English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Produs in Romania, cu ingrediente din U.E si din afara U.E.

23/02/2021 07:52

Isteria „Produs in Romania” incepe sa cuprinda treptat intreaga tara. Nu mai conteaza ce contine reteta si de unde provin ingredientele. E suficient ca pe ambalaj sa apara drapelul tricolor si succesul e partial asigurat. Producatorii nu-si mai pierd timpul cu detalii. Nimeni nu se mai oboseste sa vina cu o minima si decenta informare a consumatorului. Asistam la un joc nebun gen „ia berea ca pleaca trenul” in care producatori si retaileri se intrec sa arunce in piata produse de o calitate indoielnica, ambalate insa frumos in culorile nationale. Institutiile statului abilitate sa vegheze la respectarea minimei decente se fac ca nu vad realitatea cotidiana, ignorand derapajele tot mai frecvente.


 

 

Va propunem astazi un produs din categoria celor care au tricolorul pe ambalaj. Creatie a unei multinationale cu vechi state de serviciu, baza pentru mancaruri cu gust de gaina sub brandul Delikat se mandreste a fi produsa in Romania. Evident, si in acest caz, ingredientele folosite sunt „din U.E. si din afara U.E.”. Dar haideti sa aruncam o privire si pe lista de ingrediente. Pe primul loc sarea, urmata de zahar si, atentie!, penalii potentiatori de aroma. Adica exact acei aditivi alimentari care induc un efect asemanator efectului Pavlov, facandu-te sa salivezi de fiecare data cand vezi produsul. Lista continua cu un mix de legume (6,5%)(in proportii variabile). Si cum vorbim de o baza cu „gust de gaina”, evident, in toata aceasta alchimie alimentara avem si vagi urme de gaina. Nu multe, ca sa nu cadem pe spate de atata gust. Adunate, procentul de grasime de gaina (0,5%) si procentul de carne de gaina deshidratata (0,05%) sunt insignifiante in raport cu greutatea totala a amestecului. Cat despre primele doua ingrediente din lista, procentul lor e covarsitor. Cum niciun producator nu-si doreste un consumator informat, ca sa descoperim procentul de sare si zahar trebuie sa cautam in tabelul valorilor nutritionale unde, din nou surpriza, descoperim 63,1g sare la suta de grame de produs si 19g zaharuri. Practic, din 100g produs finit, doar sarea si zaharul reprezinta 82,1%. Platim preturi premium pentru ingrediente ieftine aduse de peste mari si tari. Ne amagim sa credem ca prin achizitia unor astfel de produse sustinem companiile romanesti si economia nationala cand de fapt nu facem decat sa incurajam importurile si sa pompam banii spre firme din alte tari. Ironie a soartei, in cazul acestui produs, nu avem nici macar certitudinea ca sarea, banala sare, este romaneasca. Ne vom destepta oare vreodata?

 

 


Toate actualitatile