English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

 • Da
 • Nu
 • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Produse noi in sortiment.  Iaurturi cu gelatina animala, la Lidl, sub brandul privat Pilos

27/03/2017 09:14

Lidl demareaza in aceasta dimineata o actiune promotionala menita sa scoata in evidenta ultimele sale lansari. Sub brand privat, evident! Conteaza mai putin ca unele produse au fost lansate in urma cu saptamani sau chiar luni. Printre articolele incluse in catalog regasim si o linie de iaurturi cu „bucatele de fructe”. Mai precis trei retete diferite, produse in Ungaria de compania Sole Mizo. Pozitionarea de pret se doreste a fi pe entry level, confirmand astfel odata in plus statutul brandului privat Pilos. Aparent lansarea nu aduce nimic nou. Si totusi, sunt cateva detalii care trebuiesc retinute:

 • Linia de iaurturi Pilos se vrea o replica la produsele similare listate de Penny Market sub brandul privat Boni, in septembrie 2015. Pentru observatorii pietei de retail, rivalitatea dintre cei doi retaileri nu mai este o noutate, ambii dezvoltand strategii pe principiul „sa moara si capra vecinului”.
 • Atat iarturile Boni, cat si noile iaurturi Pilos sunt produse de aceeasi companie: Sole Mizo Ungaria.
 • Trei arome (capsuni, fructe de padure si biscuiti) sub brandul Boni; trei arome (capsuni, fructe de padure si piersici) sub brandul Pilos.
 • Ambele linii au pozitionare entry level, cu acelasi pret la lansare: 0,99 lei.
 • Pretul afisat in aceasta dimineata de Lidl nu are nimic promotional in el, fiind practic acelasi pret ca in ziua lansarii.
 • Cum piata romaneasca a revolutionat conceptul entry level si in cazul de fata produsele par sa aiba o marja uriasa in spate. Confirmarea vine dinspre Penny, pretul iaurturilor Boni coborand in decembrie 2015 pana la 0,69 lei. Cu alte cuvinte un adaos de minim 45%.

Asemanarea dintre cele doua linii merge insa mai departe, intrandu-se in detaliu, pana la nivel de reteta. La prima vedere reteta Lidl este superioara la gramaj, aceasta punctand insa si prin procentul de fructe dar si prin absenta apei. Superioritatea este insa relativa, ambele retete avand in componenta zahar, amidon si, mai ales, gelatina animala. Sunt ingrediente a caror prezenta in reteta unui iaurt conduce invariabil spre un lapte cu un procent redus de grasimi, posibil chiar zer. Absenta grasimilor din lapte este compensata astfel de gelatina animala, aceasta avand si rol de coagulare.

 

 

Este gelatina de porc un ingredient daunator sanatatii?

Aditiv alimentar incolor, gelatina poate fi incadrata in categoria E-urilor alimentare, sub indicativul E441. Parerile sunt impartite, astfel ca exista opinii pro si contra folosirii ei in alimentatie. Nu le vom detalia, ci ne vom limita sa va recomandam un articol publicat pe site-ul cesamancam.ro (aici). Materialul contine suficiente detalii astfel incat fiecare sa isi formeze propria opinie. In ce ne priveste ne-am oprit asupra unui singur amanunt: „Nu este recomandat consumul de E441 in timpul sarcinii si alaptarii pentru ca inca nu se cunosc efectele lui asupra fatului”. Iaurtul este un produs ce poate face parte din consumul zilnic iar atata timp cat exista suspiciuni asupra unor ingrediente, cineva trebuie sa ofere si raspunsuri. In cazul de fata, sarcina revine retailerului, fiind vorba de propriul sau produs.

 

Nerecomandat vegetarienilor si musulmanilor

Cu gelatina de porc pe lista ingredientelor, cele trei iaurturi Pilos ridica un alt mare semn de intrebare. Pot fi ele consumate de vegetarieni sau musulmani? In primul caz, in Romania exista inregistrati oficial aproape 100.0000 de vegetarieni. Numarul lor este insa mult mai mare, aici adaugandu-se si cei care practic, au eliminat orice urma de carne din dieta lor zilnica. La toti acestia se adauga si minoritatea musulmana din Romania. Potrivit datelor oficiale, numai in Dobrogea traiesc astazi peste 80.000 de musulmani. In plus, la nivel national exista alte cateva mii de cetateni musulmani, proveniti din diferite state ale lumii, ce deruleaza astazi afaceri in Romania. Pentru toti acestia, cele trei iaurturi Pilos sunt contra indicate. Da, este adevarat, gelatina de porc figureaza vizibil, pe lista ingredientelor. E suficient, sau e nevoie si de o etichetare suplimentara, pe eticheta frontala a ambalajului? Inclinam sa credem ca da, cu atat mai mult cu cat nu suntem obisnuiti sa intalnim gelatina de porc ca ingredient in reteta unui iaurt, fie el si cu fructe.

 

 

Nota brandprivat.ro – Gelatina animala este tot mai des intalnita in categoria iaurturilor cu fructe, in special la retetele ieftine, sub branduri cu pozitionare entry level.

Cei care doresc sa afle mai multe informatii despre categoriile iaurturilor cu fructe si strategiile de brand privat aplicate de lanturile internationale pot gasi pe site-ul nostru, in sectiunea rezervata studiilor de piata, o ampla analiza a categoriei. O lucrare ce poate deveni oricand un instrument de lucru extrem de util pentru toti cei care astazi intentioneaza sa dezvolte aici proiecte de brand privat dar si pentru cei care produc, importa sau distribuie astfel de articole (aici).

Lucrarea „Romania - Piata iaurturilor cu fructe sub brand privat" este o baza completa de date a ultimilor ani, cu numeroase fotografii, grafice si tabele, centralizate la momentul actual. Un instrument de lucru util si profesionist, recomandat pentru toti factorii de decizie din retail dar si pentru cei care astazi produc, distribuie sau importa astfel de produse.

Culegerea si analiza datelor s-a efectuat la nivel national de catre un colectiv al Sales Consulting, societate specializata in retail si in analiza pietei FMCG, fiind inceputa in iulie 2011, prin monitorizarea periodica a urmatoarelor lanturi de retail:

 • Hypermarket: Auchan, Carrefour, Cora, Kaufland, Real;
 • Supermarket: Billa, Carrefour Market, Carrefour Express, Mega Image, Profi si reteaua regionala CBA;
 • Discounter: Lidl, Penny Market;
 • Cash&Carry: Metro; Selgros;

 

Va recomandam sa cititi si:

Gelatina - E441 - aditivul care ne strica postul - articol publicat pe site-ul cesamancam.ro in data de 05.12.2014

 

 


Toate actualitatile