English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La Judecata de Apoi a buyerilor - Ce vreti sa scrie pe ambalaj? Cascaval? Cascaval scriem!

11/09/2017 16:23

Februarie 2013. Lidl lansa in reteaua sa romaneasca un cascaval Rucar produs in Polonia. Articolul brandprivat.ro de la acea data a stat la baza unei interpelari in Parlamentul Romaniei adresata ministrului agriculturii. Cateva luni mai tarziu, cascavalurile Dalia si Rucar intrau sub protectia legii prin acel celebru ordin nr. 394/2014 privind atestarea produselor alimentare obtinute conform retetelor consacrate romanesti.   

Intre timp, Lidl renuntase la productia cascavalului Rucar in fabrica poloneza.  

Mutarea Lidl a fost una strict de fatada, retailerul renuntand la asocierea retetei sale cu cea a cascavalului Rucar. Asa se face ca pe rafturile magazinelor Lidl, in locul cascavalului Rucar sub brandul privat Bluedino a aparut un produs identic, etichetat simplu „Cascaval”. Sub acelasi brand privat. Practic, retailerul eliminase de pe eticheta produsului sau doar mentiunea „Rucar”, pastrand neatinsa reteta si producatorul.

Cazul cascavalului Rucar demonstra odata in plus ca retailerii a caror strategie comerciala este dependenta de branduri private nu au niciun interes sa promoveze retete autentice, urmarind strict latura comerciala.

 

Lidl a pierdut o batalie, dar nu si razboiul.

Asemanarea perfecta dintre cele doua retete ne-a determinat sa privim in detaliu categoria, monitorizand indeaproape modul in care Lidl isi dezvolta produsele proprii. Am renuntat din start la retetele germane, urmarind filiera poloneza. Logica este simpla, polonezii fiind mult mai predispusi la compromisuri decat nemtii. Inclusiv pe linie de calitate.

In momentul de fata, in sortimentatia sa romaneasca, pe langa amintita deja reteta de cascaval, Lidl are in portofoliu mai multe articole produse de Polmlek Sp. z o.o., companie lider pe piata poloneza a produselor lactate.

Care sunt acestea?

  • Bluedino Branza Gouda 500g – produs feliat;
  • Bluedino Branza Tilsit 500g – produs feliat;
  • Bluedino Branza Morskam 500g – produs feliat;
  • Bluedino Cascaval Aida 250g;
  • Bluedino Cascaval Delia 400g;

In total cinci produse diferite ca denumire si gramaj. Avem oare si retete diferite, pentru fiecare produs in parte?

 

Intregul articol poate fi descarcat aici:

Ce vreti sa scrie pe ambalaj? Cascaval? Cascaval scriem!

 

 

 


Toate actualitatile