English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Supermarketurile amendate de ANPC. Lipsesc insa vinovatii

15/07/2016 06:06

Intr-un limbaj de lemn ce tine de o epoca de trista amintire demult apusa, biroul de presa al Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor a emanat un comunicat cu rezultatele ultimelor controale tematice organizate la scara nationala. Sanctiuni contraventionale, amenzi, avertismente, produse oprite de la comercializare. Insa niciun vinovat. Cine sunt cei care au gresit? De ce magazine trebuie sa ne ferim? Sunt doar doua intrebari la care, din pacate, nu vom avea niciodata vreun raspuns.

 

Comunicat de presa: Promotiile din supermarketuri, verificate de ANPC

14-07-2016

In perioada 23 - 29.06.2016, ANPC a desfasurat la nivel national, un control in retele de magazine privind modalitatea de desfasurare a promotiilor si concordanta dintre preturile afisate la raft si cele aplicate la casa de marcat.

Au fost controlati 51 operatori economici din retele de magazine constatandu-se abateri de la prevederile legale la un numar de 37 dintre acestia;

  • S-a dispus oprirea temporara de la comercializare de produse alimentare in valoare de circa 12.678 lei;
  • S-a dispus oprirea definitiva de la comercializare a 71 kg produse alimentare, in valoare de 512 lei, care erau improprii consumului uman.
  • S-au aplicat 42 sanctiuni contraventionale constand in 33 amenzi contraventionale insumand 176.500 lei si 9 avertismente, pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

Principalele abateri constatate:

  • Se comercializau produse in pachete promotionale de tipul “2 la pret de 1”, “oferta 1+al doilea la jumatate de pret din pret”, fara a exista la comercializare produsul individual pentru a verifica pretul de referinta, fara a putea verifica corectitudinea promotiei-” crenvursti “pachet “3 la pret de 2" pentru care oferta nu s-a confirmat - pretul afisat la produsul de referinta era de 4,82 lei, iar pretul afisat pe pachet este de 9,99 lei. Rezulta o diferenta de pret in plus fata de oferta de 0,35 lei/pachet.
  • Produse care aveau afisat la raft un anunt de reducere , dar care nu s-a regasit si la casa de marcat. “Piept de pui” care avea o reducere de pret afisata la raft de 14%, dar care nu se aplica la casa de marcat. Pretul afisat la raft era de 14,99 lei/kg, iar la casa pretul incasat este de 17.29 lei/kg; “Carnati de bere” care aveau pretul afisat la raft de 7.99 lei, iar la casa era incasat un pret de 10,99 lei.
  • Produse oferite la promotie pentru care se afisa un pret pentru pachet de tipul „1+1/2” pentru care rezulta o diferenta de pret in plus fata de oferta de 0,54 lei- 0,35 lei/pachet promotional- “Salam Banatean”, promotia era de 1+1/2. Pretul pe pachet era de 10,99 lei, iar pretul pentru o bucata era de 6.97 lei, iar pretul corect ar fi trebuit sa fie de 10,45 lei. Rezulta astfel o diferenta de 0.54 lei/ pachet promotional; “Salam de casa uscat” – pachet 1+1/2, la care pretul afisat pentru produsul de referinta era de 9,99 lei, iar pretul afisat pe pachet era de 14,99 lei. Astfel, rezulta o diferenta de pret in plus fata de oferta de 0,35 lei/pachet.

Abateri constatate:

Jud. Iasi: “carnati de bere” la care nu era afisat pretul la raft. La produsul “crenvursti” 2+1 nu exista la raft produsul singular pentru a putea vedea avantajele alegerii.

Jud. Vaslui: oferta promotionala crenvursti “pachet “3 la pret de 2” nu se confirma. Astfel, pretul afisat la produsul de referinta era de 4,82 lei, iar pretul afisat pe pachet este de 9,99 lei. Rezulta o diferenta de pret in plus fata de oferta de 0,35 lei/pachet. Produsul “Salam de casa uscat” – pachet 1+1/2, la care pretul afisat pentru produsul de referinta era de 9,99 lei, iar pretul afisat pe pachet era de 14,99 lei. Astfel, rezulta o diferenta de pret in plus fata de oferta de 0,35 lei/pachet.

Jud. Cluj: produsul „salam de vara 2+1”, fara a exista in suprafata de vanzare produsul singular pentru verificarea veridicitatii promotiei. “Salam crud uscat ”1+1/2 pentru care nu exista la vanzare si produsul singular pentru verificarea veridicitatii promotiei. “Crenvursti” 2+1, fara a exista la comercializare produsul individual pentru verificarea corectitudinii promotiei.

Jud. Bihor: “Salam ardelenesc”, pachet – 2 bucati la pret de 1+1/12; “Salam uscat”, pachet 2 bucati la pret de 1; “Salam gustos”, pachet – 2 bucati la pret de 1. Comercializarea acestor produse la pachete promotionale de tipul “2 la pret de 1”, oferta 1+al doilea la jumatate de pret se facea fara a exista produsul individual pe raft pentru a verifica pretul de referinta, respectiv corectitudinea pretului pachetelor promotionale.

Piept de pui dezosat, la care nu era afisat pretul final dupa aplicarea reducerii. Astfel, era afisat pretul initial de 17,29 lei/kg si reducere de 10%, fara a avea afisat pretul final de 15,49 lei/kg.

“Salam Sasesc”, pachet 1+al doilea la jumatate din pret, “salam de vara” – pachet 1+al doilea la jumatate din pret, “salam picant” – pachet 1+al doilea la jumatate din pret, “crenvursti”– promotie 3 bucati la pret de 2. Se comercializau produsele in pachete promotionale de tipul “2 la pret de 1”, oferta 1+al doilea la jumatate de pret din pret, fara a exista la comercializare produsul individual pentru a verifica pretul de referinta, respectiv corectitudinea pretului pachetelor promotionale.

Jud. Bistrita-Nasaud: “Piept de pui” care avea o reducere de pret afisata la raft de 14%, dar care nu se aplica la casa de marcat. Pretul afisat la raft era de 14,99 lei/kg, iar la casa pretul incasat este de 17.29 lei/kg.

“Carnati de bere” care aveau pretul afisat la raft de 7.99 lei, iar la casa era incasat un pret de 10,99 lei.

“Salam de vara “2+1”, “Salam crud uscat “1+1/2”, “Salam “2 la pret de 1”, “Crenvursti 2+1”, pentru care nu existau la vanzare si produsele de referinta, in asa fel incat consumatorul sa poata stabili daca oferta este sau nu reala.

Jud. Maramures: “Salam mini”, 400 gr. promotie “2 la pret de 1+1/2”. Pretul pachetului promotional este de 9.99 lei, iar al produsului singular este de 6.39 lei, rezultand ca promotia nu se respecta. “Salam de vara “3x500 g” promotia era de “3 la pret de 2”, pret pe pachet promo = 19.98 lei, iar pretul de referinta/bucata este de 8.69 lei, iar pretul pachetului ar fi trebuit sa fie de 17,38 lei. “Salam Sasesc” 2x250 g, promotia este de “1+1/2”– pretul pachetului promo era de 13.69 lei si nu se respecta promotia deoarece pretul/bucata era de 9.07 lei.
“Salam Banatean”, promotia era de 1+1/2. Pretul pe pachet era de 10,99 lei, iar pretul pentru o bucata era de 6.97 lei, iar pretul corect ar fi trebuit sa fie de 10,45 lei. Rezulta astfel o diferenta de 0.54 lei/ pachet promotional.

Jud. Satu-Mare: “Salam de vara”, “Salam ardelenesc”, “Crenvursti” la promotie “2+1”, fara a exista la comercializare si produsul individual pentru verificarea corectitudinii promotiei.

Jud. Hunedoara: „Salam de casa uscat, 290 gr/buc, promotie 1+1/2. Pentru cel de-al doilea produs pretul era la jumatate. La raft insa nu exista produsul de referinta pentru a putea face o verificare a promotiei.

“Salam Banatean”, 220 gr/buc, promotie 1+1/2. Pentru cel de-al doilea produs pretul era la jumatate. Oferta nu a putut fi verificata, deoarece la raft nu exista si produsul de referinta.
“Salam sandvis” 450 gr/buc, “Sunca piept de pui” 800 gr/buc, “Salam Milano” 350 gr/buc, produse care erau prezentate intr-un pliant, fara insa a indica pretul pe unitatea de masura.

Judetul Timis: “Salam crud uscat” cu mentiunea de 1+al doilea la jumatate de pret, dar pentru care nu exista si produsul individual pentru a face o comparatie.
“Salam picant”, “Salam de casa uscat”, “Salam pepperoni”, “Salam uscat”, “Mini salam crud, promotie 1+1/2” (la al doilea produs pretul era la jumatate). La raft nu exista insa si  produsul de referinta.

“Lapte promotie 1+1/2”. La raft nu exista la comercializare produsul de referinta. La al doilea produs pretul era la jumatate.

Jud. Constanta: “Crenvursti”, oferta “2+1 fara a exista produsul de referinta.
“Salam casa uscat ”, pachet 1+1/2 si “Salam picant ”, pachet 1+1/2, fara a exista la raft produsul separat pentru a face o comparatie.

Jud. Brasov: “Crenvursti” si “Salam crud uscat” cu diferente de pret intre cel afisat la raft si cel aplicat la casa de marcat.

Jud. Mures: “Crenvursti 3 la pret de 2” la pretul de 9,99 lei pachetul. Pretul unui pachet era de 4,82 lei. Pentru a se respecta pretul promotiei pretul trebuia sa fie 9,64 lei.

Jud. Sibiu: diverse produse promotionale 2 la pret de 1 sau 1+1 gratis, fara a exista posibilitatea verificarii corectitudinii ofertei.

Jud. Arges: “Crenvursti”, pachet promo “2+1 gratis” la pret de 9,95 lei/pachet, (pret pe pachet singular – 4,82 lei), pretul corect trebuia sa fie de 9,64 lei.
“Icre cu ceapa” 4 la pret de 3 pentru care nu se respecta informatia.

Jud. Prahova: “Crenvursti 1+1 gratis” pentru care nu exista produsul singular pentru a se verifica corectitudinea informatiei. “Salam uscat Banatean”, cu pretul la raft pentru 1 bucata era de 6,58 lei. Promotia “1+1/2” are pret afisat incorect de 9,99 lei. In realitate ar fi trebuit sa fie 9,87 lei.

Jud. Giurgiu: “Salam crud uscat,” pachete cu oferta “1+1/2” la al doilea produs la pretul afisat pe pachetul promotional de 9,99 lei. Produsul de referinta nu exista la vanzare, consumatorii neavand posibilitatea verificarii corectitudinii ofertei.
“Crenvursti” – pachete individuale de 200 gr cu oferta “3 la pret de 2”. Conditiile din oferta nu erau respectate, consumatorul fiind indus in eroare cu privire la oferta, pretul corect/pachet trebuia sa fie de 9,64 lei, fata de pretul afisat de 9,99 lei.
“Salam uscat si salam picant”, pachete cu oferta speciala “2 la pret de 1”, astfel, la raft exista doar pret/pachet, lipsind pretul de referinta, consumatorii neavand posibilitatea verificarii corectitudinii ofertelor.

Jud. Ialomita: “Salam de vara”, „Salam crud uscat1+1/2”, „Crenvursti 2+1” pentru care lipseau preturile de referinta la raft.

In Municipiul Bucuresti: “rosii cherry” atacate de putregai si mucegai. In cazul produsului Bautura instant cu extract de ceai negru si aroma lamaie” denumirea produsului era inscriptionata incorect pe eticheta de pret.

“Castraveti cornison vrac” cu consistenta modificata, deosebit de moale, capete deshidratate; Pudding cu gust de vanilie si ciocolata  la care denumirea produsului era inscriptionata incorect de eticheta de pret;

“Aripi pui congelate” cu arsuri de congelare, acumulare de gheata in ambalaj, ambalaje depreciate.

Jud. Giurgiu: diverse pachete promotionale care aveau afisat pret/pachet, lipsind pretul de referinta pentru produsul singular, consumatorii neavand posibilitatea verificarii corectitudinii ofertelor.

Biroul de presa 14 iulie 2016


Toate actualitatile