English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

 • Da
 • Nu
 • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Saša Gregurić, General Manager Podravka Romania: „Suntem deschisi la orice oportunitate de brand privat care ar aparea din partea conturilor internationale"

25/06/2013 13:42

Peste cateva zile, la 1 iulie, Croatia va deveni cel de-al 28-lea stat membru al Uniunii Europene. Evenimentul va marca o schimbare majora in viata poporului croat si in acelasi timp va deschide in fata companiilor croate o piata cu peste 500 de milioane de potentiali noi clienti.

Prezenta pe piata autohtona, compania Podravka, una dintre cele mai renumite companii croate, are deja pregatita o strategie a aderarii, Romania fiind considerata alaturi de Polonia o piata strategica. Ce inseamna pentru o companie de talia Podravka intrarea in Uniunea Europeana si in ce masura aceasta isi poate regandi operatiunile din Romania sunt doar doua dintre intrebarile la care am incercat sa gasim raspuns intr-un interviu cu Saša Gregurić, General Manager Podravka Romania.

 

Brandprivat.ro - Cu o istorie de aproape 80 de ani Podravka este astazi una dintre cele mai reprezentative companii croate.

Saša Gregurić, General Manager Podravka RomaniaIstoria compania incepe in anul 1934, cand fratii Wolf au pus bazele primului atelier de procesare a fructelor intr-un orasel mic din Croatia pe nume Koprivnica. Ceea ce au inceput ei, de-a lungul timpului s-a dezvoltat intr-una din cele mai mari firme din industria alimentara a Europei Centrale si de Est. Astazi grupul Podravka are 6000 de angajati si este cunoscut in peste 40 de tari de pe cinci continente ale lumii, unde cu ajutorul produselor noastre oamenii isi exprima creativitatea culinara. Vegeta, adaosul universal pentru mancare (aici), reprezinta sinonimul celor mai bune ingrediente folosite in bucatarie.

Grupul Podravka nu activeaza numai in domeniul alimentar, ci este prezent si in domeniul farmaceutic. Incepand cu anul 1972, firma Belupo, s-a constituit intr-una dintre cele mai puternice fabrici producatoare de medicamente, a doua ca marime din Croatia.

Produsele Podravka pot fi intalnite astazi in peste 40 de piete nationale. Ce inseamna astazi exportul in cifra de afaceri Podravka?

Brandul Vegeta este cea mai cunoscuta marca a companiei Podravka, fiind denumit si „cea mai buna creatie croata", vanduta pe toate continentele lumii. In toate tarile fostei Yugoslavii, Vegeta este brandul 1 sau 2 in categoria de baze de mancaruri, in timp ce in tarile din Europa Centrala si de Est este brandul 3 sau 4. Exportul reprezinta aproximativ 250 milioane Euro, jumatate din cifra de afaceri Podravka Croatia.    

 
 

Oficial, primele produse Podravka au intrat in Romania in 1991, pentru ca 10 ani mai tarziu sa fie deschisa si prima reprezentanta.

In luna mai a anului 2001, Podravka a infiintat o companie proprie in Romania in dorinta de a-si extinde afacerile si de a consolida pozitia produselor sale pe piata romaneasca. In cadrul strategiei de dezvoltare a grupului Podravka, Romania reprezinta o piata economica foarte importanta, care poate deveni unul dintre factorii insemnati in domeniul ofertei de produse ce poarta marca Podravka.

In prezent, pe piata din Romania avem brandul Vegeta, al treilea jucator de pe piata bazelor de mancare, cu gust de legume si cu gust de gaina. Anul trecut am lansat un nou brand - Vegeta Naturella - o extensie a clasicului brand Vegeta, un produs fara adaos de conservanti si monoglutamat de sodiu si cu un procent de legume de 30%. Nu contine aditivi si mai mult, reuneste caracteristicele naturale ale unui produs apartinand segmentului premium, pastrand in continuare gustul original Vegeta.

Tot in anul 2012, din dorinta de a se adapta permanent si de a raspunde cerintelor consumatorilor sai, Podravka aduce în Romania brandul Perfecta, adaos universal pentru mancare, ce se adreseaza segmentului medium.

Pentru consumatorul roman si in special pentru cel din zona de vest a tarii, Vegeta, cel mai popular brand al companiei era cunoscut inca din perioada comunismului. Ati simtit prin aceasta conotatie a brandului, construita in timp, un avantaj in distributia produselor?

In perioada comunismului, Vegeta era adusa de peste granita din Yugoslavia si Ungaria si era considerata produs de trafic alaturi de celebrele tigari si cafea. Era vanduta in piete si de aceea partea de vest a tarii a avut si are cel mai mare consum de Vegeta din tara. In prezent peste 30% din cifra de afaceri o reprezinta vestul tarii, unde Vegeta este denumirea generica pentru orice baza de mancaruri si unde si numele Podravka este foarte cunoscut comparativ cu alte zone cum ar fi Moldova.

Categoria in care este astazi prezent brandul Vegeta cunoaste o competitie acerba. Pe de o parte sunt branduri internationale puternice iar pe de alta parte asistam la o crestere rapida a brandurilor private. In ce masura va influenteaza acestea strategia brandului?

Competitia acerba din categoria in care activam ne-a provocat sa ne adaptam strategia in continuu si sa ne adaptam cerintelor pietei. Astfel am creat pachete promo in care sa oferim consumatorului gratuitate in produs, pachete cu cadou inclus (cutie metalica, manusa de bucatarie, sacosa), pachete cu reducere de pret la achizitionarea a 2 produse, POSM.

Evolutia economica a ultimilor ani a influentat direct comportamentul de consum in majoritatea tarilor Europei iar Romania nu face exceptie. Care este astazi profilul consumatorului roman si care credeti ca sunt criteriile sale in alegerea unor produse?

Daca inainte, criteriul principal in decizia de cumparare a consumatorului era calitatea, anul acesta pretul este cel care dicteaza. Calitatea si experienta anterioara cu produsul sunt aspecte care conteaza mai putin in alegeri pentru aproape toate categoriile FMCG, in schimb raportul calitate-pret capata o importanta mai mare. In plus, ofertele promotionale sunt mai cautate decat in trecut, si ca urmare a prezentei lor crescute in magazine in ultima perioada, consumatorii le considera parte integranta a peisajului din retail.

Cum vedeti piata romaneasca de retail si care credeti ca sunt oportunitatile urmatorilor ani?

Piata romaneasca de retail isi urmeaza acelasi curs an de an, in care modern trade-ul creste prin expansiunea hypermarketurilor si discounterilor, iar traditional trade scade prin inchiderea sau preluarea de catre internationali a magazinelor mici de cartier. Oportunitatea este de a ne adapta permanent nevoilor clientilor si consumatorilor si a inova pentru a aduce un plus businessului in care activam.

Ati observat similitudini intre piata romaneasca si cea croata? Si daca da care sunt acestea?

Da. Exista asemanari intre piata romaneasca si cea croata, cele mai multe din punct de vedere al obiceiurilor de consum ale oamenilor. Numeroase feluri de mancare le putem gasi atat in bucataria romaneasca cat si in bucataria croata. In plus, piata de retail este impartita in aceeasi proportie intre modern trade si traditional trade ca si in Romania.

Peste cateva zile, la 1 iulie, Croatia devine tara membra a Uniunii Europene. O confirmare a schimbarilor politice si economice derulate in ultimii ani. Ce inseamna acest moment istoric pentru tara Dumneavoastra?   

Intrarea in Uniunea Europeana reprezinta pentru noi cea mai mare realizare de la recunoasterea independentei Croatiei din 1991, avand in vedere ca asteptam acest lucru de 12 ani. La 1 iulie vom deveni al 28-lea membru al Uniunii Europene. In primul rand, oamenii vor putea calatori fara vize, nu vor mai trebui sa asteapte la vama si nu vor mai fi controale. Infrastructura Croatiei este foarte bine dezvoltata, astfel ca intrarea in Uniunea Europeana va duce la cresterea turismului, avand in vedere clima mediteraneeana si frumusetile tarii care mai este cunoscuta si ca „tara cu o mie de insule".  

De asemenea, speram ca vor veni investitori straini in Croatia pentru ca pe fondul crizei financiare din 2009, investitiile straine au scazut drastic. Si in felul acesta se vor crea noi locuri de munca, pentru ca numarul tinerilor fara loc de munca este destul de ridicat. Oamenii vor putea accesa fonduri europene pentru dezvoltarea micilor business-uri.

Intrarea in Uniunea Europeana deschide in fata Croatiei o noua provocare. Piata Uniunii Europene numara astazi peste 500 de milioane de locuitori si foarte multe oportunitati. Sunt pregatite companiile croate pentru aceasta deschidere?

Avand in vedere ca asteptam de 12 ani intrarea in Uniunea Europeana, companiile croate sunt pregatite si abia asteapta schimbarile benefice ce vor veni odata cu aderarea Croatiei.

Ce schimbari poate aduce intregrarea europeana in strategia companiei Podravka?

Croatia a fost membra CEFTA (Acordul de Liber Schimb Central-European) pana in prezent, ceea ce prevedea anularea tuturor taxelor vamale la import si export intre tarile membre CEFTA (tarile ex-iugoslave, Moldova, Albania). Avand in vedere ca o parte foarte importanta a exportului este in tarile ex-iugoslave, renuntarea la acordul CEFTA va duce la taxe vamale la import si export intre 0 - 20% in functie de categoria de food din care fac parte. Din aceasta cauza, Podravka cauta outsourcing in tarile ex-iugoslave pe categoriile de dulciuri, baby-food, snacks unde taxele vamale sunt intre 10 % - 20%.

Ca tara membra Croatia va beneficia de facilitati vamale in comertul cu tarile Uniunii Europene. Vom simti relaxarea fiscala si disparitia taxelor vamale in pretul produselor Podravka?

Produsele noastre nu au fost influentate de taxele vamale si fiscale pentru ca ele sunt importate de la fabrica pe care Podravka o are in Polonia. Insa odata cu aderarea Croatiei la Uniunea Europeana vom incepe sa importam toate produsele direct de la fabrica din Croatia. Dar acest lucru nu va influenta in nici un sens pretul produselor Podravka.

Portofoliul Podravka este extrem de divers. El poate fi regasit in totalitate pe piata croata si in mare masura in tarile din fostul spatiu yugoslav. Ce ne puteti spune despre portofoliul companiei Dvs.?   

Podravka detine in afara de Vegeta, care este brandul numarul 1 pentru noi si alte branduri cum ar fi:

 • Lino - mancare pentru bebelusi si copii
 • Cokolino - cereale pentru copii si crema de ciocolata
 • Dolcela - desert: budinci, creme pentru prajituri, frisca
 • Fant - complement pentru mancare
 • Kviki - snacks, pufuleti, biscuiti
 • Studena - apa minerala simple si cu diverse arome, ice tea
 • Studenac - apa plata cu proprietati minerale
 • Talianetta - o combinatie de paste sau orez cu diverse arome
 • Fini - Mini - supe instant
 • Eva - conserve de sardine si ton, in ulei vegetal si sos tomat
 • Lero - sucuri de fructe naturale si concentrate

Deasemenea, sub brandul Podravka se produc si supe, cuburi, produse din carne, ceaiuri, gemuri, dulceturi, compoturi, produse congelate, inghetata, sosuri, waffle, produse de brutarie si orez.

Produsele pe care consumatorul roman le asociaza acum cu brandul Vegeta sunt doar partea vizibila a icebergului. Aveti in vedere in viitorul apropiat o extindere sortimentala in Romania? Si daca da ce categorii anume vizati?

Incepand cu toamna acestui an vom intra pe piata din Romania cu 2 noi sortimentatii sub brandul Vegeta, urmand ca de la anul sa avem in vedere intrarea si cu noi categorii, sub alte branduri. Acum suntem in faza de cercetare de piata pentru a vedea care sunt categoriile care reprezinta cele mai mari oportunitati pe piata din Roamnia.

Externalizarea distributiei, prin recent incheiatul parteneriat cu Whiteland relanseaza practic expansiunea Podravka pe piata romaneasca. Este Romania o piata atat de importanta?

Romania alaturi de Polonia sunt considerate pietele strategice pentru Europa Centrala datorita marimii si oportunitatilor care exista pe aceste piete. Potentialul pietei din Romania este foarte mare, de aceea consideram ca prin parteneriatul recent incheiat cu distribuitorul national Whiteland, in urmatorii ani vom putea introduce noi categorii care ne vor asigura cresterea dorita.

Cea mai mare piata de desfacere este Croatia, urmata de fostele tari ex-iugoslave, in acestea existand si intregul portofoliu de produse, apoi Polonia, Rusia, Ungaria, Romania.

Parteneriatul cu o firma specializata in distributia produselor cu temperatura controlata lasa deschisa optiunea pentru noi categorii in portofoliul Podravka, cu atat mai mult cu cat vorbim de categorii in crestere. Vom asista la noi lansari sub brandul Podravka?

Da, studiem posibilitatea lansarii sub brandul Podravka a unor noi categorii, insa nu in segmentul produselor cu temperatura controlata.

Brandurile private sunt pe un trend ascendent. Ascensiunea lor, determinata si de evolutia economica a ultimilor ani, face ca acestea sa devina o oportunitate pe termen lung. Fac parte astazi brandurile private din strategia companiei Podravka?

La nivel international, sunt tari unde brandurile private ajung la o cota de 50% din vanzari, insa in Romania acestea nu au depasit mai mult de 10-12%. Romanii asociaza, in general, produsele brand privat cu produse de slaba calitate. Din acest motiv sunt reticenti sa incerce un astfel de produs. Pe fondul actualei crize economice, brandurile private revin, devenind din ce in ce mai cautate de clientii cu buget redus.

Sunt in mod evident de apreciat, efortul si profesionalismul demonstrat in dezvoltarea brandurilor private in Romania, iar aici este cu certitudine notabil modul in care cei implicati au segmentat oferta de brand privat atat pe categorie si sortimentatie, cat si pe paliere de pret (low, medium si premium). Cu toate acestea cota de piata pentru brandurile private la bazele de mancaruri se mentine la o valoare mica.  

Compania Podravka are produse brand privat in portofoliu in cateva dintre tarile Europei Centrale, insa in Romania nu avem, dar suntem deschisi la orice oportunitate care ar aparea din partea conturilor internationale.

Va propun ca in partea de incheiere sa punctati planurile de viitor ale companiei Podravka pentru piata romaneasca.

Avem ca si proiecte pe termen mediu implementarea unor noi categorii. Cu certitudine vom comunica la momentul oportun catre clienti ce aduce nou in Romania Podravka.

Iar pe termen lung, ne dorim sa crestem awarnessul brandului Vegeta, precum si a altor branduri pe care ne dorim sa le aducem pe piata noastra, pentru a deveni un jucator important pe piata din Romania.

Florin Frasineanu

 

 

 

 

  

Toate actualitatile