English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Retailul modern a sarbatorit Centenarul prin munca

03/12/2018 16:23

Daca in perioada socialista, in rarele ocazii cand magazinele erau deschise in weekend era doar „la cererea oamenilor muncii” iata ca acum, PR-ul unui lant de retail a gasit un artificiu lingvistic care ii face sa paleasca de invidie pe politrucii ce vegheau la bunastarea omului nou: „Pentru a veni in intampinarea romanilor care vor avea timp liber in aceasta minivacanta, conducerea lantului de magazine...”. Asadar, pentru om, pentru cetateanul roman, noi, retailerii internationali am decis sa deschidem magazinele.

In inocenta noastra, am sperat ca macar in an centenar, magazinele sa aiba obloanele trase. Sau macar sa functioneze dupa un program redus. Din pacate nu a fost asa. Programul normal al magazinelor afisat intr-o zi de an centenar, a adancit si mai mult prapastia dintre angajatii lanturilor internationale. Pe de-o parte angajatii din magazine, cei care au dus tot greul acestui weekend. De cealalta parte, angajatii din centrale. O casta aparte, pentru care weekendurile sunt sfinte. Ce nu stiu ei este ca atunci, in vremurile socialiste, cand magazinele erau deschise in weekend chiar si pentru cateva ore, tot personalul era la munca. Inclusiv angajatii din centrale. Iar acestia nu stateau la birou ci coborau in magazine, alaturi de colegii lor. Vorbim despre unitate. Sarbatorim unirea. Sarbatorim impreuna. Dar suntem mai dezbinati ca oricand. Iar unitatea angajatilor de astazi, din retailul modern, se termina invariabil in fiecare zi de vineri.

 

Cei trei romani care se afla astazi la carma unor lanturi internationale de retail au ratat sansa de a scrie istorie. Ionut Ardeleanu (Auchan Retail), Daniel Cristea (Profi) si Mircea Moga (Mega Image) au ales sa nu faca opinie separata si sa declare Ziua Nationala ca zi libera. Magazinele conduse de ei au functionat la capacitate, desi existau si solutii de compromis. Decizia celor trei ridica insa un mare semn de intrebare: au oare managerii romani putere deplina de decizie? La cum s-a actionat am spune ca nu. Ba mai mult, la nici unul dintre lanturile de retail nu a existat un plan B. Un plan care sa permita recuperarea sumelor pierdute prin inchiderea magazinelor. Pentru ca in definitiv, actionarii din spatele lanturilor internationale de retail nu dau doi bani pe unitate, patriotism, respect sau dragoste de tara. Pentru ei totul se rezuma la profitabilitate.

 

 


Toate actualitatile