English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Pretul oualor prin doua declaratii de presa: Petre Daea vs. Kaufland

23/11/2017 16:23

De cateva saptamani pretul oualor pe piata romaneasca pare sa o fi luat razna, spre disperarea consumatorilor si ingrijorarea politicienilor. Si asta deoarece banalul ou are un cuvant greu de spus in calculul inflatiei, fiind luat ca indicator de baza in raportarile lunare ale Institutului National de Statistica.

 

Care este parerea ministrului agriculturii?

"Ne-am dus în ferme, am discutat cu reprezentantii fermierilor si am analizat elementele de cost de productie (furaj, medicamente, manopera, energie), iar costul e de 36 de bani. De la costul de productie, oul pleaca apoi ambalat. Furnizorul îl aduce în magazin la pretul de 52 de bani. De aici si pâna la un leu am cautat explicatii. Pe unele le-am gasit, pe altele nu. Negasind explicatiile, am solicitat sprijinul Consiliului Concurentei" – Petre Daea, pentru agentia Mediafax.

 

Care este punctul de vedere al Kaufland Romania?

„Marja comerciala pe care o practicam este diminuata astfel încat pretul la raft sa fie unul compatibil cu cel pe care îl asteapta consumatorul” - Valer Hancas, manager Corporate Affairs si Comunicare al Kaufland România, pentru Ziarul Financiar.

 

Care este realitatea din Kaufland?

Daca ar fi sa dam crezare reprezentantului Kaufland, intaiul retailer al tarii si-a diminuat marja comerciala, pana la "nivelul asteptat de consumator". Iata insa ce am gasit la raft in ultimele 30 de zile:

 

Asadar, in doar trei saptamani, cu toata marja diminuata, pretul oualor sub brandul Tara Mea (brand distribuit in exclusivitate) s-a majorat in Kaufland cu peste 27%.

 

Care este situatia in Metro?

Metro Romania, singurul operator ramas activ in canalul cash&carry afisa urmatoarele preturi la ouale de provenienta romaneasca: oua Vanbet (acelasi producator aflat si in spatele brandului Tara Mea comercializat de Kaufland): 0,83 lei (pret per bucata din ambalare de 20buc); oua Tonelli – 0,95 lei (pret per bucata din ambalare de 20buc). Pe langa acestea, Metro are in oferta si oua Aro (provenienta Polonia) la pretul de 0,74 lei (pret per bucata din ambalare de 30buc). Cum preturile Metro pot fi baza de pornire nu doar pentru operatorii HoReCa ci si pentru micii comercianti din comertul traditional, este inutil sa mai calculam pretul final pentru acestia din urma in conditiile unui adaos minim de 10 sau 20%.

 

Nota brandprivat.ro – Conform datelor facute publice de ministrul agriculturii, la un pret de achizitie de 0,52 lei/buc, Kaufland castiga la fiecare ou pus pe raft si vandut aproape 0,30 lei, suma incomparabil mai mare decat cea castigata de producator, dupa zile sau saptamani de munca.

 

 


Toate actualitatile