English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Programul Carrefour ’’Act for Food’’ a ajuns si in Romania

13/09/2018 15:20

Decizia centralei franceze de a extinde la nivel international programul „Act for Food” va avea implicatii si in Romania. Cat suntem de pregatiti si mai ales cat sunt de pregatiti buyerii Carrefour ramane de vazut. Pusa in fata faptului implinit, subsidiara locala s-a grabit sa arunce in mass-media un comunicat stufos, cu cifre si obiective. Analizate insa atent, unele detalii nu prea stau in picioare. Desigur, vom gasi produse BIO din belsug, si chiar suntem asigurati ca spatiul dedicat acestora a crescut cu 52% (n.a. – fata de cat?). Cat despre pret, acesta va fi unul accesibil (?) „desi costul de productie al acestui tip de produse este mai ridicat”. Ca nu prea vor fi produse BIO made in Romania este o alta poveste, ce nu tine strict de Carrefour. Buyerii vor umbla si la retete, urmand sa inlocuiasca o multime de aditivi. Si aici suntem avertizati ca nu va fi usor. Iar „printre aditivii foarte complicat de inlocuit se numara glutamatul”. Argumentele retailerului sunt sublime, asa ca vom reda integral intregul paragraf:

„Carrefour depune eforturi in momentul de fata pentru a-l reduce sau chiar elimina (n.a. - glutamatul), dar acest conservant, care fixeaza culoarea si aroma, este si un agent antimicrobian. Ar putea fi periculos sa... ne lipsim de el”. Chiar asa, de ce ne-am lipsi oare de monoglutamat?  

Celor care se asteapta ca toate aceste schimbari sa devina vizibile chiar de maine, PR-ul Carrefour le transmite un mesaj voalat: „Avem un drum lung de parcurs pana la reconcilierea productiei industrializate a unor produse alimentare folosite zi de zi, accesibile pentru toti, cu exigentele privind siguranta alimentara, calitatea nutritionala si gustul. De aceea, dincolo de acesti 100 de aditivi interzisi (n.a. - care sunt cei 100 de aditivi interzisi si unde poate fi gasita lista completa?), Carrefour lucreaza in prezent la eliminarea sau limitarea a 31 de aditivi suplimentari” (n.a. – aceeasi intrebare: care sunt cei 31 de aditivi suplimentari?). Nu va asteptati asadar la schimbari peste noapte. Din contra, inarmati-va cu rabdare. Multa rabdare...

 

Trecand peste toate aceste idei frumoase, cateva concluzii sunt clare:

Romania nu pare a fi o prioritate pentru Carrefour atunci cand se vorbeste de siguranta alimentara. Vom vedea in continuare pe rafturi mezeluri de o calitate indoielnica si bauturi racoritoare la 0,89 lei PET-ul de 2l.

Numarul produselor BIO va creste, in principal pe filiera franceza. Vom avea posibilitatea sa alegem si mancare de calitate, „la preturi accesibile”, sustinand astfel indirect agricultura din Hexagon si fermierul francez. Cu alte cuvinte, importuri.

Procesul va fi lung si anevoios. Sa speram doar ca nu va dura mai mult decat celebrul interval de 20 de ani enuntat prin anii ’90.

 

Nota brandprivat.ro – Intregul program este prezentat pe site-ul Carrefour, intr-o sectiune dedicata (aici).

 

 


Toate actualitatile