English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Telemeaua de Ibanesti copiata sub brandul privat Gusturi Romanesti

06/08/2015 17:21

Pentru telemeaua de Ibanesti, procedura de recunoasterea europeana este in impas. Cand totul parea o simpla formalitate, Grecia, trezita din letargia crizei financiare, s-a simtit lovita in propriul orgoliu, declinand paternitatea cuvantului “telemea”. Contestatia elenilor transfera problema in birourile de la Ministerul Agriculturii, oficialii romani fiind singurii in masura sa gaseasca solutia salvatoare nu doar pentru compania producatoare ci si pentru intreaga industrie autohtona de profil.

 

Ascensiunea branzei de Ibanesti ca brand a inceput timid pe masura listarii produsului in retailul modern, compania demarand in paralel si procedurile de certificare europeana. Ca strategie de piata, compania MIRDATOD PROD, producatoarea retetei, a intrat si in productia de branduri private, colaborarea sa cu Mega Image sub brandul Gusturi Romanesti avand toate sansele sa duca la aparitia primului articol romanesc cu certificare europeana sub brand privat. Totul parea simplu. Colaborarea producator – retailer mergea ca pe roate, iar volumele realizate cresteau de la o zi la alta. Anticipand certificarea europeana, Mega Image efectueaza anul acesta un up-grade, aplicand pe ambalajul frontal al produsului logo-ul DOPN (Denumire de Origine Protejata National). Mutarea, menita sa aduca un plus de valoare adaugata produsului creaza insa confuzie. Si asta deoarece nu vorbim doar de o simpla schimbare de design ci de modificari in profunzime. Practic, in noua sa varianta, produsul dezvoltat de compania MIRDATOD PROD pentru Mega Image sub brandul Gusturi Romanesti nu se mai numeste “Branza telemea traditionala de Ibanesti” ci simplu, “Telemea de Ibanesti”. Schimbari sunt si in reteta, procentul de sare scazand de la 6% la 4,75%. Se modifica si valorile nutritionale, noua reteta fiind mai bogata in calorii, proteine si lipide.

 

Avem asadar un nou produs cu o noua reteta, posesor al unei certificari nationale DOPN. Pentru brandurile private, Telemeaua de Ibanesti sub brandul Gusturi Romanesti este o premiera, fiind primul articol de acest gen produs in Romania si posesor al unei certificari nationale DOPN. Comparand insa reteta produsului cu standardul stabilit prin Caietul de sarcini* avem o surpriza. Telemeaua de Ibanesti sub brandul Gusturi Romanesti NU respecta standardul national, reteta fiind total diferita de cea prevazuta in Caietul de sarcini*. Abaterile sunt multiple si nu tin doar de reteta in sine ci si de etichetarea produsului finit.

Caietul de sarcini* depus de Asociatia pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului in vederea obtinerii certificarii nationale aloca un capitol distinct (capitolul 6.14 – pagina 19) procesului de etichetare si ambalare. Astfel, eticheta produsului finit trebuie sa contina urmatoarele specificatii:

  1. Numele asociatiei: Asociatia pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului. La telemeaua de Ibanesti Gusturi Romanesti informatia NU figureaza pe ambalaj.
  2. Numele si adresa societatii care a procesat produsul: S.C. MIRDATOD PROD SRL Ibanesti, jud. Mures, Nr. 273, tel. 0265-538055. Este trecut doar numele companiei producatoare, completat cu informatia: Produs si ambalat de S.C. MIRDATOD PROD SRL pentru MEGA IMAGE SRL str. Siret, nr. 95, sector 1, Bucuresti, telefon: 021/224.66.77
  3. Numele produsului: Telemea de Ibanesti – se mentioneaza proaspata/maturata. Pe ambalajul Gusturi Romanesti mentiunea proaspata/maturata NU EXISTA
  4. Ingredientele si conditiile de pastrare. EXISTA
  5. Numarul lotului / termenul de valabilitate. EXISTA
  6. Valoare energetica la 100g produs 198 kcal (822kj) / Proteine- 16g, Lipide- 14,5g). Din nou diferente la produsul Gusturi Romanesti: Valoarea energetica: 260 kcal (1082kj), este o valoare superioara celei din Caietul de sarcini*. Valori superioare exista si pentru proteine (19,23g fata de 16g in standardul de produs) si lipide (20g fata de 14,5g).
  7. Continutul de grasime: Grasime/S.U. – min. 38%. SE RESPECTA
  8. Continutul de Ca si Mg. Continutul de Ca si Mg NU este mentionat la produsul Gusturi Romanesti.

Prezenta calciului si magneziului in telemeaua de Ibanesti confera practic unicitatea produsului. Citam din Caietul de sarcini* (cap. 3, pagina 5):

“Specificitatea produsului alimentar este data de faptul ca telemeaua este obtinuta din lapte de vaca si conservata in saramura extrasa din fantana de apa sarata de la Orsova (anexa nr. 3, anexa nr. 10). Fantana cu apa sarata naturala din satul Orsova, comuna Gurghiu, judetul Mures este o sursa de saramura pe care localnicii o foloseau inca din cele mai vechi timpuri pentru conservarea produselor alimentare: branza, carne, legume. Saramura extrasa din fantana de la Orsova se caracterizeaza printr-o cantitate mai mare de calciu si magneziu fata de saramura obtinuta din dizolvarea sari in apa”.

Continutul de calciu si magneziu din saramura au un efect benefic organismului uman. Citam in continuare din Caietul de sarcini* (cap. 6.11. Sararea branzei Telemea de Ibanesti):

„Datorita calitatii saramurii naturale extrase din fantana de apa sarata de la Orsova, bogata in calciu si magneziu, aceasta transmite branzei telemea o cantitate mai mare de Ca si Mg (conform probelor de laborator – anexa nr. 6a ), fara a produce un gust amar, avand un efect nutritional favorabil organismului uman. In cazul folosirii saramurii de Orsova avantajul il constituie faptul ca deshidratarea branzei este mai lenta iar continutul de sare se poate realiza la un procent mai redus”.  

Absenta continutului de calciu si de magneziu de pe eticheta Gusturi Romanesti descalifica practic produsul. In mod normal, potrivit caietului de sarcini, continutul de calciu trebuie sa fie de 400mg/100g produs, minim in timp ce continutul de magneziu ar trebui sa fie de 35mg/100g produs, minim. Valorile sunt egale atat pentru telemeaua proaspata cat si pentru cea maturata. Un ultim detaliu legat de saramura extrasa din fantana de la Orsova il reprezinta chiar continutul de sare. Caietul de sarcini* indica procentul maxim de clorura de sodiu atat in produs cat si in saramura. In produs, continutul de clorura de sodiu trebuie sa fie de 6% pentru telemeaua proaspata si 8% pentru telemeaua maturata in timp ce in saramura valorile sunt de 12-15% respectiv 16-20%. Potrivit datelor inscrise pe ambalaj, telemeaua de Ibanesti Gusturi Romanesti are un continut de sare de doar 4,75% sub cel prevazut in Caietul de sarcini*.

 

Abaterile de la standardele impuse prin Caietul de sarcini*, existente in cazul produsului dezvoltat pentru Mega Image ne pun in fata unei noi retete si implicit in fata unui nou produs. O abordare oarecum justificata daca ar fi sa o privim strict prin prisma modului in care sunt dezvoltate brandurile private. Retailerul este propietarul brandului, fiind practic principalul responsabil pentru detaliile produsului si reteta acestuia. Putem spune asadar ca telemeaua de Ibanesti comercializata astazi sub brandul Gusturi Romanesti a fost dezvoltata de producator special pentru Mega Image, in baza unui standard propriu de produs, elaborat de retailer. Ei bine, in cazul acestui scenariu, fiind vorba de o reteta diferita, telemeaua de Ibanesti Gusturi Romanesti NU POATE DETINE CERTIFICAREA DOPN. O greseala majora a tandemului producator-retailer ce afecteaza negativ imaginea produsului autentic. Se ridica insa o intrebare al carui raspuns probabil nu il vom afla niciodata: de ce a acceptat compania MIRDATOD PROD sa isi pericliteze propriul brand, aplicand logo-ul DOPN pe o reteta personalizata, diferita de cea originala?

ec. Florin Frasineanu

 

* Asociatia pentru promovarea produselor traditionale de pe Valea Gurghiului CAIET DE SARCINI - TELEMEA DE IBANESTI - DENUMIRE DE ORIGINE PROTEJATA versiunea 2/editia 1, martie 2014. (Documentul poate fi descarcat aici).

 

 


Toate actualitatile