English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Tendinte in categoria detergentilor lichizi de vase

09/02/2012 15:33

Piata romaneasca a detergentilor de vase, dominata de brandurile internationale, pare sa nu lase nicio sansa noilor veniti. Chiar si pentru retaileri, dezvoltarea in astfel de conditii a unor produse sub brandurile proprii, este o adevarata provocare.    

 

In categoria detergentilor de vase, detergentii lichizi se situeaza pe primul loc in preferintele romanilor, cu o cota de peste 82% din total piata. Sunt urmati de detergentii pasta si la mare distanta, detergentii pentru masinile de spalat vase. Ponderea acestora din urma este insa extrem de mica, nedepasind 2% din volumul pietei. Atipic, in comparatie cu tarile vest europene, dar corelat cu situatia economica din tara.

Categoria detergentilor lichizi de vase este dominata de branduri. Fairy si Pur fac aici legea, iar cota lor de piata, cumulata, depaseste 60% din volumul categoriei. Alaturi de acestea regasim si alte branduri precum Axion, Sano sau Feya. Vazuta din afara, piata pare destul de matura si adjudecata de companiile deja prezente. Teoretic, lansarea unui nou brand pare o provocare. Si totusi, consumul national, situat sub media tarilor europene, indica suficient  potential de crestere. O oportunitate care poate sa fie exploatata de brandurile private.

Chiar daca in magazinele sale un retailer poate face din propriul produs un lider al categoriei, preferintele consumatorilor pentru brandurile de producator nu sunt deloc de neglijat. Sa nu uitam ca in spatele oricarui brand de producator exista un intreg arsenal de marketing. Campaniile publicitare si inovatiile aduse periodic au format in timp un comportament de consum si au contribuit la educarea consumatorilor. Avem asadar in fata un consumator mai avizat, cu preferintele si exigentele sale, de care retailerii trebuie sa tina cont inca din faza de proiect a oricarui produs brand privat.  

 

Intre entry level si mainstream

Categoria produselor prim pret ramane de actualitate mai ales in conditiile economice actuale. Pentru unii consumatori ele reprezinta o optiune salvatoare la bugetele personale atent dramuite. Nu e de mirare ca tot mai multe persoane se reorienteaza catre aceasta categorie de produse. Atasamentul fata de un brand dispare in fata preturilor. Pe segmentul entry level nu putem vorbi de prea multe inovatii. Retetele produselor sunt simple, la fel si ambalajele acestora. Se elimina orice element care ar putea genera costuri suplimentare asupra produsului finit.

Primele semne ale unor inovatii le regasim la produsele din segmentul mainstream. Strategia "me too" functioneaza perfect si multe din inovatiile lansate de producatori, se regasesc rapid intr-un copy paste fidel la brandurile private. Criteriul pretului este completat aici de un plus de calitate. O calitate pe care o regasim atat in formulele produselor cat si in ambalajele acestora. Brandurile private incearca sa ofere solutii comparabile cu cele ale liderilor de piata, la preturi vizibil mai ieftine. Strategia unor lanturi de retail prevede pozitionarea acestor produse la preturi cu 20-25% sub cele ale brandurilor de producator.

Lansarea de catre Henkel, in aprilie 2009, a variantei Pur Hand&Nails a fost precedata de un amplu studiu in randul consumatorilor. Concluziile au scos in evidenta importanta pe care acestia o acorda protejarii mainilor in timpul procesului de spalare a vaselor. Un trend pe care producatorii l-au inclus in formulele noilor produse si pe care iata, il regasim si la brandurile private. Combinatia de balsam si aloe vera, menita sa ofere protectie mainilor, a fost folosita si de catre producatorii romani.

 

Inovatia, un mod de diferentiere intre lanturile de retail

Trendul ecologic a patruns in ultimii ani si in categoria detergentilor de vase. Tot mai multe organizatii ecologiste dar si persoane particulare militeaza pentru introducerea unor reglementari care sa reduca impactul acestor produse asupra mediului. Contextul este favorabil, iar dezbateri legislative, initiate de Comisia Europeana, au avut loc in cursul anului 2011, in Parlamentul European. Produse care sa respecte standardele de mediu se regasesc deja in majoritatea tarilor Uniunii Europene, atat sub branduri de producator cat si sub branduri private.

Pentru piata romaneasca, produsele ecologice pot fi considerate o categorie de nisa. Pretul de raft, mult peste cel al brandului lider de piata, le face inaccesibile multor romani. Si totusi ele reprezinta viitorul. Retailerii care au decis sa dezvolte astfel de proiecte si sa includa articole in sortimentatia lor curenta, au deschis un drum. In fata consumatorilor care cunosc si apreciaza aceste produse, oferta constituie un motiv de diferentiere a retailerului fata de celelalte retele. Nu vorbim despre articole create special pentru piata romaneasca, ci de produse importate de lanturile de retail din tarile lor de origine. Poate fi considerat un test de piata dar si o incercare de diferentiere in fata consumatorilor prin produse speciale, cu valoare adaugata. E un prim pas timid, dar care cu siguranta in timp ar trebui urmat de campanii de informare si educare.

 

 


Toate actualitatile