English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Florin Frasineanu, brandprivat.ro: “In retail, avem doar cativa pionieri care au inteles ca brandurile proprii pot fi o “arma” extrem de valoroasa”

29/09/2015 08:56

“O piata matura a marcilor proprii este aceea in care jucatorii din retail stiu sa foloseasca avantajul acestora in relatia cu concurenta, cu furnizorii si cu consumatorii ca o “arma” proprie. Brandurile proprii sunt sau pot fi o “arma” extraordinara in mana retailerilor, cu conditia ca acestia sa constientizeze cu adevarat acest lucru si sa actioneze in consecinta.  Vorbim de o “arma” ce ar trebui sa genereze diferentiere si valoare adaugata”, spune Florin Frasineanu, owner-ul platformei bradprivat.ro, intr-un interviu acordat Modern Buyer. In cei peste 30 de ani de experienta in industria FMCG, Florin Frasineanu a realizat sute de articole si analize de piata ce-si propun sa ne “decodifice” strategiile marilor lanturi de retail modern in materie de brand privat. Actualul proiect personal, brandprivat.ro, a devenit in cei peste cinci ani de existenta, o enorma baza de date, o platforma in care regasiti nu doar cele mai noi lansari, ci si numeroase rapoarte de piata si fine observatii asupra oportunitatilor pe termen scurt, mediu si lung. 

 

Text: Maria Hurduc

 

Sunt aproape 20 de ani de cand consumatorii romani au pus in cos primele produse marca proprie. Putem vorbi astazi de o piata matura a marcilor proprii? 

Mega Image a fost primul retailer care a facilitat accesul consumatorilor romani la un produs marca proprie. Era chiar inainte 1996, anul intrarii Metro Cash&Carry pe piata romaneasca. In opinia mea, piata marcilor proprii din Romania se afla inca intr-o continua transformare. Aceste schimbari se pot vedea pe mai multe planuri: numar de articole, pozitionare, modificari in structura produselor s.a. Eu nu vad inca tendinte de maturizare, nu cred ca putem vorbi, in Romania de o piata a marcilor proprii matura, chiar daca au trecut aproape 20 de ani de la aparitia acestor produse pe raft. 

 

Care sunt semnele maturizarii pietei?

O piata matura este aceea in care jucatorii din retail stiu sa foloseasca avantajul marcilor private in relatia cu concurenta, cu furnizorii si cu consumatorii ca o “arma” proprie. Brandurile proprii sunt sau pot fi o “arma” extraordinara in mana retailerilor, cu conditia ca actorii din retail sa constientizeze cu adevarat acest lucru si sa actioneze in consecinta. Sa luam exemplul Lidl unde ne vom uita la o categorie extrem de importanta pentru sezonul de vara: inghetata. Vom vedea ca in oferta Lidl nu exista absolut deloc branduri consacrate precum Algida, Betty Ice s.a. Lidl si-a facut propria lui strategie in aceasta categorie, adica s-a folosit de marcile proprii pentru a-si crea propria imagine in piata. La asta ma refer cand spun ca brandurile proprii pot fi o “arma”. Daca aceasta “arma” nu ar fi functionat din 2011 si pana in prezent, Lidl ar fi apelat cu siguranta la brandurile consacrate. Retailerul are propria reteta, propriile “me-too”  pe anumite categorii. 

Mai sunt multe alte elemente ce intregesc tabloul unei piete mature. Inovatiile, noutatile in materie de categorii, generatiile din spatele unor branduri proprii, implicarea consumatorilor in lansarile de produse sunt tot atatea elemente la care ne putem uita cand vrem sa vedem gradul de maturitate al pietei de private label. Cand oferi doar prim pret, transmiti un mesaj important in piata: consumatorul nu prea conteaza pentru tine. Cand pui pe anumite produse depreciate calitativ de un buyer interesat de cel mai mic pret, un mesaj de tipul “Inspirat, testat si aprobat de catre clientii Carrefour” nu faci decat sa bulversezi consumatorul. Exemplele de acest tip pot continua si in cazul altor lanturi. Ce vreau sa spun este ca lucrurile se schimba radical cand incepi sa-i oferi clientului produse din segmentul mediu, premium, o line de articole bio, una dedicata copiilor si mai vii si cu produse de nisa pentru diabetici. “Arma” aceea de care vorbeam mai devreme are in acel moment o cu totul alta valoare: genereaza diferentiere si valoare adaugata. 

In fine, o piata matura este si aceea in care marca privata este rezultatul unor analize aprofundate prin care retailerii afla mai multe informatii despre cum pot servi anumite nevoi ale consumatorilor. Citesc in presa international ca Tesco a cumparat intreaga productie a fermierului x dintr-o anumita tara. Este perfect normal. Acel retailer a realizat ca produsul fermierului respectiv poate sa-i aduca o diferentiere si atunci merge pe ideea de a-i cumpara intreaga productie. Pretul nu mai este atunci elementul cel mai important, ci diferentierea, nevoia consumatorului dicteaza modul de a actiona al acelui retailer.

 

Intregul interviu poate fi citit pe pagina revistei Modern Buyer.

 

 


Toate actualitatile