English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La Judecata de Apoi a buyerilor: Incompetenta sau coruptie?

08/05/2017 21:37

Pentru un cumparator avizat, logo-ul „Reteta consacrata” poate influenta favorabil decizia de cumparare. Prezenta produsului pe rafturile unui hypermarket poate fi un argument in plus, eliminand din start orice suspiciune. In aceste conditii, cine s-ar gandi ca produsul expus la raft nu este ceea ce pare?

Ei bine, simpla lui prezenta pe rafturile Auchan nu este o garantie. Retailul modern a demonstrat in ultimii ani ca nu mai este un filtru in calea falsurilor, produse indoielnice ajungand cu usurinta in marile magazine. Cumparatorii sunt inselati, platind precum in cazul de fata pentru ceva ce nu exista.

 

Desi pe ambalajul frontal se lafaie o ditamai eticheta cu certificarea „Reteta consacrata”, cascavalul Rucar produs de Romfulda Prod, din Beclean, judetul Bistrita Nasaud, este un fals. Potrivit standardului national elaborat de Ministerul Agriculturii si Dezvoltarii Rurale, standard ce face parte integranta din celebrul ordin comun MADR/MS/ANPC nr. 394/290/89/2014, pentru a putea fi etichetat ca "Reteta consacrata", cascavalul Rucar din lapte pasteurizat trebuie sa aiba minim 45% grasime in substanta uscata. Ori in cazul de fata, potrivit informatiilor de pe ambalaj, procentul de grasime in substanta uscata este de minim 42%. Ei si, ce mare lucru 3 procente acolo. Ei bine, tocmai cele trei procente lipsa fac diferenta. Producatorul stie toate acestea, la fel si buyerul de categorie. Si totusi, produsul a ajuns pe rafturile Auchan. In cazul retailerului avem o recidiva. Exact in urma cu un an, produse similare, iesite din fabrica Five Continents au ajuns pe rafturile Auchan, etichetate cu acelasi logo desi nu indeplineau conditiile legale. Oare buyerul Auchan nu a invatat nimic din experienta Five Continents sau avem o complicitate tacita intre buyer si producator?

 

In loc de post scriptum

De cateva luni, suntem martori la o adevarata vanatoare de vrajitoare, suspectand duplicitatea producatorilor straini si calitatea produselor pe care acestia le comercializeaza pe piata romaneasca. Institutiile Statului Roman au creat comisii si comitete de ancheta iar televiziunile comerciale umbla prin marile magazine din vest, cumparand produse in cautare de rating si imagine. Si totusi, in ciuda acestei agitatii, nimeni nu ia in calcul o eventuala duplicitate a producatorilor romani, semn ca modelul Hexi Pharma a fost prea repede uitat. Mai putem fi oare siguri ca produsele autohtone respecta intocmai standardele si retetele de productie?

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro – Asteptam cu interes o reactie din partea Autoritatii Nationale pentru Protectia Consumatorilor, institutie a Statului Roman indreptatita sa vegheze respectarea calitatii, conformitatii etichetarii si logoului produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti. Nu in ultimul rand asteptam o reactie rapida din partea Auchan, inclusiv retragerea intregului lot de produse neconforme din magazinele sale.  

 

Urmatoarele documente pot fi descarcate aici:

Ordinul comun MADR/MS/ANPC nr. 394/290/89/2014.

Documentatie tehnica pentru produsul consacrat CASCAVAL RUCAR din lapte pasteurizat

 

Va recomandam sa cititi si:

La Judecata de Apoi a buyerilor: Raureni Zacusca picanta - 29/03/2016 

La Judecata de Apoi a buyerilor: Retete consacrate sau produse contrafacute? - 09/05/2016

La Judecata de Apoi a buyerilor: noi derapaje in folosirea logo-ului „reteta consacrata”. Sana sau sana de baut? - 13/06/2016

Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor a verificat etichetarea „Reteta consacrata” pentru cascavalurile Rucar si Dalia produse de Five Continents Group - 14/06/2016

Premiera sau minciuna grosolana? Parizer cu carne de vita si ardei sub brandul Camara noastra. De la Lidl - 27/09/2016 

La Judecata de Apoi a buyerilor: Industria alimentara preia modelul Hexi Pharma - 07/11/2016

 

 

 


Toate actualitatile