English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Tim Simmons, PLMA - "Pretul nu mai este criteriul principal in dezvoltarea brandurilor private"

22/05/2012 08:03

Prezentarea sustinuta in cadrul seminarului ce precede Targul International de Branduri Private de la Amsterdam, de catre Tim Simmons, vicepresedintele PLMA, a adus in fata auditoriului rezultatele unui recent studiu Nielsen despre evolutia brandurilor private in tarile Europei. Realizat special pentru PLMA, studiul Nielsen este rodul unei colaborari de peste 12 ani in monitorizarea pietelor europene si a brandurilor private. Inceputa in 1998, pe un prim esantion de 5 tari europene, monitorizarea anuala a Nielsen include azi 20 de tari si un numar de aproximativ 4.000 de categorii de produse.

In fruntea topului tarilor europene cu cea mai mare cota de piata a brandurilor private, se situeaza la final de 2011 Spania, cu un procent de 49%. 

O evolutie exploziva pentru o tara care in 1999 inregistra o cota de doar 20%. Locurile urmatoare sunt ocupate de Anglia, cu o cota de 47% din total piata, Portugalia, 43%, Germania cu 41% si Belgia cu 40%. Surprinzator, Franta, o tara cu traditie pe piata brandurilor private si cu o mare densitate a lanturilor de retail, detine doar 36% cota de piata pentru acestea. Analistii estimeaza insa ca in urmatorii doi ani, brandurile private vor depasi in Franta pragul de 40%.

In zona Scandinaviei, primul loc este detinut de Finlanda, cu 31% cota de piata pentru brandurile private, urmata de Danemarca cu 29%, Norvegia 28% si Suedia cu 27%. Piata tarilor scandinave este, spre deosebire de alte zone ale Europei, o piata atipica, cu o mare concentrare a lanturilor de retail. Astfel, in fiecare dintre aceste tari, primele trei lanturi de retail, detin impreuna peste 70% cota de piata, ceea ce poate duce la o dominatie clara a brandurilor private.

In zona Mediteranei, primul loc este detinut de Grecia, cu o cota de piata a brandurilor private de 23%. Locurile urmatoare sunt ocupate de Italia, cu o cota de 20% si de Turcia, cu 19%. Evolutiile economiilor Greciei si Turciei creaza in prezent un climat propice dezvoltarii brandurilor private si este posibil ca in urmatorii ani cota de piata a acestora sa creasca aici simtitor.

In zona central si est europeana conduce detasat Austria, cu o cota de piata pentru brandurile private de 39%, urmata de Slovacia, cu 31% si Ungaria, cu 30%. Polonia, o tara la care practic ne raportam mereu atunci cand vorbim de retailul modern si de brandurile private, detine o cota de 28% in timp ce Cehia, ultima tara din zona monitorizata de catre Nielsen, detine 27%.

Potrivit lui Tim Simmons, "pretul nu mai este criteriul principal in dezvoltarea brandurilor private", evolutia acestora bazandu-se tot mai mult pe valoare si pe calitate. In opinia vorbitorului, o oportunitate pentru retaileri in incercarea de a se diferentia in fata consumatorilor este folosirea inovatiilor in proiectele lor de brand privat. 

Evolutia ascendenta a brandurilor private este imprimata in tot mai multe tari de evolutia discounterilor. Oferta mare de branduri private a acestora creaza presiune asupra celorlalte lanturi de retail si, indirect, le obliga sa raspunda prin dezvoltarea unor proiecte similare. In Anglia si Franta spre exemplu, cota de piata detinuta de Aldi si Lidl depaseste 7%. O cota care, alaturi de numarul mare de produse brand privat existente in sortimentatie, creaza trenduri de consum dar si presiune asupra competitiei.

 

Categorii cu o crestere puternica a brandurilor private

Dintre categoriile de produse monitorizate in raportul Nielsen, Tim Simmons a prezentat doar cateva exemple. De departe insa evolutiile cele mai spectaculoase se inregistreaza in categoria produselor congelate, acolo unde pe piete precum Belgia (67%), Germania (54%), Slovacia(51%) sau Anglia(51%), brandurile private detin peste 50% din total piata. In categoria bauturi, cote semnificative de piata se inregistreaza in Belgia (40%), Franta (33%) sau Portugalia (31%), in timp ce pe segmental dry grocery, brandurile private domina in Spania (56% din piata), Germania (55%) sau Portugalia (53%).

In categoria produselor non food, evolutia ascendenta a drogeriilor in Spania a dus in paralel la o crestere semnificativa a cotei brandurilor de piata, acestea ajungand in prezent la peste 43%.

 

Ce va urma? Pe fondul recesiunii care se pregateste din nou sa loveasca tarile Europei, ascensiunea brandurilor private poate atinge un varf. Ramane doar la latitudinea retailerilor si a producatorilor sa stie sa exploateze acest trend si sa isi adapteze cat mai bine strategiile lor comerciale.

Florin Frasineanu

 


Toate actualitatile