English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Mirinda va aduce albastru briliant FCF, un colorant alimentar din categoria E-urilor suspecte  

10/03/2020 12:42

Colorant sintetic obtinut din produse petroliere, albastru brilliant FCF sau E133 este un aditiv alimentar periculos, interzis in Austria, Belgia, Danemarca, Germania, Grecia, Italia, Norvegia, Spania, Suedia si Elvetia. De ce aceasta respingere in masa? Argumentele europenilor se bazeaza pe reactiile adverse pe care acest colorant alimentar le poate provoca. Citam:

Albastru briliant devine foarte periculos atunci cand este expus la temperaturi ridicate, producand gaze toxice. Intr-un studiu in care a fost folosit impreuna cu alti trei coloranti s-a observat ca amestecul a afectat ficatul, rinichii si tiroida, a crescut nivelul de colesterol, trigliceride, lipide, proteine si transaminaze din sange si a scazut nivelul de hemoglobina si globule rosii. Albastru briliant poate produce reactii alergice in cazul persoanelor astmatice.

Este considerat de multi oameni de stiinta ca fiind cancerigen, in special atunci cand este folosit impreuna cu alti coloranti.

Datorita procesului de obtinere, E133 este o sursa de metale grele, in special aluminiu.”

In ciuda acestor bile negre, albastru briliant FCF este permis in Romania. Nu este asadar de mirare ca il gasim in noua reteta Mirinda cu gust de afine si portocale, reteta lansata chiar in prima luna a acestui an.

 

Nota brandprivat.ro – Noua bautura racoritoare carbogazoasa Mirinda cu gust de afine si portocale, cu indulcitori, contine urmatoarele ingrediente:

„apa, dioxid de carbon, acidifiant (acid citric), aroma de afine si portocale, indulcitori (aspartam**, acesulfam de potasiu), corector de aciditate (citrati de sodiu), conservanti (sorbat potasiu, benzoat de sodiu), colorant (albastru briliant FCF). **Contine o sursa de fenilalanina.”

Potrivit informatiilor de pe ambalaj, noua Mirinda este produsa in Romania si este destinata pietelor din Romania si Bosnia-Hertegovina. 

 

 


Toate actualitatile