English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Pana unde merge inconstienta comerciantilor in cazul alimentelor pentru bebelusi

18/02/2020 07:33

Recomandam – si nu suntem sigurii – ca decizia de cumparare in cazul unui produs alimentar sa vina numai dupa ce ati citit cu atentie eticheta. Ce ne facem insa in cazul unui produs din import, a carui traducere in limba romana nu corespunde cu informatiile de pe ambalaj? Teoretic, nu avem nicio sansa si cadem in capcana intinsa de producator/importator/distribuitor. Mai trist este cand respectivul produs este cumparat din retailul modern, pentru multi cumparatori marile magazine reprezentand garantia unor produse sigure, proaspete si de calitate. Cum viata bate filmul si in cazul acestei teorii exista exceptii. Dovada, doua produse sub brandul San Benedetto baby, brand destinat in primul rand bebelusilor. Cele doua articole sunt doua ceaiuri pentru bebelusi (piersica si lamaie), ambele cumparate dintr-un hyper Carrefour.

 

San Benedetto Bautura nealcolica pe baza de ceai si piersici. Ce spune producatorul italian?

Potrivit informatiilor de pe ambalaj, San Benedetto baby cu piersica este o bautura pe baza de ceai si piersici, in componenta careia regasim: „apa minerala naturala (80%), fructoza (4,9%), zahar brun (3,2%), arome, acidifiant: acid citric, extract de ceai fara cafeina, suc de piersici (0,1%) din concentrat, antioxidant: acid ascorbic. Cafeina sub limita a 1mg per litru”.

Ce citim pe eticheta cu traducerea in limba romana?

„San Benedetto Ice tea piersica 0,25l. Bautura racoritoare cu extract de ceai fara teina si aroma de piersici. Ingrediente: apa minerala naturala plata San Benedetto (83%), fructoza (8,1%), acidifiant: acid citric, extract de ceai fara teina, aroma de piersici (0,1%), antioxidant: acid ascorbic. Cofeina sub 1mg/l.”

 

 

San Benedetto Bautura nealcolica pe baza de ceai si lamaie. Ce spune producatorul italian?

Potrivit informatiilor de pe ambalaj, San Benedetto baby cu lamaie este o bautura pe baza de ceai si lamaie, in componenta careia regasim: „apa minerala naturala (80%), fructoza (4,9%), zahar brun (3,2%), arome, acidifiant: acid citric, extract de ceai fara cafeina, suc de lamaie (0,1%) din concentrat, antioxidant: acid ascorbic. Cafeina sub limita a 1mg per litru”.

Ce citim pe eticheta cu traducerea in limba romana?

„San Benedetto Ice tea lamaie 0,25l. Bautura racoritoare cu extract de ceai fara teina si aroma de lamaie. Ingrediente: apa minerala naturala plata San Benedetto (83%), fructoza (8,1%), acidifiant: acid citric, extract de ceai fara teina, aroma de lamaie (0,1%), antioxidant: acid ascorbic. Cofeina sub 1mg/l.”

 

Asadar, la ambele produse, traducerile in limba romana sunt diferite de originalul italian. Procentul de apa minerala este mai mare decat in realitate, nu este trecut zaharul desi acesta figureaza printre ingrediente, sunt omise aromele iar procentul de suc de fruct (obtinut din concentrat) este prezentat ca fiind aroma. Inconstienta crasa sau omisiune voita? Fiind vorba despre un produs destinat bebelusilor, eroarea este condamnabila. Trecand peste sanctiunile pe care le risca firma importatoare, un astfel de caz intr-o tara civilizata ar face imediat obiectul unei alerte alimentare, intregul lot fiind retras din piata. La linistea care domneste de luni bune in cadrul A.N.S.V.S.A.  avem serioase rezerve ca vom asista la o reactie oficiala. Ramanem insa optimisti incurabili, convinsi ca si noi, romanii, meritam un viitor mai bun.

 

In loc de post-scriptum

Prezenta celor doua produse pe rafturile unui lant international de retail demonstreaza inca odata ca retailul modern nu mai este demult un filtru in calea produselor nesigure.

De ce sa dai unui bebelus un ceai cumparat din magazin, plin cu zaharuri, E-uri dar si cu cafeina, cand poti face in casa un ceai din plante? O posibila explicatie poate veni dinspre snobismul romanilor, atrasi iremediabil de branduri. Chiar si asa, continutul sticlei este o adevarata bomba alimentara. O sticla cu 250ml ceai San Benedetto baby contine 20,4g zaharuri, cantitatea extrem de periculoasa pentru orice copil mic sau bebelus. Medicii nu recomanda zahar in alimentatia bebelusilor sub un an, iar pentru copiii cu varste intre 4-8 ani, cantitatea de zahar consumata zilnic nu trebuie sa depaseasca 12g (3 lingurite).

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro – In iulie 2017, un caz similar facea obiectul unei alerte alimentare, produsul incriminat fiind retras total din piata. Se intampla in curtea companiei Feroneri Ice Cream Romania, inghetata Pirulo Jungly fiind retrasa din magazine dupa ce s-a descoperit ca pe ambalaj nu exista informatii in limba romana. Vor reusi oare cele doua ceaiuri San Benedetto baby sa scoata din amorteala A.N.S.V.S.A.?

 

 


Toate actualitatile