English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La cumparaturi, in cort, la Sovata (galerie foto)

03/07/2017 16:23

Pentru Sovata, cortul Kaufland se doreste a fi echivalentul mall-ului bucurestean. Cu o conditie: locuitorii sa il perceapa ca atare. Desi persoane din managementul retailerului se incapataneaza sa il considere hypermarket, spatiul de vanzare ferit de razele solare printr-o simpla panza de cort, mai are pana sa atinga acest statut. La prima vedere, desi facuta pe genunchi, investitia nu se justifica. E adevarat, fosta parcare de la intrarea in Sovata, rezervata pana mai ieri tirurilor, a fost asfaltata. Ba chiar au aparut peste noapte si cativa hidranti. In ciuda aspectului de nou, senzatia de provizoriu este evidenta. Pentru localnici, mutarea facuta de cei de la Kaufland a fost o surpriza. Oamenii sunt suparati pe usurinta cu care administratia locala a avizat un proiect ce loveste in interesele comunitatii. Varful de turism din cele doua luni ale verii este pentru multi localnici un adevarat balon de oxigen ce mentine pe linia de plutire micile lor afaceri. De veniturile lor depinde si bugetul primariei. Si poate tocmai de aceea, pentru unii, aparitia Kaufland in zona, este de neinteles.

 

Nem tudom, detaliul care face diferenta

La ora vizitei noastre, spatiul de vanzare parea pustiu. Daca in Bucuresti s-ar fi inregistrat cozi la case, aici totul era cufundat in liniste. Functiona o singura casa de marcat, suficienta pentru cei patru-cinci clienti aflati in interior. Sa fie oare o reactie de adversitate din partea locuitorilor, in fata acestui intrus venit in comunitatea lor peste noapte, hotarat sa le strice afacerile? Pentru moment, intrebarea ramane fara raspuns. Si totusi, am intalnit o reactie de adversitate, extrem de dura, din partea unei cliente, suparata pe tanarul casier care nu stia o boaba de maghiara. Lovita in demnitatea ei, femeia a incercat sa continue conversatia in ...engleza. Surprinzator, casierul Kaufland stia limba engleza. Dar nu stia limba maghiara. Vizibil iritata, si totusi pastrandu-si calmul, femeia i-a tinut angajatului Kaufland o adevarata lectie despre valorile locale si, mai ales despre importanta limbii maghiare in conversatiile dintre ...romani. Pentru noi, momentul a fost unul ireal. E greu de crezut ca detaliul sa nu conteze pentru cei din conducerea Kaufland. In definitiv, panotajul bilingv este la moda in magazinele din Ardeal. Inclusiv la afisarea preturilor se folosesc informatii bilingve. Incidentul confirma insa graba cu care cineva din conducerea Kaufland si-a mai bifat un punct pe lista realizarilor personale. De altfel, selectia personalului nu s-a facut din randul locuitorilor si nici pe criterii de cunostere a limbii maghiare. Angajatii cortului din Sovata au fost pur si simplu detasati de la magazinele Kaufland din Oradea, Deva, Cluj sau Reghin, retailerul asigurandu-le cazarea la un hotel din zona.

 

Cortul estival, intr-o strategie bazata pe varfurile de gama

Formatul de magazin adus de Kaufland in cortul de la Sovata, isi bazeaza sortimentatia pe varfurile de gama si brandurile private Kaufland. Cel putin aici, retailerul nu reinventeaza roata. Preturile sunt decente chiar daca pe alocuri unele oferte sunt sub nivelul de pret din magazinele bucurestene. Sunt oare constienti oamenii de vanzari ca modelul cortului din Sovata le poate strica distributia in zona? Probabil ca nu. Atunci cand intri intr-un parteneriat cu un gigant de talia Kaufland nu mai ai timp pentru astfel de intrebari.


 

 


Toate actualitatile