English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La Judecata de Apoi a buyerilor: Dor de Origine Romaneasca, un salam de biscuiti cu rahat si stafide

05/01/2017 18:53

Ambalaj curat si aerisit, cu design inspirat din traditia populara. Adaugam in ecuatie si brandul, ales inteligent, cu o puternica conotatie patriotica. Mai trecem la capitolul plusuri si inscriptionarea bilingva – romano - engleza – semn al unei posibile intentii de export. Potrivit informatiilor de pe ambalaj, reteta este produsa in Romania pentru societatea Creative Business Network SRL. Asadar posibil un brand de distribuitor. Prezenta articolului pe rafturile marilor magazine este un alt mare plus. Iata ca si un brand de distribuitor poate sa aiba o imagine ingrijita, de tinuta si, mai mult, sa ajunga sa fie listat in retailul modern.

 

Si totusi, salamul de biscuiti sub brandul Dor de Origine Romaneasca nu este ceea ce pare. Informatiile de pe ambalaj, extrem de detaliate pana la un punct, ridica un mare semn de intrebare. Sa fie valorile nutritionale chiar atat de curate? 0g zaharuri; 0g sare; 0g fibre; 0g acizi grasi saturati. Daca la fibre si acizi grasi lucrurile sunt mai greu de demonstrat prin simpla comparatie cu lista de ingrediente, la zaharuri si sare lucrurile chiar se pot rezolva pe loc. Parcurgand lista ingredientelor aflam ca reteta produsului contine biscuiti in proportie de 39%, primul ingredient pentru acestia fiind zaharul. Cantitatea de zahar folosita este mai mare decat cea de faina. Zaharul apare pentru a doua oara sub forma de zahar pudra. Nu este insa tot. Intalnim zahar pentru a treia oara in rahat. La fel ca la biscuiti, si aici, zaharul este primul ingredient. Si totusi, in ciuda acestor aparitii repetate, nici urma de zahar in tabelul valorilor nutritionale. Acelasi mister pluteste si asupra procentului de sare, reteta mentionand de doua ori prezenta sarii iodate. In aceste conditii, este real oare tabelul valorilor nutritionale?

 

Ei bine, raspunsul la aceasta intrebare se afla la buyer. El este cel care a verificat specificatiile produsului si a propus listarea. Orice urma de indoiala trebuia sa dispara la simpla verificare a documentelor. Mai mult, in cazul unor neconcordante, buyerul putea solicita un buletin suplimentar de analiza. Prezenta articolului pe rafturile marilor magazine demonstreaza odata in plus ca filtrul numit buyer nu a functionat. Cel care trebuia sa vegheze la siguranta alimentara, restrictionand listarea produselor neconforme, a trecut mult prea usor cu vederea peste cele patru zerouri aplicate din condei in dreptul procentelor de zaharuri, sare, grasimi si fibre. Care sunt riscurile? Fiind vorba de un produs ce poate intra si in alimentatia copiilor, procentul de zaharuri este extrem de important. Cum cifra zero indica un produs curat, fara niciun risc, nu este greu de imaginat cati consumatori pot cadea in aceasta capcana, oferindu-l copiilor spre consum.

ec. Florin Frasineanu

 

 

 


Toate actualitatile