English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Richard Wallace, IGD - "Omenirea se indreapta catre online"

28/05/2012 10:29

Richard Wallace, business analyst in cadrul IGD a sustinut in cadrul seminarului organizat la editia din acest an a PLMA o interesanta prezentare axata pe comertul online si pe imensele oportunitati ce se deschid in fata brandurilor private.

 

"Omenirea se indreapta catre online" are la baza o realitate a zilelor noastre: explozia internetului a condus catre o crestere continua a utilizatorilor. Potrivit lui Richard Wallace, "in urmatorii ani numarul acestora va depasi la nivel mondial, pragul de trei miliarde". Regasim aici cresteri constante in toate categoriile profesionale si sociale, indiferent de pragul de varsta al acestora. O evolutie spectaculoasa care conduce la schimbari radicale in perceptia consumatorilor, dar si in modul acestora de a-si dedica timpul cumparaturilor.

Cresterea numarului de utilizatori de internet a dus in paralel la o crestere a comertului online. Modul de viata trepidant si timpul liber tot mai putin, sunt doar doua dintre criteriile care ii determina pe utilizatorii de internet sa apeleze astazi la comertul online. Potrivit analistilor IGD, pana in 2016 in Uniunea Europeana, comertul online va depasi 10% din totalul pietei de retail, ceea ce va insemna de fapt o dublare a volumelor comparativ cu 2010. Cele mai mari schimbari se vor inregistra in Marea Britanie si Germania, unde comertul electronic va ajunge la aproape 25% din total piata, respectiv 13%. Practic, daca tinem cont ca in 2010 in Regatul Unit achizitiile online reprezentau deja 12% din piata, vom asista mai mult ca sigur la dublarea volumelor.

 

Ascensiunea comertului online determina schimbari in clasamentele retailerilor

O evolutie care va genera schimbari nu numai in obiceiurile de consum dar si in clasamentele retailerilor. In 2011 spre exemplu, topul comerciantilor online la nivelul Europei era dominat de catre Amazon, urmat de Otto Group (haine si accesorii) si Tesco. De altfel retailerul britanic a anticipat evolutia comertului online cu mult inaintea altor lanturi de retail. 2011 a insemnat pentru cei de la Tesco vanzari de peste 3 miliarde de euro prin comertul online iar estimarile pentru 2015 se apropie de pragul celor 5 miliarde de euro. O evolutie semnificativa daca tinem cont ca la nivel european locurile doi si trei in clasament sunt ocupate, la mare distanta, de Asda si Saisbury's, fiecare cu vanzari de aproximativ un miliard de euro in 2011. Pentru comparatie, Carrefour, al doilea retailer mondial a inregistrat in 2011 prin online vanzari de aproximativ 200 milioane euro, in timp de Auchan s-a apropiat de pragul celor 500 de milioane de euro.

 

Care este profilul cumparatorului online?

Studiul IGD remarca o crestere in ultimii cinci ani a celor care folosesc internetul. Practic, in 2011, procentul celor care foloseau exclusiv internetul pentru cumparaturi era de peste 8%. La acestia se adauga un procent de 36% de consumatori care foloseau cumparaturile online ca sursa alternativa, in paralel cu vizitele la supermarket. Sunt insa potentiali consumatori, cunoscatori ai comertului online, care alaturi de cei ce folosesc exclusiv online-ul ridica procentul celor dispusi sa incline spre online la un incredibil 44%.

Profilul cumparatorului online, realizat de catre IGD, se incadreaza in opinia lui Richard Wallace, in categoria familistilor. Dintre persoanele cu varste cuprinse intre 18-24 de ani, 11% folosesc sau sunt dispuse sa foloseasca sistemul de cumparaturi online. Categoria familistilor, reprezentata de persoane cu varste intre 25-44 de ani, reprezinta 46%. Un procent superior in comparatie cu cele doar 36% de procente reprezentate de cei de acelasi prag de varsta ce prefera magazinele clasice ca loc de aprovizionare. Urcand pe scara varstei, profilul consumatorului inclina mai mult spre comertul clasic, optand pentru vizitele regulate la magazine. Si totusi, persoanele cu varste intre 45-64 de ani reprezinta 28% de potentiali utilizatori online in timp ce pentru cei cu o varsta superioara celei de 65 de ani, procentul este doar de 15%.

Mai mult, majoritatea covarsitoare a cumparatorilor online sunt femei, in timp ce dintre barbati ponderea este reprezentata doar 40%.

 

Smartphone-ul folosit de tot mai multi cumparatori

Studiul realizat de IGD dezvaluie un amanunt important asupra profilului utilizatorilor de smartphone-uri. La intrebarea "cati dintre acestia sunt interesati sa utilizeze smartphone-ul pentru cumparaturi online?", 34% s-au declarat total neinteresati. Doar 2% dintre repondenti utilizeza frecvent aceasta facilitate, in timp ce 8% o utilizeaza arareori. Surprinde insa numarul mare al celor ce se arata interesati de aceasta facilitate. Practic, 56% dintre cei intervievati s-au aratat interesati in conditiile in care 23% dintre acestia nu dispun inca de un smartphone.

 

Ce ii atrage pe cumparatori spre online?

53% se indreapta spre online din cauza timpului scurt pe care il au la dispozitie pentru cumparaturi, in timp ce 36% sint atrasi de noutatea in sine pe care o reprezinta achizitiile online. Mai pragmatici, 46% vizeaza ofertele speciale, gen livrari gratuite, cupoane sau cashback iar 33% pun pret pe bugetele personale si pe economiile de combustibil pe care le pot face. Pe lista motivelor mai figureaza absenta unei masini personale (21%), programul prelungit de lucru (19%) sau existenta in familie a unor copii mici (14%). Interesant este ca pentru 26% dintre cei care folosesc regulat achizitiile online, acestea au devenit deja parte din rutina zilnica.

 

Ofertela magazinelor online adaptate cerintelor consumatorilor

Studiile si sondajele realizate in randul consumatorilor au determinat magazinele sa isi adapteze ofertele si serviciile in functie de cerintele sau recomandarile acestora. Astfel, peste 90% dintre cumparatori considera livrarea ca fiind foarte importanta, 50% plasand-o drept extrem de importanta. Pe locurile urmatoare se situeaza calitatea produselor (85%), pretul (82%), usurinta cu care sunt lansate comenzile (80%), timpul de livrare (79%), costurile de livrare (76%) sau disponibilitatea unor produse (76%).

 

Comertul online - oportunitati pentru brandurile private

Potrivit analistilor IGD, oportunitatile oferite de comertul online brandurilor private pot fi nenumarate. Interfata unui site, mult mai prietenoasa cu consumatorii decat rafturile magazinelor, propune nu numai oferte speciale dar si solutii complexe. Spre exemplu meniurile ready meal pot fi promovate prin asociere cu diferite alte produse precum deserturile sau bauturile. Totul la preturi fixe de meniu complet si nu la preturi per articol.

Studiul IGD ofera si cateva sondaje in randul consumatorilor privind brandurile private. Astfel, la intrebarea privind calitatea produselor brand privat, 42% dintre cei intervievati s-au declarat de acord ca aceasta este de cele mai multe ori superioara celorlalte categorii de produse existente in magazine, in timp ce doar 20% au considerat ca nu este adevarat.

In acelasi timp, 71% dintre cei intrebati au confirmat ca pentru ei unele supermarketuri au un nivel superior de calitate al brandurilor private, in timp ce doar 23% s-au declarat fie importiva acestei afirmatii, fie nu s-au pronuntat.

Considerati ca brandurile private si-au imbunatatit calitatea in ultimii ani? O intrebare la care 73% dintre repondenti au raspuns afirmativ, iar 22% fie nu s-au pronuntat fie nu au fost de acord. Doar 2% au fost impotriva, considerand ca brandurile private nu si-au imbunatatit calitatea in ultimii ani.

Raportul calitate-pret oferit de brandurile private a fost considerat mai bun de catre 69% dintre participantii la sondaj, in timp ce 24% nu au fost de acord sau nu s-au pronuntat.

Daca ar fi sa vorbim despre feed-back-ul consumatorilor legat de calitatea produselor brand privat oferite prin magazinele online, aici lucrurile stau cu totul diferit fata de magazinele obisnuite. Multe platforme online au deschise sectiuni special pentru comentarii din partea consumatorilor. Multe sunt comentarii pertinente, la obiect din partea celor care au cumparat si testat aceste produse. Opiniile lor, publicate pe respectivele site-uri, pot fi considerate drept recomandari utile pentru cei care doresc sa achizitioneze respectivele produse. In plus ele sunt un feed-back real pentru retaileri si producatori in incercarile lor de a imbunatati brandurile private si calitatea acestora.

 

Magazinele negre, partea nevazuta a comertului online  

Dezvoltarea comertului online a dus la modificari importante in structura lanturilor de retail. Asa au aparut celebrele deja "dark stores", magazine negre, in care consumatorii nu vor intra niciodata. Aici totul este gandit drept un suport pentru livrarile directe, pe baza de comanda. Personalul care le deserveste, cu exceptia celor care fac livrarile directe, nu intra in contact cu clientii. Lay-out-ul clasic dispare. Nu exista o batalie a numarului de fete de raft, nu exista mercantizare si nici category management. Preturile nu trebuiesc afisate si nici promotiile evidentiate. Nu sunt plasari speciale sau zone promo. Totul este automatizat, chiar daca selectia si verificarea produselor pregatite pentru livrare se face manual.

Astfel de magazine sunt tot mai frecvente in Anglia, iar Tesco, lider pe piata grocery a comertului online, da tonul.

 

Comertul intre online si retele de socializare

Dezvoltarea comertului online in paralel cu explozia retelelor de socializare a dus la schimbari radicale in cilcul de cumparare a produselor. De cele mai multe ori clientii afla despre noi produse de pe retele de socializare. Experienta altor cumparatori, impartasita aici, poate fi pentru unii un prim factor de decizie in achizitiile viitoare. In sprijinul acestor pareri exprimate de cumparatori, retailerii pot veni la randul lor cu recomandari sau promovari speciale.

Odata luata decizia de cumparare, clientul este la doar un click distanta de produsul dorit. Confirmarea comenzii si alegerea modului de livrare sau a locatiei de unde va ridica personal marfa sunt pasii urmatori. Pasi simpli, care trebuie sa ii inlesneasca placerea de a cumpara online. Intrat in posesia produselor alese, clientul le evalueaza la randul sau. Imaginea creata anterior cumpararii, pe baza informatiilor furnizate de retailer sau gasite pe retelele de socializare este comparata cu realitatea. Impresiile proprii si experienta capatata pot fi impartasite ulterior prin internet pe retele de socializare sau direct pe site-urile respectivelor companii. Se inchide astfel, teoretic, un ciclu, ce poate la randul sau atrage sau influenta decizia de cumparare a unor noi viitori clienti.

 

Iminenta revolutie a cumparaturilor online

Internetul si evolutia rapida a comertului online determina schimbari majore in comportamentul de consum dar si in structura viitoare a lanturilor de retail. Majoritatea utilizatorilor sunt de parere ca internetul va ajuta la imbunatatirea cumparaturilor online. Pornind de la primii pasi de identificare a noilor produse pe baza feed-back-ului consumatorilor, continuand cu alegerea si stabilirea listelor si pana la cumpararea in sine, internetul si-a pus amprenta asupra consumatorilor si retailerilor.

Avantajele comertului online sunt tot mai numeroase. Promotii, compararea rapida a preturilor, informatii utile, idei, solutii, economii la bugetul familiei, retete utile, timp economisit, etc. O lista incredibila de avantaje care confirma forta fenomenului online.

Florin Frasineanu

 

 

 

 

 

 

 


Toate actualitatile