English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Pepsi Cola, un produs al carui pret a rezistat peste ani

26/10/2020 13:52

In august 2009, Real cel fara de egal, venea cu o promotie de catalog pe ambalarea 2x2l Pepsi Cola. Pretul (8,08 lei) includea si o gratuitate, producatorul oferind un pahar personalizat. In plus, extrem de important, TVA-ul era atunci 24%.

Astazi, dupa 11 ani, acelasi pachet Pepsi Cola, poate fi cumparat din hyperurile Carrefour la 7,29 lei. Cu TVA 9%, evident.

Practic, pretul actual, desi mai mic decat cel din august 2009, contine o cota redusa de TVA, ceea ce anuleaza diferenta. Iata asadar un produs al carui pret a batut in ultimii ani pasul pe loc.

 

Cine a pierdut si cine a castigat din toata aceasta ecuatie alambicata? Evident, marele castigator este consumatorul. Stabilitatea pretului ar face invidios orice finantist nevoit sa cosmetizeze rata inflatiei in raportarile catre organismele europene.

Castigatori sunt si retailerii. Real in 2009 nu avea forta Carrefour si nici numarul de magazine pe care il au acum francezii. Nu trebuie sa ne facem insa griji pentru profitabilitatea Carrefour. Chiar si la 7,29 lei francezii mai au marja cu care sa jongleze.

Ce facem insa cu producatorul? Da, o bautura carbogazoasa are marja si este profitabila. In definitiv contine apa, zahar si colorant. Au existat insa in toti acesti ani cresteri de pret care au trebuit acoperite. Salarii, curs valutar, materii prime, taxe de mediu si, nu in ultimul rand, tarifele de transport, toate suportate de producator. Plus marketingul de rigoare, plus conditiile comerciale acordate retailerilor. Ce mai ramane? Din moment ce produsul exista in continuare in piata si inca la acelasi pret, putem sta linistiti. Faptul ca in 2009 am platit un pret care iata, este egal cu cel din ziua de azi, demonstreaza o posibila schimbare a raportului de forte. Producatorul avea atunci partea leului. Dar o mai are oare si astazi?

 


Toate actualitatile