English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Painea toast clasic. Ce alegem intre brandurile Kaufland si Lidl?

30/05/2018 12:23

Schimb de amabilitati zilele trecute pe paginile de socializare intre echipele Kaufland si Lidl. Totul a pornit de la o biata sticla de ulei de masline sub brandul privat Italiamo, „surprinsa” neglijent de camera de luat vederi intr-o emisiune Kaufland. La scurt timp, un produs Kaufland apare, asa, in treacat, intr-un show Tv, dedicat gastronomiei si sponsorizat de Lidl. Bucuroase nevoie mare, si vazandu-se cu plasari de produse platite din banii concurentei, ambele echipe au jubilat.

 

Curiosi, am vrut sa vedem cat de intemeiata este bucuria celor doi retaileri. Din pacate, in cazul uleiului de masline Italiamo e vorba de un produs listat in actiuni de tip in-out care, pe deasupra nu are un corespondent permanent sub vreun brand Kaufland. Asa ca ne-am oprit doar la painea toast, varianta clasica. Articolul incriminat, „surprins” de camere in show-ul Tv platit de Lidl era painea toast sub brandul K-Vreau din Romania. Un brand privat care, potrivit oficialilor Kaufland, are la baza definirea corecta a parametrilor fiecarui articol in parte, conform standardelor interne Kaufland. Cu alte cuvinte, in cazul produselor K-Vreau din Romania, buyerul de marca privata a muncit ceva, dezvoltand produse unice, dupa standarde proprii. In tabara Lidl, corespondentul produsului Kaufland este painea toast dezvoltata sub brandul propriu Castello.

 

K-Vreau din Romania Toast clasic 600g vs. Castello Toast clasic 600g

Ambele produse au acelasi gramaj si acelasi tip de ambalaj. In ton cu sloganul brandului, painea Kaufland este produsa in Romania in timp ce painea Lidl are trecuta la producator, in stilul deja cunoscut, sintagma „Produs in U.E.”. La capitolul ingrediente, faina folosita de Lidl este mai adecvata pentru produsele de panificatie. Diferentierea vine din gradul de extractie (reprezinta continutul maxim de substante minerale ale fainii, multiplicat cu 1000): cu cat e mai mare extractia in faina, cu atat faina este mai sanatoasa, mai apropiata de cea integrala. Asta insa nu inseamna ca faina alba de tip 480 folosita de Kaufland nu este buna. Remarcam insa aici un detaliu aparent minor: Lidl mentioneaza procentul de faina folosit in reteta in timp ce Kaufland il trece cu vederea. O lipsa voita de transparenta ce poate fi interpretata. Kaufland isi pastreaza astfel un control direct asupra costurilor, procentul de faina putand scadea sau creste functie de varii interese. Evident, in cazul reducerii cantitatii de faina aceasta poate fi completata cu apa. Ramanem insa la ingrediente si remarcam in ambele cazuri grasimile hidrogenate din ulei de palmier dar si prezenta E-urilor, pe post de conservanti si corectori de aciditate, sau a alcoolului de origine agricola, folosit in reteta painii Kaufland. Nu putem incheia fara sa nu remarcam numarul mare de alergeni ce se pot gasi in painea Lidl. Un semnal ca linia de productie este folosita pe scara larga, pentru mai multe tipuri de produse diferite, reducandu-se astfel nivelul sigurantei alimentare.

Cat priveste valorile nutritionale, lucrurile sunt aproape identice: grasimi, acizi grasi si sare in cantitati moderate, zaharuri in cantitate mica. Painea Kaufland obtine un Nutriscore C in timp ce paine Lidl urca o clasa, fiind cotata in final cu Nutriscore B.

 

Punctajul inferior obtinut de painea Kaufland explica oarecum bucuria echipei social media pentru promovarea gratuita. In ce ne priveste, credem ca prezenta unei paini toast, indiferent de brand, intr-un show culinar ce se vrea cu pretentii, nu se justifica. Si asta deoarece vorbim de produse obtinute la scara industriala, cu termene de valabilitate intinse la limita prin artificii de chimie alimentara. Care ar fi solutia? Ei bine, raspunsul il gasim intr-un alt filmulet realizat chiar de cei care au dat tonul acestei dispute, popularii Bromania si BRoMama. Urmariti va rugam primele 30 de secunde.

 

 

 

 

 


Toate actualitatile