English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Q.A.B. conditioneaza comercializarea produselor concurente. Partenerii sai sunt obligati sa obtina acordul scris al companiei

17/09/2019 12:23

„Clientul are dreptul sa popularizeze si/sau comercializeze alte marci inregistrate si/sau produse din aceeasi categorie cu Produsele, dar cu obligatia de a obtine acordul prealabil scris al Q.A.B., care nu va fi refuzat in mod nerezonabil” (n.a. - sublinierea ne apartine).  

Oricat ar parea de stranie intr-o economie bazata pe legea cererii si ofertei, prevederea de mai sus se afla inclusa in contractul cadru pe care compania Quadrant-Amroq Beverages S.R.L. – companie distribuitoare in Romania a produselor Pepsi Cola – il are incheiat cu partenerii sai din comertul traditional si din canalul distributie. Prevederea, ascunsa in partea de final a contractului, impune practic un control total asupra operatiunilor comerciale derulate de partenerii Q.A.B. Prin obligatitivitatea obtinerii unui acord scris, partenerii Q.A.B. se angajeaza sa informeze compania de fiecare data cand vor sa listeze un produs nou de la o firma concurenta. Si sa solicite din partea acesteia un acord scris. Desigur, acordul scris si aici citam din contract „nu va fi refuzat in mod nerezonabil”. Dar poate fi acordat cu intarziere o spunem noi. Imaginati-va ca acum, semnarea unui contract de comercializare/distributie de catre conducerea Q.A.B. dureaza nu trei saptamani cum anuntasem anterior (n.a. - ne facem mea culpa pentru aceasta eroare), ci peste trei luni. Ce s-ar intampla daca, pentru fiecare produs nou listat, partenerii Q.A.B. vor trebui sa astepte luni bune? Va mai fi businessul lor unul profitabil?

Desi reprezentantii Q.A.B. se jura ca nicio companie partenera nu a suferit vreodata de pe urma respectivei prevederi contractuale, mentinerea ei in contractul cadru contravine principiilor economiei de piata, fiind in acelasi timp un subiect spumos pentru oficialii de la Consiliul Concurentei. Cat despre birocratia excesiva cu care se inconjoara conducerea Q.A.B. Romania credem ca nu mai are rost sa comentam.

 

Nota brandprivat.ro – Este vorba de articolul 11.4 din contractul cadru, prevederile acestuia lovind direct nu doar in eterna si marea rivala ci si in companii producatoare de o mai mica anvergura. Nu in ultimul rand, clauza impusa loveste si in produsele Q.A.B. atunci cand acestea fac obiectul unor importuri paralele.

 

Va recomandam sa cititi si:

Cat dureaza semnarea unui contract pentru comerciantii care doresc sa comercializeze produse Pepsi Cola - 11/07/2019

 


Toate actualitatile