English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Legea standardului dublu, o lege populista care nu sanctioneaza calitatea diferita a produselor romanesti livrate la export          

24/10/2019 08:33

„Tot ce este mai bun pentru export!” Sloganul epocii de trista amintire, transformat in strategie de stat, a lasat urme adanci nu doar in sufletul romanilor ci si in obiceiul intreprinderilor producatoare. Romania, tara care a pus bazele standardului dublu se razvrateste acum, aratand cu degetul spre multinationalele care ne livreaza o alta calitate decat cea a produselor originale. In tot acest circ ieftin, orchestrat de oameni politici si angajati ai institutiilor statului, nimeni nu sufla o vorba despre fostele intreprinderi socialiste, devenite acum, in perioada economiei de piata, companii respectabile. Cand ani la rand, in perioada de glorie a economiei socialiste, ai produs la standarde inalte doar pentru export, e greu sa pui dintr-o data semnul egal intre piata interna si cea externa. Sunt obiceiuri care nu se uita usor. Pentru ca in final, standardul dublu, poate fi pentru producatorul roman acel element care face diferenta intre profitabilitate si pierdere.

 

In urma cu doi ani, intr-o vizita de piata, identificam intr-unul din lanturile internationale de retail prezente pe piata maghiara, celebra conserva de pate Sadu. Produsul, iesit pe poarta fabricii situate in vecinatatea Sibiului, era in realitate o copie. O copie realizata insa la un alt nivel de calitate. Intr-un cuvant, aveam in fata un prim exemplu de standard dublu, reteta produsa de Scandia Sibiu pentru piata maghiara fiind superioara calitativ produsului comercializat in Romania. La vremea respectiva am scris pe larg despre pateul Sadu si nu credeam ca va fi nevoie sa revenim vreodata. Adoptarea recenta a legii standardului dublu ne-a determinat sa readucem acest caz in prim plan. Este oare vinovata compania Scandia Sibiu? Teoretic, da. Avem un produs sub dublu standard, stim cine este producatorul. Ne mai lipseste doar incadrarea juridica. Ei bine, aici este surpriza. Legea standardului dublu, asa cum a fost ea adoptata de forul legislativ, nu sanctioneaza astfel de cazuri. Companiile romanesti care livreaza la export produse de o calitate superioara celor comercialziate pe piata din Romania, nu pot fi sanctionate. Legislativul a considerat ca astfel de fapte nu ii prejudiciaza pe romanii de rand. Putem asadar sa ne intoarcem linistiti la salamul nostru cu soia si la cafeaua cu nechezol in timp ce la export pleaca doar produse de calitate.

 

Ce spune legea?

“In sensul prezentei legi, prin dublu standard de calitate a produselor sau serviciilor pentru consumatori se intelege o practica comerciala care implica introducerea pe piata a unui produs ca fiind identic cu acelasi produs vandut in mai multe state membre in cazul in care aceste produse au in mod semnificativ o compozitie diferita sau caracteristici care cauzeaza sau pot determina consumatorului mediu sa ia o decizie comerciala pe care nu ar fi luat-o in caz contrar”.

„...introducerea pe piata...”. Care piata? In partea sa introductiva, actul normativ nu defineste conceptul de piata. E adevarat, se subintelege ca ar fi vorba despre piata Romaniei dar, legea lasa aici o portita care poate fi exploatata. Pentru ca piata este si cea maghiara si cea a Uniunii Europene. Citind in continuare paragraful, realizam ca legislativul a luat in vizor doar produsele ajunse pe piata romaneasca la standarde diferite de cele ale produselor similare vandute in mai multe state ale Uniunii Europene. Nicio referire insa la produsele exportate de companiile romanesti si, mai ales, la calitatea si compozitia acestora.

 

O sanctiune care nu poate fi aplicata

In afara unei amenzi de 4% din cifra de afaceri, legea prevede si confiscarea si retragerea de la vanzare a produselor identificate ca fiind sub standard dublu: „(2) Produsele prevazute la alin.(1) se vor confisca si se vor retrage de la vanzare”. Ce facem insa cu pateul Sadu? Bun sau rau, produsul original este cel comercializat pe piata din Romania. Produsul identificat ca fiind sub standard dublu poate fi gasit doar in magazinele din Ungaria, ambalajul sau fiind personalizat integral in limba maghiara. Legea romana nu poate fi aplicata insa in Ungaria. Cum si mai ales care institutie a statului roman va confisca produsele aflate pe piata din Ungaria? Sub ce motiv? Ca sunt mai bune calitativ decat cele pe care le mancam noi, romanii? Cine ii va convinge pe vecinii maghiari sa retraga din piata un produs superior calitativ celui comercializat pe piata romaneasca? Sunt intrebari perfect justificate pentru care legea adoptata de forul legislativ nu are raspuns. Iar absenta unor masuri concrete arunca practic in derizoriu actul normativ.

 

Concluzie

Legea standardului dublu asa cum a fost ea adoptata, sanctioneaza doar companiile care importa si comercializeaza produse diferite calitativ fata de cele comercializate in alte state europene. Situatiile in care produse fabricate in Romania sunt exportate in alte tari, la o calitate diferita de produsele comercialziate pe piata autohtona nu pot fi sanctionate. Statul roman trece voit cu vederea astfel de practici, incurajand tacit aplicarea unui standard dublu pentru produsele romanesti livrate la export.

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro – Sunt mult mai multe intrebari pentru care Legea standardului dublu nu ofera un raspuns concret. Vom reveni in zilele urmatoare cu noi exemple.

 

Va recomandam sa cititi si:

Scandia Food intr-o strategie de tip dublu standard pe pateul Sadu - 12/12/2017

CrisTim invata sa danseze Csárdás. O strategie duplicitara, bazata pe doua profiluri diferite de consumatori - 12/01/2017

 

 


Toate actualitatile