English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Ludovic Orban: „Contributia la Produsul Intern Brut a HORECA este limitata, o putem duce inca o luna jumate, doua”

07/05/2020 15:02

Suntem convinsi ca premierul stie ce spune. In varful piramidei ai intotdeauna mai multe informatii si, implicit, o alta viziune asupra economiei. Extrem de delicata, afirmatia premierului ridica totusi un semn de intrebare. Pentru ca nu poti vorbi despre contributia unui sector la Produsul Intern Brut fara sa nu iei in calcul si implicatiile pe care acesta le genereaza pe verticala. De acord, nu este usor sa cuantifici in cifre relaxarea pe care o mancare buna sau o cafea aromata o poate produce asupra cetateanului simplu, iesit in oras dupa doua luni de izolare. Ramane insa efectul in amonte. Nu poti vorbi despre HORECA doar prin prisma cifrei de afaceri si a numarului de angajati. Departe de a fi de neglijat, canalul HORECA produce efecte multiple in diverse ramuri ale economiei, contribuind la cifra de afaceri a fabricilor de mobila, textile, sticla, portelan sau hartie. La acestea se adauga, evident, industria alimentara. Exista, si ne vom limita doar la aceste doua exemple, ambalari dezvoltate special de retaileri sau de producatorii de alimente pentru HORECA. Celebrul ciob (varianta populara pentru ambalarile de tip NRB) traieste doar prin HORECA. Producatorii de ape minerale sau de bauturi racoritoare au linii dedicate acestor ambalari. Sunt linii de fabricatie care produc si ambaleaza doar pentru HORECA la fel cum exista si firme de transport specializate, cu flote de masini dedicate. Ori aici nu mai vorbim doar de cifra de afaceri pe care acestea le genereaza ci si de locurile de munca pe care le asigura. Scenariul poate fi intalnit in aproape toate ramurile din industria alimentara. Cine cumpara astazi smantana, mustar, maioneza sau ketchup la bidoane de 10l? Nu in ultimul rand, o evaluare corecta trebuie sa includa si colaborarea cu micii producatori agricoli, pentru multi dintre acestia, canalul HORECA fiind balonul de oxigen care le garanteaza continuitatea afacerii.

Cum in ultimii 30 de ani toti guvernantii nu ne-au vrut decat binele, suntem convinsi ca evaluarea premierului a fost atent elaborata, in calcul fiind luate toate efectele secundare, pana la ultima zecimala.

 

 

 


Toate actualitatile