English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Mexico Mix sau Amestec de legume in stil mexican? O abordare care atinge direct buzunarul consumatorului

06/08/2020 13:52

Un singur brand (Freshona) si doua retete diferite. Pentru cei care nu stiu, Freshona este un brand privat Lidl ce cocheteaza intre mainstream si prim pret. Sub acest brand, Lidl a avut listate doua retete diferite in categoria legumelor congelate: Mexico Mix si Amestec de legume in stil mexican. Teoretic, doar din denumirea produsului, cumparatorul avizat putea sti ca ceva nu este in regula. Si asta deoarece sintagma „in stil” lasa sa se intrevada un produs fie facut intr-o alta tara/fabrica fie o reteta care o copiaza pe cea originala dar la un alt standard de calitate.

Privite cu atentie, cele doua ambalaje aveau si alte mici deosebiri. Ca de exemplu cele cateva fire de fasole galbena, lucrate atent in photoshop. Cu alte cuvinte, reteta „in stil” avea in plus si fasole galbena. Era oare singurul ingredient nou aparut in reteta?

 

Raspunsul se afla pe verso, in lista de ingrediente. Desi informatiile oferite de Lidl respectau cadrul legal, atata timp cat clientul nu avea si produsul initial, deosebirile nu puteau fi descoperite. Dar haideti sa vedem ce informatii sunt pe ambalaje si, mai ales, ce contin cele doua produse:

Freshona Mexico Mix 450g – Amestec mexican de legume. Produs congelat rapid. Ingrediente: boabe de porumb dulce, cubulete de morcovi, mazare verde fina, fasole verde, cubulete de gogosari, in proportii variabile. Recomandare de preparare – amestecul de legume congelat se prepara la foc mediu, timp de 8-10 minute, cu putina margarina topita sau apa, pana se inmoaie. A nu se consuma produsul nepreparat. Produs in Ungaria.

Freshona Amestec de legume in stil mexican 450g – Amestec de legume in stil mexican. Produs congelat rapid. Ingrediente: morcovi cuburi, fasole gabena taiata, fasole verde taiata, mazare boabe, ardei rosu cuburi, porumb dulce boabe, in proportii variabile. Poate contine urme de telina. Recomandare de preparare: Se introduce produsul in apa clocotita in care s-a adaugat putina sare. Se fierbe timp de 15-20 minute amestecand ocazional. Scurgeti apa si condimentati dupa gust. A nu se consuma produsul nepreparat.

 

Asadar, doua retete diferite si cateva concluzii.

Formularea „in proportii variabile” ii permite producatorului/retailerului sa se „joace” cu cantitatile la fiecare ingredient in parte. Practic, prin acest mecanism, tandemul producator/retailer poate avea un control asupra profitabilitatii dar si asupra pretului de vanzare.

Ordinea ingredientelor difera, ceea ce inseamna implicit si cantitati diferite. Porumbul boabe, ingredient principal in reteta Mexico Mix devine ultimul ingredient, mazarea verde nu mai este fina, gogosarii sunt inlocuiti cu ardei rosu si apare fasolea galbena.

Prepararea in apa clocotita. Odata aruncat continutul pungii in apa clocotita consumatorul nu mai poate sesiza daca in punga a fost gheata sau nu. De altfel, la ambele produse, procentul de gheata nici nu apare trecut pe ambalaj.

Alergenii. Amestecul in stil poate contine si urme de... In acest caz ambalarea a fost facuta pe o linie unde se ambaleaza si telina, cel mai probabil costul de productie fiind si aici diminuat.

Timpul de fierbere. Aparent un detaliu minor. Dublarea timpului de fierbere se reflecta insa direct in buzunarul consumatorului. Acesta pierde mai mult timp in bucatarie pentru prepararea mancarii si consuma mai mult gaz. Explicatia? Legumele folosite de producator nu mai sunt la fel de proaspete. Pentru prelucrarea lor e nevoie de mai mult timp, costurile fiind insa transferate subtil la consumator. Care, grabit si fericit ca a dat DOAR 2,49 lei pe o punga de legume nici nu mai baga de seama ca a petrecut mai mult timp in bucatarie iar textura legumelor a fost mai tare si poate si mai atoasa.

Freshona Mexico Mix este produs in Ungaria pentru retelele Lidl din Romania, Bulgaria si Ungaria. Un univers de magazine suficient de mare astfel incat sa ii permita retailerului negocierea unui pret bun de achizitie. De cealalta parte, Freshona Amestec de legume in stil mexican nu ofera detalii despre tara de origine sau producator. Probabil ca ne aflam in fata unui nou produs dezvoltat cu legume belgiene, aduse vrac si ambalate prin tara, poate chiar la portile Deltei. Produsul este insa dezvoltat doar pentru magazinele din Romania. Un produs dedicat exclusiv pietei romanesti nu inseamna neaparat ca cele peste 250 de magazine Lidl pot dezvolta volume superioare ci lasa loc unui alt scenariu. Cel al unei retete ieftine, conceputa special pentru un consumator care nu pune accent pe detalii ci doar pe pretul de raft.

 

Desi am fi tentati sa consideram amestecul de legume in stil mexican un exemplu de standard dublu, prezenta produsului doar pe piata romaneasca elimina orice posibilitate de comparatie. Abordarea retailerului este pur comerciala, Lidl urmarind dezvoltarea unui produs ieftin, care sa atraga prin pretul de raft si, in acelasi timp, sa-i genereze suficienta marja. In paralel, retailerul si-a luat toate masurile de prevedere. Denumirea produsului este diferita de reteta originala, codul de bare difera si el, de asemenea si valorile nutritionale. Asa cum am aratat, exista si cateva mici scapari din partea buyerilor, scapari ce pot conduce spre modelul unei capcane pentru consumatori. Pentru asta insa trebuie ca cei ce verifica sa aiba si produsul initial. Nu-i asa ca este frumoasa lumea brandurilor private?

 


Toate actualitatile