English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Veti fi surprinsi cat de multe verdeturi si legume sunt intr-o baza pentru mancaruri cu gust de gaina

25/08/2020 08:21

Din capul locul trebuie sa ne cerem scuze pentru acest titlu de tabloid dar nu am rezistat tentatiei cand am vazut steluta atasata de producator: "Mai multe verdeturi si legume*"

Cat de multe, ne-am intrebat? Ei bine, pe partea dorsala a ambalajului, am gasit raspunsul: „*in comparatie cu reteta anterioara”. Cum nu aveam reteta anterioara si de fapt nici nu suntem siguri ca a existat vreodata o alta reteta, am incercat sa gasim mai multe date din lista de ingrediente. Scenariile puteau fi doar doua: 1) o cantitate mai mare de legume sau, 2) pur si simplu mai multe legume ca numar. Scenariul 1 a cazut din start si asta deoarece producatorul (E.Mareven Food Ukraine) nu a catadicsit sa afiseze procentul decat doar pentru trei legume: morcov uscat (4%), patrunjel uscat (0,6%) si marar uscat (0,1%). Nu ne mai ramanea asadar decat sa numaram legumele aflate in reteta si, sa speram, ca in vigilenta lor, buyerii care au listat respectivul articol in marile lanturi de magazine au pus pe prim plan consumatorul si nu interesul propriu.

Ei bine, surpriza. Baza pentru mancaruri cu gust de gaina Rollton contine nici mai mult nici mai putin decat 5 (CINCI) verdeturi si legume mari si frumoase. Pardon, uscate. Care sunt ele? Morcov uscat, pastarnac uscat, patrunjel uscat, turmeric si marar uscat. Atat si nimic mai mult. Vazand aceasta abundenta, nu putem sa nu ne intrebam: daca acum, in nemarginita sa darnicie, compania producatoare a pus mai multe verdeturi si legume, oare reteta anterioara avea macar o leguma in componenta?

 

Citind lista de ingrediente incercam sa gasim un singur argument pentru care un buyer ar lista un astfel de produs. Si asta deoarece, atentie, prima leguma (morcovul uscat) este abia pe pozitia cinci in lista de ingrediente. Ca orice baza pentru mancaruri care se respecta, si produsul Rollton are ca prim ingredient sarea. Pe locul doi avem din nou sare, dar de data aceasta iodata iar pe trei, atentie!! potentiator de aroma. Marturisim ca este pentru prima data cand gasim un produs alimentar in a carui reteta potentiatorii de aroma sa fie in cantitate atat de mare. Suspect de mare am spune.

 

Rollton Baza pentru mancaruri cu gust de gaina, 75g este un produs importat din Ucraina si distribuit in Romania de compania Marathon Distribution Group. Contine urmatoarele ingrediente: "sare, sare iodata (10%), potentiator de aroma (glutamat de sodiu, inozinat de sodiu, guanilat de sodiu), zahar, morcov uscat (4%), pastarnac uscat, aroma, amidon de cartof, ulei de palmier rafinat dezodorizat, patrunjel uscat (0,6%), turmeric, marar uscat (0,1%), carne de gaina uscata praf (0,1%), colorant riboflavina. Produsul poate contine urme de gluten, telina, oua prelucrate si lapte."

Potrivit informatiilor din tabelul valorilor nutritionale, doar sarea (65,4g) si zaharul (10,5g) reprezinta 76% din greutatea plicului. Cat despre verdeturi si legume, procentul acestora nu depaseste 6-7%. Practic, intr-un plic (75g) sunt maxim 5 g verdeturi si legume. In rest, ingrediente ieftine (sare, zahar) si suspecte (potentiatori de aroma), cu posibile efecte colaterale negative (cancerigen, obezitate, constrictii musculare, astm, oboseala).

 

 


Toate actualitatile