English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Pesmetul, un produs prea complicat pentru producatorii romani

07/11/2011 09:01

In evidentele Ministerului Agriculturii si Dezvoltarii Rurale sunt inregistrate peste 5.800 de unitati specializate in fabricarea produselor de panificatie cu o capacitate de peste 12.400 tone anual. Plus o piata gri a carei valoare ajutata si de efectele crizei economice, trece de un miliard de euro anual.

In ciuda dimensiunilor pietei, pesmetul, folosit in bucatarie pentru diferite mancaruri, ramane un produs de nisa. Cauza sta in insasi tehnologia de fabricatie, extrem de simpla si practic la indemana oricui. Multe familii, in special din mediul rural, produc pesmet in casa in limita nevoilor proprii de consum. Exista insa productie proprie si in unitatile de alimentatie publica, restaurant sau fast food.

Chiar daca exista un numar mare de producatori in sectorul de panificatie, putini sunt cei ale caror produse se regasesc pe rafturile lanturilor de retail. Pentru majoritatea, pretul scazut in comparatie cu costurile logistice face ca articolul sa fie nerentabil.

Pret mic, viteza de rotatie redusa, cerere scazuta. Doar trei elemente care ar determina orice retailer sa se gandeasca serios inainte de a dezvolta un brand privat cu un producator.

Si totusi articole exista. Am identificat sase la numar, in tot atatea lanturi de retail. 

 

Selgros a ales o varianta mai simpla, de productie interna, la nivel de magazin. Avantajele sunt multiple. Se elimina practic costurile de achizitie si transport, formularistica aferenta si crearea de stocuri. In plus se eficientizeaza unitatile proprii prin diminuarea pierderilor. 

O varianta similara a ales si reteaua Succes. Unitatile de panificatie ale companiei produc si pesmet sub propriul brand Succes. Spre deosebire de modelul Selgros, aici intalnim si costurile logistice aferente transportului catre magazinele proprii.

Kaufland a dezvoltat sub propriul brand Vita Star un articol la 750g, produs in Romania si destinat retelelor Kaufland din Romania si Bulgaria. Nu este primul articol pe care Kaufland il dezvolta pentru doua tari. Strategia e simpla si limiteaza pe cat posibil costurile logistice ce apar in cazul a doua produse diferite. Avantaje ce se regasesc si la furnizor prin folosirea unui singur ambalaj.

Tot un gramaj de 750g si tot in varianta unui ambalaj bilingv a ales si Lidl. Brandul sau Castello, comercializat in retelele sale din Romania si Bulgaria este insa produs in Germania. Poate parea ciudata alegerea unui producator aflat la o distanta atat de mare. In spatele deciziei poate sta negocierea unui intreg pachet de produse sau/si volumele realizate. Elemente care pot duce la un pret bun de achizitie, capabil sa justifice costurile aprovizionarii de la distanta.

Varianta producatorilor germani aleasa de Lidl nu este singulara. O intalnim si la brandurile private ale celor de la Penny Market sau Mega Image. Nu sunt produse unice, destinate exclusiv pietei din Romania, ci unor grupuri de trei si, respectiv, patru tari. Daca Penny Market isi grupeaza tarile pe considerente de zona geografica, varianta propusa de Mega Image este atipica.

Produsul lor, Delhaize Pesmet 200g, este creat special pentru Belgia, la care ulterior a fost adaugata si Romania. Putin probabil ca volumele sa justifice o livrare directa de la producator. Posibil ca produsul sa ajunga intai in Belgia si ulterior, in grupaj, catre Romania. Un drum poate prea lung pentru un produs ce nu implica un grad ridicat de inovatie si care poate fi produs local. Ca este asa o demonstreaza articolele similare ale marilor producatori prezente pe rafturile lanturilor de retail. De aici si pana la dezvoltarea unor branduri private este doar un singur pas: negocierea.

Florin Frasineanu 

 


Toate actualitatile