English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Prefectul de Arges demoleaza mitul magazinului ca destinatie sigura, in plina pandemie

02/12/2020 11:49

Fara cosuri de mana! Decizia prefectului de Arges, valabila doar in magazinele de pe cuprinsul judetului Arges, demoleaza practic un mit, confirmand ceea ce banuiam de multa vreme. Magazinele NU sunt deloc un loc sigur in plina pandemie. Cel putin nu mai sigur decat clasele de scoala sau bisericile. Cum a ajuns reprezentantul statului in teritoriu la aceasta concluzie inaintea savantilor si a medicilor? Simplu. In cadrul unei intalniri cu reprezentantii magazinelor din judet, o intalnire asemanatoare cu sesiunile de brainstorming, partile au convenit, si aici citam de pe pagina de Facebook a Prefecturii Arges: „sa se renunte la cosurile de mana, care reprezinta un factor de risc epidemiolog.”

Prima paranteza: Ne scapa oare ceva? Ni s-a spus adevarul in ultimele luni sau am fost mintiti in fata? Reprezentantii magazinelor (cine sunt acestia deoarece in comunicatul prefectului de Arges nu se face nici cea mai mica referire la retailerii prezenti la intalnire) recunosc acum ca aceste cosuri de mana reprezinta un risc epidemiologic. Dar ei ce pazesc in magazine cand ne spun senini ca totul este in regula si suntem in siguranta la cumparaturi? Si mai ceva. Doar cosurile de mana sunt factor de risc sau intr-un magazin ne putem astepta la tot ce este mai rau odata ce intram in contact cu manerele carucioarelor, cu produsele de pe rafturi sau chiar cu tastatura POS-ului atunci cand introducem codul PIN pentru plata cu cardul?

Din pacate, afirmatiile prefectului de Arges au demonstrat inca odata cat de depasita de situatie este mass-media. Desi prezent prin telefon la mai multe jurnale de stiri, nimeni, dar absolut niciun reporter, nu l-a intrebat pe prefect cum si mai ales cine a decretat ca aceste nevinovate cosuri de mana sunt un factor de risc epidemiologic. Surprinzatoare este si lipsa de reactie a autoritatilor statului. Mai precis a sefilor prefectului de Arges, de la secretar de stat, la ministru si prim ministru. Daca decizia prefecturii Arges este corecta si cosurile de mana sunt intr-adevar un factor de risc epidemiologic, atunci haideti sa le interzicem peste tot. Constanta are o rata a imbolnavirilor record, Sibiul ii sufla in ceafa, Cluj, Ilfov sau Brasov sunt judete in top. Si nici capitala nu este mai prejos. Daca masura este buna pentru judetul Arges, de ce sa nu o implementam la nivel national? De ce sa nu renuntam de tot la cosurile de mana?

Afirmatiile prefectului de Arges au trecut neobservate si in tabara comerciantilor. Asociatia Marilor Retele Comerciale din Romania, atat de vocala atunci cand cineva calca in picioare interesele vreunui membru, tace. Oare de ce? Ca sa raspundem la aceasta intrebare va trebui sa ne oprim putin asupra... cosului de mana. Ei bine, ceea ce vedeti in imaginea alaturata, se numeste cos de mana.

 

Restul, sunt cosuri cu roti. Atentie, cosuri cu roti, NU cosuri de mana.

Citind ad-litteram anuntul prefectului de Arges, intelegem ca pericolul vine doar dinspre cosurile de mana. Cosurile cu roti, desi la randul lor au un maner cu care intram in contact, sunt considerate sigure, nefiind un factor de risc epidemiologic.  

  

 

Si acum sa concluzionam. Unde gasim cosuri de mana?

La nivelul lanturilor internationale prezente pe raza judetului Arges, avem cosuri de mana in Auchan, Carrefour, Cora si Profi. Ca operatori de hypermarket, Auchan si Cora au solutii de back up. La fel si Carrefour dar doar pentru formatul de hyper. In rest, supermarketurile Market si Express depind de cosurile de mana. La fel si magazinele Profi. In discounteri nu exista cosuri de mana, doar cosuri pe roti si carucioare. O situatie similara exista si in Kaufland. Marile magazine nu sunt asadar prea afectate de renuntarea la cosurile de mana. De aici poate si lipsa de reactie a AMRC. In schimb, micile magazine, vor resimti din plin eliminarea cosurilor de mana. Teoretic, interesele traditionalului sunt protejate de Asociatia Nationala a Comerciantilor Mici si Mijlocii din Romania. Asociatia este insa una de fatada, deloc implicata atunci cand e vorba sa protejeze interesele putinilor sai membri.

 

Ce efecte poate produce eliminarea cosurilor de mana?

Desi nu avem informatii pertinente care sa demonstreze ca prin renuntarea la aceste cosuri, rata imbolnavirilor va scadea simtitor, trecem totusi efectul ca fiind unul pozitiv. De cealalta parte, efectele negative sunt mai multe. Enumeram doar cateva: primul si poate cel mai important, este respingerea cosurilor de mana la nivel national. Romanii vor vedea factorul de risc si vor renunta la cosurile de mana. Respingerea se va resimti in toate judetele, acolo unde oamenii inteleg ca trebuie sa se protejeze. Posibil sa asistam la un efect de domino cu implicatii negative la nivelul comertului national, precum:

scaderea cosului mediu de cumparaturi; Clientul va cumpara mai putine produse, atatea cate poate duce in mana;

disconfort la cumparaturi; clientii vor duce in brate, prin magazin, pungi cu faina, sticle de ulei, oua, mezeluri si carne proaspata sau fructe si legume pana la casa de marcat.

incurajarea furturilor din magazine; clientul va pune marfa in propria sacosa (fenomen care poate fi tot mai des intalnit prin Kaufland si Lidl) sau prin buzunarele de la haine (ca tot e iarna si frig afara) si se va indrepta spre casa de marcat. Cine il poate controla daca la casa a scos toate produsele din sacosa sau buzunare? Si daca nu le-a scos, cum il poti acuza de furt? „Am uitat”, va raspunde cu seninatate. Mai poti sa-l acuzi de tentativa de furt cand omul recunoaste ca a uitat? Si sa te tii atunci la disparitia rolelor de cascaval, a batoanelor de salam, a sticlelor de bauturi sau a ciocolatelor scumpe.

 

In loc de concluzie

In conditiile in care ni se cere sa nu dam crezare stirilor false si sa ne informam doar din surse sigure, solicitam guvernantilor si tuturor partilor implicate clarificarea situatiei din Arges. Este sau nu, cosul de mana un factor de risc epidemiologic?  

ec. Florin Frasineanu

 

 

 


Toate actualitatile