English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Merele si perele romanesti pe ratie. Cine se teme de importuri?

07/10/2014 14:35

Nu am fost si nu vom fi adeptii importurilor. Mai ales a celor de fructe in conditiile in care Romania are un enorm potential. Tot mai multa lume arata cu degetul spre importuri, speriata de o posibila invazie a merelor poloneze sau moldovenesti, mult mai competitive ca pret. Piata Uniunii Europene  este una libera asa ca un filtru in calea primelor nu ar avea niciun rezultat. Sa presupunem totusi ca renuntam la importuri si traim doar din productia proprie. Este oare aceasta suficienta pentru intreaga populatie a Romaniei?  

 

De multi ani Romania nu mai este ce a fost. Cel putin nu la capitolul fructe unde cifrele se degradeaza de la un an la altul. Si cand spunem aceasta nu ne referim la perioade dintr-o epoca de trista amintire ci la ani mult mai apropiati. Spre exemplu, in 2004 productia anuala de mere a Romaniei depasea 1 milion de tone (mai precis 1098 mii de tone potrivit datelor oficiale) ceea ce ne situa pe un confortabil loc patru intre tarile U.E. Unde suntem astazi? La polul opus, adica undeva spre finalul clasamentului. Estimarile Asociatiei Mondiale a Producatorilor de Mere si Pere (WAPA) indica pentru finalul anului in curs un estimat de 285 mii de tone de mere. Romanesti! Un sfert din ceea ce produceam in urma cu zece ani.

Sa presupunem ca intreaga cantitate ar merge spre consum. Adio placinta cu mere, adio suc de mere. Trecem totul spre consum pentru ca, nu-i asa, trebuie sa consumam cel putin cinci fructe sau legume zilnic. Rezultatul indica dimensiunea dezastrului in care ne aflam. Si asta pentru ca cele 285 de mii de tone ar putea asigura fiecarui roman un mar proaspat la fiecare ... patru zile. Nici vorba asadar de fructul zilnic. Suntem nevoiti sa deschidem usa importurilor pentru simplul motiv ca nu (re)descoperim oportunitatea din fata noastra.

Zicala „se poate si mai rau" este si aici prezenta. Daca la mere o mai dregem, la pere cifrele au luat-o pur si simplu razna. Aceeasi asociatie mondiala WAPA indica un forecast la nivelul anului 2014 de doar - atentie! - 19000 de tone. Cu mare ingaduinta am putea asigura cate un kilogram de pere romanesti anual, per capita. Adica o para romaneasca la o luna jumatate pentru fiecare locuitor al tarii. Si aici trendul este unul descrescator, oportunitatile locale fiind inlocuite poate mult prea usor cu importuri.

Categoric, importurile nu sunt o solutie desi in momentul actual fara ele nu ne-am putea asigura necesarul zilnic. Oportunitati locale exista, iar traditia romanilor de cultivatori de fructe poate fi un argument serios pentru relansarea acestei ramuri. Un scenariu care in final ne poate duce spre eternul argument: nu sunt bani. Posibil. Dar oare exista o strategie clara, pe termen lung, la nivelul ministerului de resort? Pentru ca in definitiv nu vorbim de culturi sezoniere, ce pot fi plantate functie de prognozele meteo.

ec. Florin Frasineanu  

 

 

 

 


Toate actualitatile