English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Porcul romanesc, un subiect tabu pentru marii procesatori de mezeluri

06/10/2020 11:49

Nu, nu ne aflam in fata unei specii pe cale de disparitie. Desi marii procesatori evita sa vorbeasca despre porcul romanesc, aruncandu-ne invariabil in fata argumentul pretului de achizitie, porcul romanesc exista. Si nici nu este atat de scump pe cat incearca unii sa ne convinga. E adevarat, folosind porc romanesc, ajuti si fermierii dar si agricultorii romani. Banii raman in tara ta iar efectul pozitiv se transmite in mai multe ramuri. Castiga fermierii care se incapataneaza sa parieze pe porcul romanesc, castiga agricultura. In final, ecuatia este una benefica pentru economia tarii. Despre mandria nationala nici nu mai vorbim.

Varianta importurilor, in ciuda presiunii pe cursul valutar, influenteaza balanta de plati externe. Mare parte din bani nu se va regasi in economia nationala ci va ajunge pe cai mai mult sau mai putin intortocheate la fermieri din alte tari. Scenariul este insa in favoarea procesatorilor romani. Porcul din import are o cu totul alta ecuatie a profitabilitatii. Ceea ce parea a fi dilema producatorilor romani de mezeluri, are doar doua optiuni: interesul national sau cel personal? Cum in productia salamului de Sibiu, de departe cel mai titrat mezel romanesc, se foloseste in continuare doar porc de import, alegerea procesatorilor romani este evidenta.

 


Ne face placere sa prezentam un exemplu ajuns la noi din Banat. O regiune a Romaniei care, in anii economiei bazata doar pe planificarea de la centru, reprezenta un punct de referinta in randul crescatorilor de porci. Evident, compania care creste si produce astazi porci in Banat nu are actionariat romanesc. Ambalajul produsului spune insa mult despre mandria acestor straini ajunsi astazi sa produca cu carne de porc romanesc, crescut in ograda proprie.


Toate actualitatile