English Romana
SONDAJ

Ce program credeti ca vor avea magazinele moderne, in an centenar, de Ziua Nationala a Romaniei?

  • Program normal
  • Vor fi inchise
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

La Judecata de Apoi a buyerilor: Andra a ajuns in Auchan cu acceptul buyerului de categorie

30/10/2018 19:39

Andra, brandul Andra, cea mai noua lansare in categoria Seminte, alune si fructe uscate a ajuns pe rafturile Auchan. De ce tocmai Andra? „N-am gasit alta rima” ar fi spus regretatul Toma Caragiu. Prin alegerea brandului, producatorul incearca sa profite de conotatia numelui Andra. E adevarat, suna ciudat sa le oferi prietenilor seminte Andra dar, atata timp cat brandul nu este inregistrat oficial si implicit protejat la nivel national, abordarea este perfect legala. Punctele sensibile sunt insa altele.

Cele trei articole listate de Auchan (doua variante de gramaj pentru semintele de dovleac plus porumbul pentru floricele) au proprietati curative nebanuite. Si nu o spunem noi ci informatiile de pe ambalaj. Astfel, semintele de dovleac, „prin continutul lor, pot imbunatati sanatatea prostatei, au rol in protectia oaselor, rol antiinflamator in artrite. Semintele constituie de asemenea o sursa bogata de saruri minerale, proteine, acizi grasi mononesaturati si reduc nivelul colesterolului din sange. Continutul semintelor de dovleac cresc (!) capacitatea imunitara a organismului, reducand riscul aparitiei cancerului. Cand descoperi atatea proprietati curative intr-un banal pachet de seminte de dovleac mai ca iti vine sa-i multumesti buyerului care a avut inspiratia sa listeze acest produs miraculos.

Cat priveste cel de-al doilea articol, daca ar fi sa dam crezare informatiilor de pe ambalaj, „Asociatia Diabeticilor si Asociatia Dietetica din America (!), admit popcornul ca substituent al amidonului in dietele cu rol in controlul greutatii.” Beneficiile consumului de popcorn nu se opresc insa aici, produsul avand un continut mai bogat in fier, calciu sau fibre decat carnea, inghetata sau covrigii. Nu incercati sa aflati si cat fier, calciu sau fibra contine respectivul produs. Informatiile pur si simplu lipsesc de pe ambalaj asa ca trebuie sa dati crezare companiei ambalatoare. De ce ambalatoare? Pentru ca miraculosul porumb pentru floricele este adus de la mii de kilometri distanta, tocmai din indepartata Argentina.

 

Concluzie

Informatiile de pe ambalaj nu au acoperire. Din tabelul valorilor nutritionale lipsesc date despre continutul de sare, zaharuri sau acizi grasi saturati. Nu exista cifre pentru continutul de fier, calciu sau fibre astfel incat acestea sa poata fi comparate cu produsele la care se face referire. Cat priveste efectul benefic al consumului de seminte de dovleac in sanatatea prostatei, artritelor sau reducerea colesterolului, afisarea unor astfel de informatii pe ambalajul unui produs alimentar contravine prevederilor Regulamentului (UE) 1169/2011. Dar credem ca toate aceste prevederi ar trebui sa fie cunoscute de un buyer. Doar daca intre buyer si Andra, brandul Andra, nu exista mai mult decat o dragoste platonica...

ec. Florin Frasineanu

 

Nota brandprivat.ro - Conform Regulamentului (UE) 1169/2011, pentru produsele alimentare preambalate declaratia nutritionala este obligatorie de la 13 decembrie 2016.
Declaratia nutritionala obligatorie cuprinde urmatoarele informatii: valoarea energetica si cantitatea de grasimi, acizi grasi saturati, glucide, zaharuri, proteine si sare.
Regulamentul (UE) 1169/2011 arata ca informatiile referitoare la produsele alimentare nu trebuie sa induca in eroare consumatorul, astfel:

  • Sa nu se atribuie efecte sau proprietati pe care produsul alimentar nu le are;
  • Sa nu se sugereaze ca produsul poseda caracteristici speciale;
  • Sa nu se sugereze (printr-o imagine sau descriere) prezenta unui ingredient care, de fapt, a fost inlocuit;
  • Sa nu se atribuie produsului proprietati de prevenire, tratament sau vindecare a unei boli umane, nu se evoca astfel de proprietati.

Produsele alimentare care nu prezinta etichetarea nutritionala conforma cu prevederile Regulamentului (UE) nr.1169/2011 si care au fost introduse pe piata sau etichetate inainte de 13 decembrie 2016 pot fi comercializate pana la epuizarea stocurilor.

 


Toate actualitatile