„Mica ILINCA”, un brand ce-si cauta locul pe piata
Aparut in anul 2014, brandul „Mica ILINCA” reprezinta pariul ambitios, plin de curaj al unor intreprinzatori locali din Comanesti, judetul Bacau. Sotii Vasilica si George Corban au pus bazele unei mici fabricute de dulceturi si preparate din ingrediente naturale, pornind de la retete vechi, transmise din generatie in generatie. Munca lor se concretizeaza astazi intr-o lista de produse curate si autentice, ce incearca sa isi castige notorietatea mizand in primul rand pe calitate.
Calitate vs. Cantitate. Ingrediente curate si naturale, provenite direct din natura. Ne aflam in fata unei nise de piata, intalnita mai des pe la targurile de profil decat in retailul modern. Un cerc vicios ce ridica practic bariere invizibile in fata micilor producatori, blocand calea acestora spre rafturile magazinelor moderne. Despre toate aceste provocari si nu numai, intr-o discutie cu sotii Vasilica si George Corban, „parintii” brandului „Mica ILINCA”.
„Totul a pornit de la o joaca de copil, in 1983, cand tataia Gheorghe, padurar in muntii Nemira, ma lua cu el la padure si ma punea sa culeg fructe din "INIMA NATURII", asa cum o numea el”.
Asa incepe scurta prezentare a ceea ce inseamna astazi „Mica ILINCA”. Sunt amintiri frumoase ce vor ramane de-a pururi in memorie, iar fotografiile de pe site o confirma.
Fotografiile de pe site sunt autentice, fetita de pe eticheta sunt eu la varsta de 4 ani, impreuna cu bunicii mei din satul Poiana, din Muntii Nemira. Dragostea de natura inspirata din pruncie am purtat-o in suflet, iar mai tarziu am reusit sa transform visul copilariei si locurile pe unde am hoinarit, in bunatatile "din inima muntilor Nemira". Practic am visat la lucrul acesta de multi ani, dar abia dupa ce m-am casatorit, sotul meu mi-a insuflat curajul si impreuna am pornit afacerea ”Mica ILINCA”. Astfel, suntem o echipa mai puternica, increzatori si pregatiti sa infruntam greutatile mediului de afaceri romanesc, contemporan.
Ati pus bazele unei fabricute de dulceturi intr-o zona situata in extremitatea vestica a judetului Bacau, la limita cu judetul Harghita, pe malurile Trotusului. Muntii Nemira sunt practic la o aruncatura de bat.
Fiind o zona de munte (Valea Uzului, Muntii Nemira) materia prima este de o calitate superioara, poluarea nefiind prezenta: fructele de padure sunt culese din zone ferite, de coasta, cu un acces mai dificil. Linia noastra de productie se bazeaza pe cuptoare ce functioneaza cu lemne, iar utilajele sunt mainile angajatilor. Pastrarea acestei tehnologii vechi presupune implicit o limitare a capacitatilor de productie. 300 de borcane pe zi poate nu reprezinta o cifra dar ne obliga sa avem un produs de calitate, care sa corespunda cerintelor clientilor nostri. Desi acest aspect se reflecta in pret, avem convingerea ca exista un numar mare de persoane preocupate de sanatate, care vor accepta si intelege de unde vine diferenta de pret.
Produsele „Mica ILINCA” au o imagine distincta, ce cocheteaza usor cu o abordare premium.
Am început prin a distribui produsele la o serie de lanturi de retail locale, din zona Moldovei (de ex. Zanfir, Tomita). De asemenea, livram loturi de produse si in afara tarii, in Belgia, Franta sau Italia. Din pacate pentru noi, multi retaileri vor sa vanda produse de calitate sub branduri proprii. Acest fapt nu ne incurajeaza, noi vrem sa crestem brandul ”Mica ILINCA” si sa fim cunoscuti pe piata din Romania.
Vedeti produsele „Mica ILINCA” si in retailul modern?
Da. Ne lovim insa de reticenta marilor retaileri si de dificultatea de a patrunde in sistem. De exemplu, am trimis mostre de produse ”Mica ILINCA” si o propunere de colaborare catre un retailer important de pe piata romaneasca, insa nu am primit absolut nici un feedback: nici pozitiv, nici negativ. Ne este greu sa facem fata barierelor de intrare in lanturile de retail, fiind cunoscut faptul ca marii jucatori percep sume importante de la producatori, doar pentru a livra marfuri.
O colaborare cu marile lanturi de magazine presupune anumite volume
E adevarat. Prin accesare de fonduri europene urmarim sa crestem capacitatea de productie, astfel incat sa ajungem sa asiguram cantitati tot mari de produs; acesta ar fi strategia noastra in afacere: incepem de la calitate, ne perfectionam si apoi crestem si cantitatea. Mai presus de toate vrem sa oferim o calitate superioara si vrem sa ne afirmam la nivel national, ridicandu-ne deasupra statutului de vanzatori in targuri agro-alimentare.
Livrati in zona Moldovei si trimiteti produse in tarile vest-europene. Pe cand si in Bucuresti?
In viitorul apropiat vom participa la un targ raw-vegan in Bucuresti, avand cerere in special pentru produsele fara zahar (magiunul moldovenesc cu nuca (aici), siropul de afine). Si pentru ca exista cerere, pe viitor vom introduce in productie si retete cu zahar brun in loc de zahar rafinat.
Dulceturi naturale de afine, de mure, de visine sau de gutui, magiun moldovenesc cu nuca dar si o zacusca cu ghebe reprezinta sortimentatia actuala a brandului „Mica ILINCA”. O sortimentatie aparent restransa, ce pune accent in primul rand pe calitate. Va ganditi aici si la noi retete?
Categoric. Dulceata de catina va iesi pe piata anul acesta, din cultura proprie. Anul trecut am infiintat o mica plantatie de catina, din care speram sa obtinem o parte din materia prima.
Vedeta sezonului suntem convinsi ca va fi dulceata de cirese amare, care are mai mult un specific local probabil dat de faptul ca in aceasta zona cresc foarte multi ciresi salbatici. Anul trecut, de exemplu, a fost deficitar pentru aceste fructe: o bruma tarzie in plin sezon de inflorire a pomilor a afectat teribil productia. Deci exista niste riscuri asociate, ca in orice cultura de fapt, doar ca de exemplu noi nu putem asigura ciresii salbatici in caz de conditii naturale neprielnice culturii.
Ati vorbit despre o cultura proprie de catina. Ce alte planuri mai aveti?
Da. Insa nu va fi doar o cultura de catina. Dorim sa cultivam o parte din materia prima pe care o vom folosi si sa o certificam BIO: de exemplu, in acest an incepem cu un lot experimental de capsuni. Pentru un plus de incredere in produsele noastre, vom certifica metodele de productie, in sfera celor agroalimentar - ecologice. In acelasi timp intentionam sa ne extindem gama de produse cu cateva retete noi: dulceata de nuci verzi, siropuri de coacaze negre, de papadie (cu importante proprietati medicinale), preparate din bureti murati, dulceata de ardei iuti si sosuri picante pentru fripturi, etc.
Va multumim si va dorim mult succes!
Claudia Milea
Nota brandprivat.ro – Detalii despre brandul „Mica ILINCA” puteti gasi pe site-ul dedicat (aici).