English Romana
SONDAJ

Exista coruptie in retailul modern?

  • Da
  • Nu
  • Nu stiu
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Gustul plin de E-uri al mezelurilor din Maramuresul de altadata

02/08/2018 10:44

Intrata in retailul modern pe usa din dos, compania Salamandra Plus din Baia Sprie vine in fata romanilor cu un marketing ieftin ce incearca sa schimbe perceptia acestora despre calitatea si autenticitatea produselor din carne, din Maramuresul de altadata. Producatorul, al carui slogan este „Bun gust din Maramures”, adreseaza un indemn consumatorilor, printr-un mesaj extrem de vizibil, tiparit chiar pe eticheta frontala a produselor sale:

„Incercand produsele noastre vei redescoperi gustul de demult al preparatelor din camara bunicii”.

Curiosi din fire, nu am putut rezista invitatiei si am achizitionat cateva dintre mezelurile produse de Salamandra Plus. Ne vom opri insa doar asupra unui singur produs si anume muschiul tiganesc. Un produs din categoria mezelurilor feliate, in ambalaj vidat 100g. Si iata ce ingrediente au pus producatorii in reteta:

„ceafa de porc, apa, sare, condimente si arome, stabilizatori (polifosfati), gelifiant (caragenan), proteina vegetala din SOIA, antioxidant (ascorbat de sodiu), potentiator de aroma (glutamat monosodic), colorant (carmin), conservant (nitrit de sodiu)”.

In ce ne priveste, nu stim ca in „preparatele din camara bunicii” sa fie existat controversatul glutamat monosodic. Si nici polifosfati sau colorant carmin. Sau apa din plin. Dar poate cine stie, vorbim de o cu totul alta bunica...

 

In ciuda unei retete controversate si a unui punctaj Nutriscore D datorat cantitatii mari de sare si acizi grasi saturati, prezenta acestui produs in retailul modern tinde sa faca parte din normalitate. Buyerii marilor lanturi de magazine nu mai dau doi bani pe sanatatea consumatorilor si pe posibilele efecte negative. Se listeaza in draci, singurul target fiind sumele incasate sub forma de conditii comerciale si, eventual, termenul de plata. De partea cealalta, la producatori, desi vorbim de aproape 30 de ani de asa-zisa economie de piata, nivelul calitatii este in continuare sub limite. Se injecteaza apa si sare, se folosesc aditivi alimentari dubiosi. Precizarea procentului de carne ramane o mare necunoscuta. Si asta nu doar pentru consumatorul final ci si pentru buyerul din retail. Producatorul incearca astfel sa-si protejeze bruma de profitabilitate ramasa dupa listarea in marile lanturi de magazine, omitand in mod deliberat date despre carnea folosita si procentul inclus in retete. Cat despre o origine romaneasca a carnii, desi vorbim de un produs provenit din Maramuresul istoric, muschiul tiganesc Salamandra pare sa fie dependent in totalitate de importuri. Si nu ar fi o surpriza sa aflam ca materia prima vine de la mica distanta, poate chiar de la fermele de porci ale vecinilor maghiari. Care vecini, in treacat fie spus, nici nu au auzit de pesta porcina africana.

 

 


Toate actualitatile