English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Neregului in comercializarea legumelor si fructelor proaspete, depistate de comisarii ANPC in marile lanturi de magazine

14/05/2017 18:27

Comisarii din cadrul Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor au desfasurat o actiune tematica de control pentru verificarea modului in care sunt respectate prevederile legale privind protectia consumatorilor la comercializarea legumelor si fructelor proaspete in magazine alimentare, hipermarketuri si supermarketuri.

In cadrul actiunilor de control s-au constatat urmatoarele abateri: fructe si legume depreciate calitativ dar expuse la vanzare; absenta informatiilor privind tara de origine; incadrare gresita in clasa de calitate cu diferente mari de greutate intre produse; legume nesortate, pline de pamant; neafisarea preturilor; afisarea gresita a tarii de origine; afisarea gresita a preturilor.

Controlul s-a desfasurat in toate judetele tarii si in Municipiul Bucuresti. Au fost controlati 441 operatori economici, la 314 (71%) dintre acestia au fost constatate abateri, iar din cantitatea de peste 239 tone fructe si legume proaspete, circa 41,5 tone (~17,4%) nu se incadrau in prevederile legale.

Masuri dispuse:

  • oprirea definitiva si retragerea de la comercializare a 2954 kg fructe si legume, in valoare de 12.891 lei, produse improprii consumului uman;
  • oprirea temporara de la comercializare a cca. 29,3 tone fructe si legume in valoare de 136.058 lei pana la remedierea neconformitatilor constatate;
  • aplicarea de 351 sanctiuni contraventionale dintre care 150 avertismente si 201 amenzi contraventionale in valoare de 874.600 lei pentru incalcarea reglementarilor privind protectia consumatorilor.

 

Judetul  Cluj

La SC PROFI ROM FOOD SRL s-au regasit la comercializare cartofi si portocale cu modificari organoleptice, respectiv cu umiditate exterioara anormala, pete de mucegai si lovituri;

La SC CARREFOUR ROMANIA s-au regasit la comercializare ciuperci pleurotus in ambalaje deteriorate, precum si struguri si rodii depreciate calitativ, prezentand urme de mucegai si textura nespecifica;

La SC AUCHAN ROMANIA SA au fost regasite la comercializare fructe mere rosii, clementine, capsuni si portocale bio cu modificari organoleptice - urme vizibile de mucegai si textura nespecifica. In ceea ce priveste merele rosii, au fost prelevate probe in vederea analizarii in laborator, datorita suspiciunii de tratament de suprafata (uleioase, lipicioase); 

Judetul Bistrita Nasaud

La SC Columbus Operational SRL Bucuresti - magazin Billa Bistrita au fost identificate la vanzare portocale vrac provenienta Grecia comercializate ca si calitatea I-a dar, care nu respecta cerintele de calitate in sensul ca erau afectate pe alocuri de putregai fiind partial alterate, improprii consumului uman, precum si vinete provenienta Spania, castraveti Italia si pere Italia comercializate tot ca si calitatea I-a, dar care prezinta modificari organoleptice ale culorii si aspectului, fiind partial deshidratate, nefiind sanatoase.    

Judetul Maramures

Rewe Romania SRL, magazin Penny Market Baia Mare  comercializa  lamai cu pete de mucegai; 

Judetul Bihor.

La SC Profi Rom Food SRL Timisoara – punct lucru Oradea s-a constatat faptul ca desi legumele (cartofi, sfecla rosie, usturoi, ciuperci) aveau mentionata la vanzare prin afisare calitatea I, acestea nu erau sortate, calibrate, astfel ca existau produse de dimensiuni variate, foarte diferite, de la foarte mici la foarte mari. Aceeasi calitate I era mentionata si in documentele care insoteau produsele – declaratii de conformitate, avize de insotire a marfii.

SC Kaufland Romania SCS Bucuresti – punct lucru Oradea si SC Auchan Romania SA Bucuresti – punct lucru Oradea comercializau fructe la bucata – avocado, mango, nuca cocos – declarate ca fiind calitatea I, desi acestea aveau greutati diferite, existand diferente destul de mari de greutate de la un fruct la altul, uneori diferentele fiind mai mari de 15%.

SC Auchan Romania SA Bucuresti – punct lucru Oradea comercializa produsele: porumb prajit, arahide prajite, seminte de floarea soarelui, provenind din ambalaje de 25 kg, ambalajul vrac avand elementele de identificare si caracterizare dar la vanzare nu existau data durabilitatii minimale, tara de origine. Aceeasi deficienta s-a constatat si la SC Kaufland Romania SCS Bucuresti – punct lucru Oradea pentru produsele Fistic si seminte de dovleac. De asemenea s-a gasit la comercializare produsul Mango care avea afisata tara de origine Peru/Brazilia. Din documentele insotitoare rezulta ca tara de origine a produsului este Brazilia.

La SC Auchan Romania SA Bucuresti – punct lucru Oradea s-a constatat comercializarea produsului Fistic prajit avand data durabilitatii minimale depasita din luna ianuarie 2017. 

Judetul Arad

LIDL DISCOUNT SRL, KAUFLAND ROMANIA SCS, PROFI ROM FOOD SRL – nu aveau informatii despre tara de provenienta a legumelor si fructelor aflate la comercializare;  

Judetul Caras – Severin

SC KAUFLAND ROMANIA SC magazin Resita comercializa castraveti depreciati calitativ. 

Judetul Hunedoara

SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL Bucuresti, magazin Billa Deva, comercializa –  morcovi- Romania, calitatea I, portocale (ambalate la plasa de 1 kg) – provenienta Grecia, calitatea I, rosii- import Turcia, calitatea I, pere Conference - provenienta Italia, calitatea I, ciuperci Champinion Grill (ambalate la caserola de 1 kg) - Romania, calitatea I si telina APIO -  import Turcia, calitatea I, cu mucegai, stricate si cu modificari organoleptice.

SC PROFI ROOM FOOD SRL Timisoara PL Deva 2069, comercializau  portocale, rosii, banane, clementine, mere, pere, morcovi, cartofi, ardei iute – caserola 100 g, fara ca pe etichete sa fie mentionate tara de origine si calitatea. 

SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL Bucuresti, magazin Billa Petrosani, comercializa  capsuni – import Grecia, la caserole de 250 g si portocale – provenienta Grecia, la plasa de 2 kg, fara indicarea pretului pe unitatea de masura.

SC ARTIMA SA Chiajna, magazin Market Deva, comercializa – cartofi noi - import Egipt, calitatea I si cartofi – provenienta Polonia, calitatea I, murdari, nesortati si plini de pamant.

SC REWE ROMANIA SRL Stefanestii de Jos, punct lucru Deva, comercializa – mere - provenienta Polonia calitatea I, pomelo – import China, calitatea I, cu mucegai, stricate si cu modificari organoleptice. Mere Golden (ambalate la punga de 2 kg.) – Romania, calitatea II-a, care pe eticheta de la raft erau prezentate consumatorilor, drept mere Golden (ambalate la punga de 2 kg.) – Polonia, calitatea I-a. 

Judetul Timis

LIDL DISCOUNT SRL, COLUMBUS OPERATIONAL SRL, PROFI ROM FOOD SRL - comercializau legume si fructe depreciate calitativ.

REWE ROMANIA SRL – comercializa produsul fasole uscata alba la care nu s-a putut identifica data durabilitatii minimale.   

Judetul Mehedinti

SC Carrefour Romania SA – punct de lucru Dr.Tr.Severin - expunerea produselor in amabalaje deteriorate, rupte (folie acoperire rupta), cu pierderi de continut la amestec legume ghiveci.

SC Carrefour Romania SA – punct de lucru Dr.Tr.Severin si SC Artima SA punct de lucru Dr.Tr.Severin - comercializarea de legume si fructe proaspete (cartofi rosii si albi, capsuni, ardei Kapia si rosii cherry galbene preambalate, ananas, castraveti Fabio, clementine extra, salata verde, mere, limes, portocale, minole, grapefruit, sfecla rosie, pere Abate) deshidratate,cu urme cauzate de daunatori care afecteaza pulpa, taiate, patate, cu urme de putregai, cu materii straine vizibile.

Neafisarea tarii de origine si a categoriei de calitate la ceapa galbena, praz, varza alba, portocale rosii, ardei Kapia, papaia, ananas, portocale, mandarine banane, grapefruit comercializate de SC Artima SA, SC LIDL Discount SRL si SC Profi Rom Food SRL.

Neafisarea corecta a tarii de origine si a categoriei de calitate la nectarine, prune, struguri negrii, ceapa rosie si galbena, pastarnac,  ardei gras rosu comercializate de SC Rewe Romania SRL.

Judetul Dolj

La Auchan Craiova, Columbus Operational SRL Craiova, Lidl Discount SRL Craiova, Profi Rom Food SRL Craiova, s-a constat ca se comercializau produse fara ca acestea sa fie sortate, existand la comercializare legume si fructe proaspete (portocale, mere, morcovi, varza, cartofi) depreciate calitativ, deshidratate, cu urme cauzate de daunatori, innegrite. 

Judetul Olt

La PROFI ROM FOOD SRL s-a constat ca se comercializau produse fara ca acestea sa fie sortate, existand la comercializare produse depreciate calitativ, de consistenta moale.

La SC ARTIMA SA, SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL si SC KAUFLAND ROMANIA SC s-a constatat neinscrierea pe eticheta a tarii de origine si a calitatii legumelor si a fructelor.

La SC ARTIMA SA si REWE ROMANIA s-a constatat neafisarea in mod vizibil a preturilor la produsele comercializate.

Judetul Valcea

Pe eticheta de la raft se afisa calitatea I insa legumele si fructele expuse nu erau de calitatea I astfel: la SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL magazin Billa Rm.Valcea, cartofii albi vrac aveau calibre diferite, erau nesortati, prezentau lovituri, crapaturi si pamant neeliminat; ceapa rosie era nesortata, cu portiuni moi; ridichiile negre erau de calibru inferior calitatii I; vinetele prezentau zone moi, mucegaite; conopida prezenta frunze uscate, neindepartate; perele Abate  erau lovite si patate, cu parti moi.

La SC ANNABELLA SRL Rm.Valcea magazin A-Z Rm.Valcea, clementinele erau patate, deshidratate, iar morcovii erau taiati si patati;

La SC LIDL DISCOUNT SRL com. Aricestii Rahtivani – magazin Dragasani, morcovii prezentau exemplare vestede, ofilite;

La SC PROFI ROM FOOD SRL Timisoara, magazin Dragasani, rosiile erau lovite, iar lamaile la plasa prezentau zone mici de culoare verde;

La SC PROFI ROM FOOD SRL Timisoara, magazin Rm.Valcea, perele Conference vrac erau lovite si patate;

La SC ARTIMA SA Chiajna magazin Market Rm.Valcea cartofii albi vrac prezentau exemplare insuficient curatate de pamant;

Neafisarea pe etichetele de la raft a clasei de calitate s-a constatat la bananele Columbia si merele Romania expuse la comercializare la SC SUPECO INVESTMENT SRL Bucuresti magazin Rm.Valcea;

Neeafisarea pe etichetele de la raft a tarii de origine pentru legumele si fructele indigene si din import - expuse la comercializare vrac (mere, telina, sfecla rosie, varza rosie) la SC ANNABELLA SRL Rm.Valcea market Fresh Rm.Valcea. 

Judetul Gorj

Nu se afisa denumirea produsului, tara de origine si clasa de calitate: PROFI ROM FOOD - magazin Bumbesti Jiu.

Comercializarea de produse deteriorate, afectate de putregai, deshidratate, nesortate pe clase de calitate s-a constatat la: Profi Rom Food – magazin Bumbesti Jiu, Kaufland magazin Tg- Jiu si Profi Rom Food – magazin Tg- Jiu. 

Judetul Bacau

SC KAUFLAND ROMANIA SCS Magazin str. Nicu Enea Bacau, SC REWE ROMANIA SRL Magazin Bacau, SC KAUFLAND ROMANIA SCS Magazin Izvoare Bacau, SC ARTIMA SA Magazin Carrefour  Moinesti, SC PROFI ROM  FOOD Magazin Onesti, SC KAUFLAND ROMANIA SCS Magazin Onesti si SC REWE ROMANIA SRL Magazin Comanesti – fructe si legume proaspete depreciate.

SC ARTIMA SA Magazin Piata Centrala Bacau – lipsa informare privind tara de origine la fructele si legumele comercializate.

SC KAUFLAND ROMANIA SCS Magazin Bacau – lipsa preturi afisate.

Judetul Iasi

SC PROFI ROM FOOD SRL, Punct lucru Copou Iasi comercializa legume – rosii, morcovi si fructe - portocale care prezentau deteriorari.

SC PROFI ROM FOOD SRL - Punct de lucru Clopotari Iasi comercializa fructe si legume preambalate fara a avea afisat si pretul/UM. 

Judetul Neamt

Profi Rom Food SRL Timisoara - supermarketuri Piatra Neamt - mandarine cu calibre diferite, urme de cicatrizare, usor deshidratate, comercializate la calitatea I-a, desi nu se incadrau in conditiile din standardul de comercializare;

Rewe Romania SRL Stefanestii de Jos - supermarket Roman - mere la punga 2 kg, ambalate de SC Mere Casa Panciu SRL, pe ale caror etichete se mentiona: calibru 50-65 mm- calitatea a II-a in timp ce pe eticheta de raft se mentiona ca merele sunt calitatea I-a; 

Judetul Vaslui

SC ARTIMA SRL comercializa, prin unitatea Carrefour Vaslui,  portocale rosii care prezentau semne de alterare.

SC PROFI ROM FOOD SRL Timisoara comercializa prin supermarketul Profi din Barlad: lamii ambalate la plasa, kiwi amabalate in caserole, rosii la ambalate la caserole, avocado la bucata, care nu respectau cerintele minime de calitate.

SC PROFI ROM FOOD SRL Timisoara comercializa prin supermarketul Profi din Barlad mere rosii, mandarine, ridiche neagra, ceapa rosie, lamii vrac, produse declarate ca fiind calitate I dar care erau nesortate.

Judetul Mures

REWE ROMANIA SRL Stefanestii de Jos, magazin Iernut comercializa produse declarate la calitatea I: cartofi murdari, amestec de soiuri, dimensiuni mici, urme daunatori de depozit; usturoi cu pete de mucegai; morcovi cu crapaturi pe intreaga suprafata, colonii de mucegai umed la colet; pastarnac dezhidratat;

PROFI ROM FOOD SRL Timisoara, magazin Tg.Mures si Ludus, nu aveau afisat pretul pe unitatea de masura, la legume, fructe preambalate, ex: fasole, mazare, ghimbir, capsuni, rosii, ciuperci; 

Judetul Sibiu

SC METRO CASH & CARRY SRL Pl Sibiu care comercializa ceapa si rosii cherry cu pete de mucegai si deshidratate;

SC REWE ROMANIA SRL – magazin Penny Market Medias; SC LIDL DISCOUNT SRL – magazin Medias si SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL magazin Billa Medias comercializau banane, grapefruit, mandarine, clementine, import Ecuador, Grecia si Turcia, cu neincadrarea in cerintele minime de calitate, respectiv urme de lovituri si taieturi cicatrizate, zbircite si deshidratate.

Lipsa partiala a elementelor de identificare, respectiv neinformarea cu privire la tara de origine si/sau a categoriei de calitate s-a constatat la comercializarea de mere, mandarine, struguri, cartofi, spanac, rosii, ardei, ciuperci de catre SC CARREFOUR ROMANIA magazin Selimbar. 

Judetul Alba

SC Columbus Operational SRL Bucuresti – magazin Billa Sebes  comercializa struguri fara indicarea corecta a tarii de origine (Italia) fata de Moldova in documente.  

Judetul Brasov

La SC Lidl Discount SRL din Brasov s-au gasit expuse la comercializare capsuni caserola, provenienta Grecia, care nu aveau elemente de identificare si caracterizare complete, lipsa categoria de calitate.

La SC Auchan Romania SA, Brasov se comercializau mere Idared Romania cu elemente de identificare si caracterizare incomplete, nu aveau mentionata clasa de calitate. 

Judetul Calarasi

PROFI ROM FOOD SRL Timisoara - magazin Profi 1 Calarasi - Portocale cal. I Grecia, brocoli cal. I Egipt, Ghimbir China caserola, gutui cal. I Turcia, lamai Turcia in plasa, lamai vrac Turcia - produsul este modificat organoleptic (consistenta, aspect, miros) - legume si fructe standardizate si nestandardizate.

PROFI ROM FOOD SRL – magazin Profi loco Modelu - Portocale in plasa, pomelo, grapefruit, ceapa, pere -  modificate organoleptic (consistenta, integritate coaja), amestec de legume si fructe standardizate si nestandardizate.

REWE Romania SRL – magazin Penny Market 2 Calarasi - Lamai in plasa Turcia, cal. I, kiwi in caserole Grecia, mandarine Grecia - modificate organoleptic sau care prin aspect nu se incadreaza in cerintele minime de calitate prevazute de prevederile in vigoare. Produsul este modificat organoleptic (consistenta, aspect, miros) - legume si fructe standardizate si nestandardizate.

REWE Romania SRL – magazin Penny Market 1 Calarasi – lipsa afisare preturi la minole.

Judetul Dambovita

La SC ARTIMA si SC REWE ROMANIA SRL se aflau la comercializare legume si fructe, care nu se  incadrau in conditiile minime de calitate.

Judetul Prahova

La SC MEGA IMAGE BUCURESTI PCT. LUCRU PLOIESTI; SC ARTIMA SA CHIAJNA PCT. LUCRU PLOIESTI; SC PROFI FOOD SRL TIMISOARA PCT. LUCRU PLOIESTI; SC REWE ROMANIA PENNY SRL PCT LUCRU PLOIESTI; SC COLUMBUS OPERATIONAL SRL – BILLA PCT. LUCRU PLOIESTI; METRO CASH&CARRY BUCURESTI PCT. LUCRU PLOIESTI; SC SELGROS CASH&CARRY PCT. LUCRU PLOIESTI HIPERMARCHE CORA PCT. LUCRU PLOIESTI; SC KAUFLAND ROMANIA PCT. LUCRU PLOIESTI SUD; SC ARTIMA SA CHIAJNA PCT. LUCRU PLOIESTI GALERII; SC MEGA IMAGE BUCURESTI PCT. LUCRU PLOIESTI HALE s-au constatat urmatoarele: la verificarea produselor legume fructe vrac si ambalate (cartofi, ceapa, portocale, mandarine, prune, struguri....), categoria de calitate – Clasa I s-a constatat ca acestea  prezentau modificari organoleptice: cu un grad avansat de deteriorare, mucegaite, pulpa moale, deshidratate, respectiv neconforme, drept urmare s-a dispus ca masura  oprirea definitiva de la comercializare a acestora.

La SC KAUFLAND ROMANIA PCT. LUCRU PLOIESTI VEST; SC AUCHAN PCT. LUCRU PLOIESTI; SC PROFI FOOD SRL TIMISOARA PCT. LUCRU PLOIESTI s-a constatat ca la unele produse comercializate in ambalaj, acestea nu erau etichetate in mod corespunzator, in mod lizibil si vizibil.

Judetul Teleorman

SC KAUFLAND ROMANIA SCS – magazin Alexandria – se aflau expuse la comercializare lamai plasa, portocale, mandarine, rosii, calitatea I, din care 10 % prezentau loviri mecanice, mucegai, pulpa moale;

SC REWE (ROMANIA) SRL – magazin Alexandria – se aflau expusi la comercializare morcovi vrac, calitatea I, care prezentau loviri mecanice, pere, erau rupti. 

Judetul Galati

Capsuni caserola si Portocale vrac, declarate pe eticheta produsului respectiv pe bax,  origine Spania respectiv Egipt iar pe eticheta de pret se mentiona origine Grecia, comercializate de SC Kaufland  Romania – Galati;

Portocale origine Turcia, la plasa de 1,5 kg, care in interiorul ambalajelor prezentau exemplare cu modificari organoleptice (lovituri, pete, atac de mucegai), comercializate de SC Kaufland Romania – Galati;

Rodii declarate calitatea I, origine Turcia, Minole si portocale vrac, struguri, ardei iuti, produse declarate calitatea I, la care unele exemplare prezentau urme de lovire cu atac de mucegai, crapaturi;  lamai plasa 500 g, origine Turcia, calitatea I, si in interiorul ambalajului acestea prezentau exemplare cu modificari organoleptice – urme de mucegai, consistenta moale, comercializate de SC Profi Rom Food – Galati  si SC Rewe Romania – Penny Market Galati.

Judetul Braila

Telina vrac si cartofi albi la plasa, care prezenta inscrisa pe eticheta de raft calitatea I si pe eticheta/ambalajul produsului calitatea a II-a, comercializate de SC Rewe Romania SRL –magazin Braila;

Ceapa si usturoi care prezinta produse incoltite, mucegaite, deshidratate comercializate de catre SC Profi Rom Food SRL – magazin Braila;

Judetul Vrancea

Ciuperci patate, innegrite, rodii deshidratate, patate, praz ofilit comercializate de SC Zanfir Snc Focsani – Supermarket Panciu;

Portocale cal.I vrac cu suprafata patata, atinse de mucegai; mere rosii, Golden, Polonia - prezinta atac de mucegai; lime – grad ridicat de deshidratare (uscate); rodii deshidratate, patate, pulpa moale; morcovi – bucati taiate, rupte, cu impuritati (pamant, vegetale); ananas deshidratat, ofilit, comercializate de SC Columbus Operational SRL Bucuresti – supermarket BILLA Focsani.

Municipiul Bucuresti

SC Columbus Operational SRL, SC Carrefour Romania SA, SC Romania Hypermarche SA, SC LIDL DISCOUNT SRL - comercializau fructe (mandarine, protocale, lamai, rodii, piersici, nectarine, capsuni, cartofi albi si cartofi rosii) vrac dar si preambalate care prezentau lovituri mecanice, cicatrici, pete, zone mucegaite la suprafata, grad de deshidratare avansat.

 


Toate actualitatile