English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Kulen, carnatul care se transforma in salam 

19/09/2019 07:43

Gura pacatosului adevar graieste. Salam sau carnat? Greseala de redactare sau i-a luat gura pe dinainte pe cei din marketingul Lidl? Indiferent care ar fi cauza, transformarea carnatului in salam este interesanta, la fel si modul in care Lidl a gandit pozitionarea produsului.


 

Ce este Kulen?

Potrivit informatiilor furnizate de Wikipedia, Kulen este un tip de carnat aromatizat obtinut din carne de porc tocata care este produs in mod traditional in Serbia (Voivodina) si Croatia (Slavonia). In Romania, produsul a aparut pentru prima data in portofoliul Lidl in iulie 2018, fiind listat la acea data sub brandul Nostja.

Denumit Carnat Kulen, produsul provenea din fabrica de la Karlovac a companiei croate PPK karovacka mesna industrija d.d. Potrivit informatiilor de pe ambalaj, Kulen era o specialitate slavona, la a carei prelucrare se foloseau 158g carne de porc pentru 100g produs. Cum pe ambalaj nu figurau alte explicatii, romanii nu au aflat niciodata daca grasimea de porc era inclusa de tandemul retailer-producator in cele 158g carne porc sau se contabilizau separat de acestea. Prezenta ardeiului iute Chilli in lista de ingrediente ridica un alt semn de intrebare, carnatul nefiind descris ca fiind picant.


 

Patru luni mai tarziu, in octombrie 2018, carnatul Kulen revine in magazinele Lidl Romania intr-o actiune de tip in-out, dar sub un alt brand. Produsul provenea din aceeasi unitate producatoare fiind insa listat sub brandul Croamore. Surpriza nu se oprea insa aici. Pe langa schimbarea de brand, Lidl aducea si o reteta noua in care aparea pentru prima adata carnea de vita. Cantitatea de carne prelucrata pentru 100g produs finit scadea de la 158g la varianta din iulie la 152g (137g carne porc si 15g carne vita). Nici de aceasta data nu am reusit sa aflam daca grasimea de porc era incadrata in cantitatea totala de carne sau venea in completare. Ardeiul iute Chilli lipsea si el din reteta, in locul sau fiind extract de ardei gras cu rol de colorare. 


 

 

Actiunea care a demarat in aceasta dimineata (19 septembrie 2019) readuce in fata clientilor Lidl reteta carnatului Kulen din iulie 2018. Atata doar ca acum carnatul se transforma in salam picant, iar specialitatea nu mai este slavona ci doar crud uscata. In rest totul este neschimbat. Aceeasi fabrica producatoare, aceleasi ingrediente si, ce este mai interesant, acelasi mister total: este sau nu grasimea de porc incadrata in cantitatea totala de carne prelucrata?

ec. Florin Frasineanu

 

 


Toate actualitatile