinic, evitand deschiderile pe banda rulanta. Asa se face ca cel de-al doilea magazin a venit abia doi ani mai tarziu, iar al treilea in octombrie 2006. A urmat o perioada de stagnare de aproape 4 ani, timp in care retailerul si-a consolidat pozitia in piata, cu focus pe detalii. Strategia, extrem de interesanta, si-a confirmat justetea in 2008, an de varf pentru Cora. Vanzarile inregistrate atunci, cu doar trei magazine, au reprezentat multi ani la rand un record greu de atins. Un an cu adevarat de referinta ce sta si acum aproape pe picior de egalitate cu cifrele anului 2012. Si asta in conditiile in care vanzarile din 2012 erau realizate, atentie, cu 10 magazine.
Lucrarea „Cora - Profil de retailer" analizeaza strategia dezvoltata de retailer, modificata in cei peste 10 ani de prezenta romaneasca. Modificari aparent normale, dat fiind ca piata este in continua schimbare. Se ridica intrebarea daca aceste modificari au tinut cu adevarat cont de realitatea pietei zonale. Pentru ca in cazul Cora efectele nu s-au resimtit doar la nivel local ci au venit si din exterior. Vanzarea retelei maghiare pare sa fi luat pe multi prin surprindere. Cora nu avea in acel moment o acoperire pe partea de vest a Romaniei, fapt ce a avantajat magazinele Cora din Ungaria, devenite puncte de atractie pentru consumatorii romani. Cei care treceau regulat frontiera in tara vecina cunosteau formatul Cora si apreciau bannerul. Vorbim de consumatori avizati, proveniti din judetele din vestul Romaniei. Adica tocmai acele zone dezvoltate si cu o putere economica peste medie, ce puteau inclina balanta in favoarea retailerului. Avantajul a fost insa pierdut usor odata cu vanzarea magazinelor maghiare si, e greu de crezut ca acum, dupa ani, Cora mai poate recupera consumatorii pierduti. Apoi, pentru ca reteta sa fie completa, a venit vanzarea retelei Profi. Un Profi care, reprezenta la randul sau un motor in cadrul centralei de achizitii Provera. Departe de expansiunea agresiva de acum, micuta retea Profi facea totusi la acea vreme aproximativ 25% din vanzarile brandului privat Winny. O cifra care, cumulata cu vanzarile retelei maghiare, reprezenta un as la masa negocierilor cu companiile producatoare.
Contand pe reteaua sa din Ungaria, cei de la Cora si-au planificat o strategie bazata pe o expansiune in zone opuse vestului tarii. Asa se face ca pe lista viitoarelor centre Cora au aparut localitati atipice, precum Slobozia. Un proiect considerat prioritar la acea vreme, trecut insa ulterior pe linie moarta.
Toate aceste aspecte sunt analizate in prima parte a lucrarii, ca parte a strategiei retailerului. Nu lipsesc indicatorii economico-financiari, analizati anual, la nivel de retea si in detaliu, la nivel de magazin.
Al treilea capitol prezinta strategia de brand privat a retailerului. Pe langa brandurile internationale sunt analizate si proiectele dezvoltate special pentru piata romaneasca, sub branduri cu tenta traditionala. In strategia de brand privat am inclus si proiectele bilingve, dezvoltate in comun, la nivel de grup, pentru pietele din Romania si Ungaria. Chiar si acum, multe dintre aceste produse mai sunt pe rafturile romanesti, dovada vie a volumelor impresionante negociate atrunci.
O sectiune distincta este alocata centralei de achizitii Provera. In scurta sa perioada de functionare, centrala a reprezentat un as in maneca retailerului, reunind la aceiasi masa ambele bannere ale grupului: Cora pentru formatul de hypermarket si Profi pentru cel de discounter. Pentru ambii retaileri, negocierea centralizata a fost un avantaj, multe dintre liniile contractuale devenind atunci comune.
Imaginea retailerului este completata la final cu o analiza SWOT, precum si cu lista completa a magazinelor.
Exista asadar suficiente argumente pentru ca analiza „Cora - Profil de retailer" sa se transforme intr-un instrument de lucru complex, util tuturor celor ce colaboreaza sau intentioneaza sa colaboreze cu acesta dar si celor care analizeaza astazi piata romaneasca de retail si evolutia acesteia.
Pret: 820 lei (TVA inclus).
Nota: Intreaga analiza este inscriptionata pe suport DVD, livrarea urmand a fi facuta prin curier, in termen de maxim 48 de ore de la confirmarea platii. Pentru detalii sau comenzi ferme ne puteti contacta la office@brandprivat.ro