English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Lemnul romanesc poate inlocui tacamurile de plastic de unica folosinta

21/10/2020 11:03

Planeta plateste prea scump pretul Plasticului ieftin. In martie 2019, Parlamentul European vota interzicerea din 2021 a produselor din plastic de unica folosinta precum farfurii, tacamuri sau paie. Pe lista produselor ce vor fi interzise in Uniunea din 2021 se afla:

  • Tacamuri din plastic de unica folosinta (furculite, cutite, linguri, betisoare);
  • Farfurii din plastic de unica folosinta;
  • Paie din plastic;
  • Betisoare de urechi din plastic;
  • Betisoare din plastic pentru baloane;
  • Produse si recipiente pentru alimente din material plastic oxodegradabil si recipiente pentru bauturi fabricate din polistiren expandat;

Asadar, o lista lunga cu produse ce vor disparea definitiv din magazine si, implicit din viata noastra. Prietenoasa cu mediul, schimbarea comportamentului de consum deschide in fata companiilor dar si a lanturilor de retail numeroase oportunitati. Gasirea unor produse alternative, la standardele cerute de noua legislatie europeana, nu e usoara. La fel si replierea producatorilor. Solutii insa exista, iar Uniunea Europeana s-a aratat inca din start dispusa sa sustina financiar astfel de proiecte.

Pentru a sustine acest demers si a facilita dezicerea de la plastic, compania Tacamuleco a decis sa produca tacamuri de unica folosinta din lemn.

Infiintata in ianuarie 2019, cu doar cateva luni inaintea masurilor aporbate de Parlamentul European, compania Tacamuleco este un Start Up cofinantat din Fondul Social European prin programul Operational Capital Uman 2014-2020 „Diaspora Start Up” al carui obiect de activitate presupune fabricarea tacamurilor de unica folosinta din lemn de mesteacan. O solutie eco, ce ofera tacamuri din lemn de mesteacan 100% biodegradabile, produse in Romania.

 

Detalii despre acest proiect ne ofera directorul de vanzari Ghenadie Ciobanu:   

„Folosim lemn romanesc taiat planificat pentru foc. Suntem inregistrati in Sistemului de Urmarire a Materialului Lemnos. In prezent, in portofoliu avem acum furculite, cutite, lingurite pentru desert si palete pentru cafea. Din luna noiembrie vom incepe si productia de linguri de lemn. Lunar, putem produce 500.000 unitati la vrac si 20.000 seturi ambalate. Suntem dezavantajati doar la vanzarile engros, unde bineinteles, China, avand o baza foarte dezvoltata de produccie ofera preturi mai mici decat putem oferi noi. Suntem insa o solutie avantajoasa pentru sectorul HoReCa, in oferta noastra existand si posibilitatea personalizarii produselor dupa cerintele clientului.”

Personalizarea presupune anumite conditii, inclusiv o cantitate minima.

„Corect. Pentru tacamurile pe care le avem acum in portofoliu, etichetarea conform cerintelor clientului presupune minim 500 seturi. Daca se doreste imprimarea unui logo pe fiecare tacam, comanda minima este de 50.000 unitati. Putem produce si tacamuri cu forme speciale, caz in care vorbim de minim 100.000 bucati.”

 

Intentionati sa colaborati doar cu operatori din HoReCa sau aveti o capacitate de productie care poate satisface si comenzi din partea lanturilor internationale de retail? Pentru acestea din urma puteti livra in conditii de depozit central (paletizat, baxuri personalizate, coduri de bare)?

„Strategia companiei noastre este mai mult indreptata spre  operatorii din HoReCa din Romania si Europa. Nu excludem insa o colaborare si cu lanturile de retail, fie locale fie retaileri internationali. Avem capacitate de productie, putem satisface comenzi. Ne-am procurat coduri de bare si lucram deja la ambalaje si baxuri speciale astfel incat produsele noastra sa poate fi expuse si pe rafturile magazinelor.”

 

 

 

 


Toate actualitatile