English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Semipreparate congelate din carne de pui sub brand Carrefour

29/09/2011 08:21

Modern si dinamic, cu un ritm de viata alert si cu foarte putin timp liber, dar atent la ceea ce consuma. Asa s-ar putea traduce in citeva cuvinte tipul de consumator pentru care semipreparatele congelate pot fi solutia ideala.

Cine oare nu isi doreste un pranz sau o cina savuroasa, pregatita rapid si cu costuri reduse?

Tocmai in intampinarea acestui tip de consumator Carrefour a lansat sub brandul propriu Carrefour, patru retete de semipreparate congelate din carne de pui, fabricate in Romania:

  • Carrefour - Poppest de pui 500g
  • Carrefour - Snitel de pui 440g (pachetul contine 6buc)
  • Carrefour - Cordon bleu de pui 450g (un pachet contine 3 bucati)
  • Carrefour - Burger de pui 440g (pachetul contine 6buc)

Cele patru retete, produse de catre Agroalim S.A., au la baza numai carne din piept de pui, precum si ingrediente atent selectionate.

 

Semipreparatele congelate - o categorie de produse in crestere

Categoria produselor congelate s-a dezvoltat incet, in perioada post decembrista, "ajutata" de liberalizarea importurilor dar (mai ales) de expansiunea comertului modern. Practic, magazinele moderne au oferit suportul expunerii si depozitarii produselor congelate in vitrine frigorifice moderne. Iar pastrarea circuitului de frig pe intreg lantul de distributie a fost esentiala.  

O crestere in paralel care a a determinat o dependenta a categoriei fata de comertul modern. Atat de mare incat, in momentul de fata este destul de greu de conceput categoria in alte locatii decat cele ale comertului modern. Iar pentru multi producatori/importatori, cea mai mare parte a volumelor lor (chiar si 80% in unele cazuri) se realizeaza azi in comertul modern.

Cum s-a ajuns aici? Pentru un magazin modern cea mai mare parte a investitiei (pina la 70% in cazul hypermarketurilor) se reflecta in circuitele de frig. Un procent enorm pentru magazinele traditionale, o investitie pe care acestea nu si-o pot permite. Putine sunt cele care - timid - incearca sa faca fata tavalugului retailului modern si sa aloce spatii de depozitare pentru produsele congelate. Chiar si asa in absenta unor volume ele devin neatractive ca puncte de desfacere pentru distribuitori.

Este interesant de urmarit cum in unele mici comunitati urbane sau rurale, deschiderea unui discounter, aduce cu sine nu numai produse noi dar si categorii noi. Iar una dintre acestea este categoria semipreparatelor congelate.

Categoria are insa un potential de crestere, iar asocierea ei cu comertul modern a imprimat schimbari majore in comportamentul de consum. La acestea se adauga un atu demn de luat in seama: programul omului modern, aflat intr-o continua criza de timp. Deci cerere exista.

Avem insa si o oferta pe masura?

Am putea spune ca da. Produse autohtone dar si multe importuri, acoperind o paleta diversa de preturi sub diferite branduri. De la cele internationale la unele nationale. Si pe alocuri si branduri private. Pentru ca, in ceea ce le priveste pe acestea din urma, sortimentatia este limitata, fie la articole de rulaj, fie pe criteriul primului pret.

Oportunitati exista iar dezvoltarea unor noi proiecte depinde in principal de strategia comerciala a lanturilor de retail dar si de curajul buyerilor.

Poate fi insa privita dezvoltarea unor branduri private ca o oportunitate pentru producatorii romani?

Teoretic, categoria este limitata ca spatiu de expunere in magazine dar si ca spatiu de depozitare in celule frigorifice din depozitele acestora. Orice nou brand listat (fie el si privat), nu face decat sa reduca spatiul de expunere sau/si de depozitare pentru cele existente. Ce ceea poate afecta negativ vanzarea brandurilor existente si creste riscul acestora de out of stock.

Care ar fi solutiile? Delistarea articolelor cu rotatie slaba sau comenzi mai mici si dese.

Pentru un furnizor care nu are in portofoliul sau si branduri private, delistarea unor articole scade valoarea viitoarelor comenzi si implicit genereaza o crestere a costurilor de transport. In timp, livrarile catre anumite magazine sau retele devin surse de pierderi, fortandu-l pe acesta sa renunte, fie la anumite articole fie la colaborarea cu retailerul respectiv.

La polul opus, existenta in portofoliul unui producator si a unor branduri private poate fi o sursa de crestere a volumelor si o (posibila) securizare a contractului cu retailerul respectiv.

Pe termen lung insa poate aparea o concentrare a productiei in jurul unor producatori sau grupuri de producatori. Iar o prea mare dependenta intre un producator si un retailer e un potential factor de risc.

Sa nu privim insa lucrurile chiar atat de pesimist.

Pentru producatorii romani, piata actuala, odata cu intrarea in Uniunea Europeana nu mai este e o piata de 20 milioane consumatori, ci o piata de peste 500 milioane potentiali consumatori. Colaborarea cu un retailer pe brandurile private ale acestuia, poate fi balonul de oxigen sau locomotiva care sa traga afacerea pe un nivel superior. Depinde doar de viteza cu care acesta isi adapteaza strategia comerciala la cerintele pietei.

Florin Frasineanu

 

 


Toate actualitatile