English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Scrumbia afumata de Dunare primeste certificare europeana I.G.P.

03/12/2018 16:27

„Scrumbia de Dunare afumata a primit aprobarea Comisiei Europene pentru a deveni produs cu indicatie geografica protejata (IGP)". Anuntul Reprezentantei Comisiei Europene in Romania ridica la 5 numarul produselor romanesti certificate la nivel european.

Scrumbia de Dunare este un peste salbatic care migreaza din Marea Neagra in Dunare. Specia nu poate fi crescuta in acvacultura si este capturata numai in cursul migratiei pe Dunare. Are 250-400 grame si intre 25-30 centimetri si este recunoscut drept cel mai bogat peste in grasimi, din lume, raportat la talia sa.

Metoda de afumare la rece a pestelui in zona Deltei Dunarii este o metoda traditionala. Pentru prepararea scrumbiei de Dunare afumata se folosesc doar scrumbii de Dunare si sare gema, afumarea fiind facuta cu rumegus din lemn de esenta tare. Nu se folosesc aditivi, coloranti sau conservanti. Pentru localnicii din Delta Dunarii, pescuitul este principala si cea mai veche îndeletnicire

Certificarea europeana a fost obtinuta de Asociatia Ro-Pescador din Tulcea, intregul proces, de la depunerea dosarului si pana la momentul avizarii durand peste 2 ani. Anterior anuntului Reprezentantei Comisiei Europene, Romania avea certificate la nivel european patru produse, din care trei Indicatii Geografice Protejate (IGP): Magiun de prune Topoloveni, Salam de Sibiu si Novac afumat din Tara Barsei. Produsul Telemea de Ibanesti este inregistrat pe sistemul de calitate Denumire de Origine Protejata (DOP).

 


Toate actualitatile