English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Lidl in centrul unui nou scandal international. Ulei de masline contrafacut. Romania pe lista tarilor afectate!

27/01/2016 08:56

Un articol publicat de revista italiana Test a aruncat practic in aer piata uleiului de masline din Peninsula. Produse contrafacute sau de o calitate inferioara au fost clasificate drept ulei de masline extra-virgin. Practic, dintre cele 20 de probe analizate de redactorii de la Test, 9 nu indeplineau standardele europene de calitate. Printre brandurile incriminate se regaseau nume celebre precum Carapelli, Bertolli, Santa Sabina, Coricelli, Sasso dar si doua branduri private: Antica Badia, brand entry level al retelei Eurospin si Primadonna, brandul privat al Lidl. Producatorii italieni sunt acuzati de incadrarea uleiul de masline virgin drept ulei de masline extra virgin. Pentru cunoscatori, diferentele dintre cele doua uleiuri sunt usor de descoperit. Uleiul de masline extra virgin este un ulei de culoare verde-auriu, rezultat prin presarea la rece a maslinelor imediat dupa ce acestea au fost culese, intr-un proces tehnologic ce nu foloseste chimicale, tratamente termice sau rafinare industriala. De aici si pretul sau net superior uleiului de masline virgin, ultimul fiind totodata si mai acid.

Prejudiciul adus Italiei este enorm, fiind afectata practic intreaga industrie de profil dar si imaginea nationala. Un adevarat brand de tara, uleiul de masline aduce anual venituri importante, Italia fiind al doilea producator mondial. Nu este asadar de mirare ca pe piata apar frecvent falsuri. Doar in anul 2014 inspectorii italieni antifrauda au efectuat peste 6000 de controale, confiscand ulei de masline contrafacut in valoare de peste 10 milioane euro.

Potrivit ziarului italian La Republica, toate companiile implicate in acest scandal au negat acuzatiile, declarandu-se nevinovate. Intr-o interpelare adresata de publicatia britanica CNBC conducerea Lidl a declarat: „Lidl este la curent cu aceasta problema si o trateaza cu toata seriozitatea. Producatorul uleiul de masline extra virgin testat de autoritatile italiene nu livreaza produse catre magazinele Lidl din Marea Britanie. Intrucat Lidl Britania se aprovizioneaza din cu totul alte surse, nu este afectat de rezultatele acestui test.” Cu alte cuvinte consumatorii englezi pot sta linistiti, uleiul de masline comercializat de Lidl este unul sigur. Abordarea arata atentia deosebita pe care retailerul german o acorda pietei din Regat, de departe printre cele mai importante din Europa. Si totusi, declaratia oficialilor Lidl nu spune nimic despre celelalte piete, lasand astfel sa planeze mari semne de intrebare asupra calitatii uleiului de masline comercializat la nivel european sub brandul privat Primadonna. Inclusiv asupra celui existent astazi in magazinele din Romania.  

 

Romania pe lista tarilor afectate de scandalul uleiului de masline

Consumatorii romani pot cumpara din magazinele Lidl diferite tipuri de uleiuri de masline sub brandul privat Primadonna. Nu le vom analiza aici pe toate, lasand subiectul in seama autoritatilor competente. Am decis totusi sa ne oprim asupra unui produs, important nu doar prin pozitionarea sa superioara ci si prin schimbarea de strategie pe care o aduce listarea sa. Este vorba despre un ulei de masline extra virgin, posesor al certificarii ecologice europene. Cu alte cuvinte un ulei de masline produs din culturi ecologice controlate. Pana la inceputul lunii septembrie 2015 putea fi gasit sub brandul Biotrend, brand pivat dezvoltat de Lidl special pentru produsele ecologice. In decursul timpului uleiul de masline extra virgin Biotrend a suferit doua schimbari aparent minore. Initial el provenea din Grecia pentru ca ulterior, pe parcursul anului 2015 sa devina 100% spaniol. Producatorul insa a ramas acelasi, compania italiana Cavanna Olii snc din Genova.

In septembrie 2015 Lidl inlocuieste brandul Biotrend cu brandul privat Primadonna. Mutarea urmarea concentrarea produselor sub cateva branduri umbrela, certificarea ecologica aducand astfel un plus de valoare brandului mainstream Primadonna. Nu a fost insa doar o simpla schimbare de brand. Desi compania producatoare a ramas aceeasi, originea uleiului era diferita. Ce spune eticheta produsului? „Ulei de masline extra virgin bio din Spania si Tunisia. Ulei de masline de categorie superioara obtinut direct din masline si exclusiv prin procedee mecanice”. Un mix interesant ce ridica din start primele semne de intrebare, indreptate spre filiera tunisiana. Exista o „certificare europeana ecologica” pentru agricultura din Tunisia? Cum si cine a certificat livezile tunisiene la standardele Uniunii Europene? Nu sunt insa singurele semne de intrebare. Dupa cum spuneam, uleiul de masline extra virgin este produs prin presarea maslinelor imediat dupa ce au fost culese. Transportul maslinelor din Tunisia in Italia pentru procesare tehnologica poate afecta direct calitatea produsului finit. Se subintelege asadar ca avem o procesare locala, in Tunisia. Si intrebarile continua. A obtinut oare procesatorul tunisian certificarea ecologica din partea Uniunii Europene? Intrebarea se extinde si asupra transportului din Tunisia in Italia, mixul final avand loc in Peninsula. Potrivit informatiilor de pe ambalaj, Lidl tine sa ne asigure ca „uleiul de masline extra virgin bio este produs dupa cele mai stricte reguli ale U.E. privind agricultura ecologica. Producatorul acestui ulei este in permanenta monitorizat de punctele de control independente”. Informatia este insa destul de vaga, compania italiana figurand doar ca imbuteliator.

Cu masline cultivate pe doua continente, in Spania si Tunisia, practic in si in afara spatiului Uniunii Europene, mai putem oare avea certitudinea ca uleiul de masline extra virgin sub brandul Primadonna este cu adevarat ecologic, „produs dupa cele mai stricte reguli ale U.E. privind agricultura ecologica”?

ec. Florin Frasineanu

 

 

 


Toate actualitatile