English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Saptamana Romaneasca Lidl sau ce se ascunde sub sintagma „Redescopera traditiile”?

14/05/2018 19:33

Teoretic, la aproape trei ani de la lansare, brandul privat Camara noastra ar trebui sa aiba o identitate distincta dar si o pozitionare clara in tot mai stufoasa sortimentatie Lidl. Realitatea de la raft contrazice insa aceasta teorie, multe dintre articole lasand sa se intrevada absenta unei strategii cu proiectie in timp dar si diferenta dintre buyerul roman de marca privata si omologul sau german. Nu de putine ori articolele dezvoltate au pozitionari diferite. Gasim produse mainstream, arareori cate un articol premium si, nepermis de mult entry level, ascuns subtil sub preturi ce nu au nici cea mai mica legatura cu realitatea. Totul, ambalat frumos, sub sloganuri menite sa atinga coarda sensibila a consumatorului roman, ancorat nostalgic in aromele unor epoci demult apuse.

 

Ultima editie Saptamana Romaneasca nu face exceptie. Printre zecile de articole prezente la raft, trei sunt din categoria inghetata. Pentru nostalgici, cuvantul inghetata asociat cu sintagma „Redescopera traditiile” trimite instantaneu spre clasicele retete Polar sau Parfait de ciocolata dar si spre inegalabila inghetata pe bat. Nici vorba insa de asa ceva. Alegerea buyerului Lidl s-a oprit asupra unor produse necunoscute, a caror denumire a suferit o adaptare in ton cu cerintele marketingului. Asa se face ca avem „Inghetata cu gust de amandina – cu aroma de ciocolata si rom, cu topping de cacao” sau „Inghetata cu aroma de orez cu lapte”. Pentru consumatorul avizat, denumirea produselor spune tot. Citam comentariul unui cititor, postat pe pagina noastra de Facebook: „Cand scrie "cu gust de" sau "cu aroma de" inseamna ca nu contine deloc sau aproape deloc produsul respectiv ci chimicale care simuleaza gustul sau aroma respectiva. 1-2 picaturi de superconcentrat chimic pot fi de ajuns pentru a imprima "aroma de" orez cu lapte pentru o cutie de 1l de inghetata.” Corect spus si la obiect. Asa ca va lasam Dumneavoastra placerea de a descoperi capcanele ascunse in lista de ingrediente pentru cele doua retete enuntate mai sus.

 

 

In ce ne priveste, ne bucuram sa vedem ca romanii incep sa fie tot mai atenti la calitatea produselor alimentare dar si la ingredientele folosite. Din pacate insa pentru multi, decizia de cumparare nu se bazeaza pe lectura ingredientelor ci tocmai pe acea nostalgie punctata subtil de marketingul Lidl. Si dam din nou cuvantul cititorilor nostri: „Ne plac amintirile trezite prin gust. Deci o sa aiba succes. Eticheta nu o sa conteze pentru prea multi.” Posibil. Comentariul ne-a ridicat insa o noua intrebare: De ce un retailer de talia Lidl ar avea nevoie de o astfel de strategie? De data aceasta raspunsul nu a mai venit de la cititori ci chiar de la retailer.

Joi, 17 mai, Lidl demareaza o actiune promotionala pe brandul Gelatelli. Dintre articolele incluse in promotie ne-am oprit asupra unuia: Gelatelli Inghetata premium straciatella, articol ce urmeaza a fi comercializat la „doar” (ca sa citam marketingul Lidl) 5,49 lei caserola de 1l. Cu alte cuvinte, un produs etichetat drept premium, beneficiar al certificarii Fairtrade, costa „doar” 5,49 lei.

In acelasi timp, inghetata cu aroma de amandine si suratele sale, dezvoltate sub brandul Camara noastra, au putut fi cumparate la 7,99 lei caserola de 1,2l. Per litru, pretul inghetatei Camara noastra a fost cu peste 21% mai mare decat cel al unei inghetate premium, sub certificare Fairtrade. Concluzia este asadar una singura: Camara noastra este mai presus de toate un brand generator de marja. Un brand care profita de nostalgia romanilor, de acele „amintiri trezite prin gust” cum bine spunea cititoarea noastra. Departe de a fi un model win-win, Camara noastra umfla conturile retailerului, mizand pe naivitatea si lipsa de informare a romanilor. Iar haosul din pozitionarea produselor, pe care am fi tentati sa il asociem cu absenta unei strategii coerente, face parte tocmai dintr-o strategie. Ce-i drept, mai rar intalnita. O strategie ce nu urmareste informarea si educarea consumatorului ci tocmai derutarea lui. Pentru ca in final, tot haosul nu face decat sa contribuie la succesul brandului.

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro – Citam din „Raportul de sustenabilitate Lidl” (pagina 17): „Ne mandrim cu faptul ca in magazinele noastre cumparatorii pot face alegeri informate...”. In ciuda acestui principiu, majoritatea produselor comercializate de Lidl sub brandurile sale private, inclusiv cele sub brandul Camara noastra, nu ofera nici cea mai mica informatie legata de producator.

 

Va recomandam sa cititi si:

Camara noastra, un brand privat intre marketing si realitate - 20/10/2015

Baigli cu nuca, intr-o comparatie de produs: Lidl vs. Europan - 03/01/2016

Premiera sau minciuna grosolana? Parizer cu carne de vita si ardei sub brandul Camara noastra. De la Lidl - 27/09/2016

Originea produselor Lidl ramane un mister pentru consumatorul roman - 08/05/2018

 

 

 

 


Toate actualitatile