English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Profil de retailer - Carrefour

Descarca Profil de retailer - Carrefour

A fost Carrefour pe punctul de a parasi Romania?

Parerile sunt si acum impartite desi, in 2012, multe agentii internationale plasau Romania pe lista unui posibil exit Carrefour. La o analiza atenta am inclina sa le dam dreptate. Strategia retailerului se schimbase radical. Dupa inchiderea de la Braila a venit renuntarea la hypermarketul din Arad. O renuntare temporara, daca ar fi sa dam crezare comunicatelor oficiale. PR-ul are insa o cu totul alta viziune, diferita de realitatea pietei. Nici pana acum, Aradul nu a mai revenit pe lista hypermarketurilor Carrefour. A fost apoi renuntarea la Deva. O deschidere amanata la infint si apoi, in ceasul al 13-lea, cu marfa bagata in magazin, anulare totala. Expansiunea parea asadar blocata, fiind trecut pe plan secundar inclusiv formatul Express. Adica acel format unde, prin parteneriatul cu Angst, deschiderile puteau sa vina pe banda rulanta. Tot pe lista argumentele pro mai adaugam si strategia de brand privat. O strategie extrem de importanta, ce poate fi asimilata cu un plan pe termen lung. Sortimentatia de la raft era extrem de subtire. Si nu vorbim aici de brandurile mainstream sau premium, ci de eternul entry level ce poate genera atat imagine cat si importante volume. Pe entry level domina copios brandul No1. Cat despre Carrefour Discount, CEO-ul Carrefour ne asigura ca acesta va fi introdus doar daca va corespunde asteptarilor. O declaratie ce adancea si mai mult misterul ramanerii Carrefour in Romania.

A urmat apoi anuntul vanzarii Real. Auchan, dat de multi analisti ca un potential client interesat de reteaua Carrefour, isi exprimase deja opinia. Sah si mat. Carrefour era astfel blocat, o eventuala vanzare a retelei sale romanesti fiind in acel moment imposibila. La scurt timp insa, lucrurile se complica din nou. Intr-un weekend din decembrie 2012, insusi Monsieur Plassat aterizeaza la Bucuresti. O vizita surpriza, in premiera pentru un GM Carrefour. Ce s-a discutat ramane un mister. In ce ne priveste, credem ca vizita a reprezentat un moment de cotitura in strategia romaneasca a Grupului Carrefour. Obligat sa ramana pe plaiurile mioritice pentru cel putin inca doi ani, retailerul a turat incet motoarele. Asa a inceput expansiunea nebuneasca (si extrem de agresiva) a francizei Express. O expansiune de fatada ce nu are nevoie de prea multa investitie. Apoi magazinul online, o platforma virtuala, departe de conceptul real a ceea ce inseamna un hypermarket online. Si aici insa acelasi numitor comun: investitie minima. Nu in ultimul rand, in 2013, retailerul apasa pedala de acceleratie si la branduri private. Desi nimeni nu a mai anuntat oficial rezultatul multasteptatului test, brandul Carrefour Discount explodeaza. Alaturi de el, mainstream-ul capata o noua identitate, „Inspirata, Testata si Aprobata de catre clientii Carrefour". In paralel se intensifica si importurile de produse Carrefour din Franta sau Polonia.

Toate acestea nu fac decat sa confirme schimbarea majora in strategia retailerului. In spatele elementelor se contureaza profilul unui retailer puternic, ce nu a ezitat sa deschida intr-un singur an 11 hypermarketuri in Romania. A fost insa un scurt moment de glorie, intrat acum in istorie.

 

Lucrarea „Carrefour - Profil de retailer" analizeaza strategia romaneasca a celui de-al doilea retailer mondial, prin prisma indicatorilor sai economico-financiari, pornind de la momentul deschiderii primului hypermarket, in iulie 2001.

Cate o sectiune distincta este rezervata fiecarui banner in parte: Carrefour, pentru formatul de hypermarket, Market pentru supermarket, Express si Contact, pentru magazinul de proximitate dezvoltat in sistem de franciza si Supeco, format oarecum unic pe piata romaneasca, mix intre cash&carry si supermarket.

Un alt capitol este destinat strategiei de brand privat a retailerului, atat de schimbatoare in ultimele luni. In final, capitolul de concluzii este completat cu o analiza SWOT.

 

La anexe, lucrarea contine lista completa a magazinelor operate de Carrefour sub bannerele sale, fiind incluse aici si unitatile inchise de-a lungul timpului.

 

Putem spune asadar ca exista suficiente argumente pentru ca analiza „Carrefour - Profil de retailer" sa se transforme intr-un instrument de lucru complex, util tuturor celor ce colaboreaza sau intentioneaza sa colaboreze cu acesta dar si celor care analizeaza astazi piata romaneasca de retail si evolutia acesteia. Nu in ultimul rand, lucrarea poate fi utila si micilor comercianti independenti pusi astazi sa aleaga intre bannerul propriu si umbrela celui de-al doilea retailer mondial.

 

 

Pret: 992 lei (TVA inclus).

Nota: Intreaga analiza este inscriptionata pe suport DVD, livrarea urmand a fi facuta prin curier, in termen de maxim 48 de ore de la confirmarea platii. Pentru detalii sau comenzi ferme ne puteti contacta la office@brandprivat.ro

 

 

 


Toate studiile