English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Zaharul brut din trestie de zahar

20/10/2011 14:46

Aparut in ultimii ani pe rafturile magazinelor, zaharul brut din trestie de zahar ramane pentru consumatorul roman un produs de nisa, in ciuda cresterii lente a categoriei. Preferintele majoritatii se indreapta catre zaharul alb, obtinut din sfecla de zahar. Putini stiu, insa, ca zaharul alb este un produs toxic. Albirea zaharului prin rafinare, se face cu dioxid de sulf, un aditiv alimentar cunoscut sub codul E220.

La polul opus, zaharul brut, nerafinat, extras din trestie de zahar, este 100% natural si netratat chimic.  Nutritionistii il recomanda in diete fara grasimi, regenerante si vitalizante.

Desi la nivel mondial consumul de zahar creste, in Romania ultimii ani au adus scaderi in linie. Consumam anual intre 560.000-600.000 tone din care doar 120-130.000 se mai produc in tara. Restul, se importa fie din tari ale Uniunii Europene fie din Brazilia, India sau Mauritius.

Pe plan mondial Brazilia este principalul producator de zahar. Paradoxal, insa, importurile Uniunii Europene sunt indreptate catre Mauritius, tara care detine peste 25% din volumul de 1,9 milioane tone importat anual.

In Romania zaharul brut ajunge fie pe cai directe, fie prin intermediul unor companii importatoare din tari ale Uniunii Europene.

Inclinarea consumatorului roman catre zaharul alb, pozitioneaza, asa cum spuneam, zaharul brut pe un segment de nisa. Un segment in care decizia de cumparare nu se ia in functie de pret, ci mai mult pe baza calitatilor produsului. Un element de care atat producatorii cat si retailerii au tinut cont in dezvoltarea propriilor lor produse.

Spatiul de raft alocat zaharului brut in magazine este mic in raport cu cel alocat zaharului alb. Nu vorbim aici de volume, ci de o sortimentatie restransa la cateva articole. Este o placere ca printre aceste articole, ce se gasesc intr-un numar redus, sa intalnim in unele lanturi de retail si branduri private.

Dezvoltarea lor s-a facut pe criterii de calitate, urmarindu-se fidelizarea unui segment restrans de cumparatori si, de ce nu, obtinerea unei marje superioare.

Cora propune clientilor sai un zahar brut din trestie de zahar, in trei forme de ambalare: la punga de 400g (foto 1), la cutie, cu 150 pliculete de cate 5g si cutie 500g. Primele doua articole sunt destinate retelelor Cora din Romania si Ungaria, ambalajele fiind bilingve. Al treielea este destinat exclusiv pietei din Romania. Zaharul provine din Uniunea Europeana si este ambalat in Romania.

Mega Image ne propune un articol superior in categoria produselor ecologice, sub brandul Delhaize Bio: Zahar din trestie de zahar bucati 300g (foto 2). Cubuletele de zahar sunt ambalate in portii de cate doua bucati, un pachet continand aproximativ 37 de portii. Articolul a fost creat pentru Delhaize Belgia si este importat in Romania de catre Mega Image. 

Florin Frasineanu 

 

 


Toate actualitatile