English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Sare, zahar si faina in noul Delikat condimente pentru sarmale de la Unilever

27/03/2018 07:52

Lansare mare in aceste zile la Unilever, compania extinzand gama produselor Delikat cu noi mixuri de condimente. Printre acestea si un mix de condimente pentru sarmale. Daca ar fi sa dam crezare marketingului Unilever, plicul Delikat Condimente pentru sarmale contine o reteta unica, cu ingrediente 100% naturale, produsa integral in Romania. Asadar, din start, trei cuvinte cheie: unic, natural si romanesc. Mai lipseste doar Andra si succesul produsului este asigurat.

 

Este reteta Delikat o reteta unica?

Teoretic, da. Aici insa nu trebuie sa fii expert ca sa creezi o reteta unica, dozajul si mai alex mixul de ingrediente permintand nenumarate combinatii. In ciuda sintagmei „Reteta unica, ingrediente de calitate”, singura urma de „inovatie” in reteta Delikat o reprezinta faina de grau, aflata pe locul secund in lista ingredientelor, intre sare si zahar. Asadar, acelasi sablon cu sare si zahar in exces, testat cu succes in reteta Bulgarasilor de savoare Delikat. Plus faina de grau. Trei ingrediente ieftine si ...naturale. Dar extrem de daunatoare sanatatii umane mai ales atunci cand sunt consumate in exces.

 

 

De ce ar folosi o companie de talia Unilever sare, zahar si faina?

Raspunsul este simplu si tine strict de profitabilitate. Si ca sa va dati seama cat castiga Unilever din vanzarea unui plic Delikat Condimente pentru sarmale, haideti sa parcurgem lista ingredientelor: „sare, faina de GRAU, zahar, condimente (11%)(in proportii variabile: boia de ardei, usturoi, piper), legume (7%)(in proprotii variabile: ceapa, rosii), extract de drojdie, verdeturi (2,1%)(in proportii variabile: patrunjel, rozmarin, oregano, cimbrisor, maghiran), ulei vegetal de floarea soarelui, aroma naturala”. Desi sarea este ingredientul principal, procentul nu apare in lista ingredientelor. Il regasim insa in tabelul valorilor nutritionale: sare 33,8g. Nici la zahar nu este trecut procentul. Si pe acesta il regasim in acelasi tabel al valorilor nutritionale, la rubrica zaharuri: 17g. Doar sarea si zaharul reprezinta peste 50% din gramajul unui plic. Din pacate, din informatiile de pe ambalaj nu poate fi identificat procentul de faina. Trecem insa peste si calculam strict procentul detinut de condimentele autentice. Si iata ce obtinem:

  • condimente (11%)(in proportii variabile: boia de ardei, usturoi, piper),
  • legume (7%)(in proprotii variabile: ceapa, rosii),
  • verdeturi (2,1%)(in proportii variabile: patrunjel, rozmarin, oregano, cimbrisor, maghiran).

In total, condimentele reprezinta doar 20,1% din greutatea unui plic, restul de 80% fiind ocupat de sare, zahar, faina, ulei vegetal de floarea soarelui, aroma naturala si extract de drojdie. Cu alte cuvinte, daca un plic Delikat Condimente pentru sarmale ar costa 1 leu, doar 20 de bani sunt platiti pentru condimente. Restul de 80 de bani merg pe sare, zahar, faina si mult, mult, marketing.

Greseli in designul de ambalaj

Noul produs surprinde neplacut nu doar prin calitatea scazuta ci si prin doua greseli strecurate in designul ambalajului. Prima tine strict de codul QR si nu mai are rost sa o comentam. A doua greseala apare la boiaua de ardei. Desenul ambalajului face trimitere spre boiaua de ardei iute. Pe lista ingredientelor apare insa trecut boia de ardei, termen folosit pentru ardeiul dulce.

Si o observatie legata de dozaj. Cum producatorul recomanda 5g de condimente pentru 100g carne tocata, cele 23g aflate in plic pot fi folosite doar pentru 460g carne tocata. Atat si nimic mai mult.

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro - In completarea analizei facuta pe segmentul mixurilor pentru sarmale, am procedat la notarea noului produs Delikat Condiment pentru sarmale, acesta obtinand urmatoarele puncte:

Origine condimente: Neprecizat (-)

Produs in Romania: (+)

Punctaj informatii origine: 0

 

Dozaj: 5g condiment la 100g carne tocata: (+);

Reteta prezentata pe ambalaj: Nu (-);

Punctaj dozaj/reteta: 0

 

Ingrediente:

Sare: 33,8% (++);

Piper: (+);

Cimbru: (+);

Boia de ardei: (+);

Zahar: DA (-);

Poate contine alte ingrediente: lapte, ou, telina, mustar; (--);

Aditivi alimentari: aroma (-);

Punctaj total ingrediente: (+);

 

Punctaj final (1+2+3): 1+

Punctajul obtinut claseaza Delikat Condimente pentru sarmale pe locul 5, dupa produsele similare sub brandurile:

  • Dora Mix sarmale 20g – produs de Compania Indiilor Orientale Prod SRL, Bucuresti;
  • Fuchs Condiment pentru sarmale 25g - produs de Fuchs Condimente RO SRL, Curtea de Arges;
  • Kamis Condimente pentru sarmale 25g - produs de McCormick Polska; distribuitor: Kamis-Condimente SRL
  • Cosmin Condiment pentru sarmale 20g – produs de Fuchs Condimente RO SRL, Curtea de Arges; 

 

Va recomandam sa cititi si:

Condimentele pentru sarmale. In cautarea mixului perfect

Romani, Andra va recomanda sa consumati E-uri! - 22/09/2015

 


Toate actualitatile