Georgiana Tugearu, PR Manager Lidl România - „Exportam peste 70 de articole marca proprie Lidl provenite de la peste 30 de furnizori români."
Expansiunea retailului modern pe fondul situatiei economice actuale a dus la o crestere a cotei brandurilor private. Pentru cumparatori ele reprezinta o contra optiune la brandurile de producator, iar raportul calitate/pret este de cele mai multe ori criteriul decisiv în alegerea finala. Pentru retaileri, brandurile private reprezinta un element clar de diferentiere în fata cumparatorilor. O pârghie prin care acestia îsi construiesc propria imagine si în acelasi timp îsi fidelizeaza categorii importante de consumatori.
In amonte, la producatori, cererea crescanda de branduri private poate deschide noi oportunitati de piata. Lucrurile nu sunt însa atat de simple. Consumatorul român a devenit mult mai exigent iar criteriul primului pret lasa încet loc criteriului calitate. O provocare pentru companiile autohtone în conditiile unei concurente directe din partea producatorilor straini. Pentru ca nu mai vorbim de o piata limitatA la teritoriul national ci de o piata mult mai extinsa, la nivel de Uniune Europeana, dominata de legea de aur a cererii si ofertei.
Vazute din afara, magazinele moderne par sa fie invadate de branduri private din import. Partial adevarat. Exista categorii de produse pentru care astazi, din pacate, nu exista solutii la nivel national. Motivele sunt diverse si tin mai mult de tehnologii si de investitii. Pentru alte categorii solutiile venite din partea producatorilor straini sunt fara drept de apel, facând inutila orice replica. Exista însa si exemple de produse autohtone iar numarul acestora creste de la o zi la alta. Sunt companii care au sesizat aceasta oportunitate de piata si si-au adaptat in timp strategiile, investind în tehnologii si capacitati de productie. Nu sunt putine cazurile în care parteneriatul cu lanturile de retail a deschis în fata companiilor autohtone noi piete internationale, propulsându-le în ierarhia producatorilor europeni. Pentru ca un proiect de brand privat construit pe o baza solida, poate fi o rampa de lansare. Este însa un subiect tabu, ce tine strict de strategia lanturilor de retail, acea parte a bucatariei interne despre care putini accepta sa vorbeasca.
Cunoscut pentru brandurile sale private, Lidl România îsi bazeaza sortimentatia nu doar pe importuri ci si pe produse autohtone. Mai mult, unele dintre acestea se regasesc si în portofoliul de export al retailerului. Pentru ca Lidl nu este doar importator ci si exportator de produse românesti, deschizând astfel piete importante în fata companiilor autohtone.
Detalii despre toate acestea va invitam sa aflati într-un interviu cu Georgiana Tugearu, PR Manager Lidl România.
Prin definitie un discounter presupune si o mare diversitate de branduri private, nu de putine ori balanta înclinând decisiv în favoarea acestora. Cum se prezinta astazi oferta Lidl adresata consumatorului roman?
Aproximativ 80% dintre produsele cuprinse în oferta Lidl sunt marci private, în dezvoltarea carora compania se implica activ. Aceste produse sunt caracterizate de un raport calitate - pret foarte bun, calitatea stabila fiind un atribut foarte important pentru marcile private oferite de Lidl.
Constructia unei categorii fara branduri internationale este o decizie extrem de delicata. Consumatorul român cauta si calitate nu doar prim pret, iar brandul privat trebuie sa se ridice la nivelul asteptarilor sale. Daca nu chiar sa le si depaseasca. De la ce criterii porniti atunci când lansati dezvoltarea unui proiect de brand privat?
Recunoastem si sustinem potentialul furnizorilor români si putem spune ca, avem categorii de produse unde articolele românesti joaca un rol foarte important.
Experienta vasta pe care o avem cu marcile proprii a setat de-a lungul timpului standarde foarte ridicate în ceea ce priveste calitatea produselor. Realizarea unei marci proprii conform standardelor Lidl necesita timp, dar suntem bucurosi sa avem furnizori români drept parteneri de încredere în acest proces de dezvoltare.
Odata stabilita fisa tehnica a viitorului produs mai aveti nevoie doar de un producator. Care este profilul unui potential furnizor de brand privat pentru Lidl?
Lucram atât cu furnizori reprezentati de firme mici/locale, cât si cu firme mari. Acestia trebuie sa întruneasca standardele de calitate impuse de Uniunea Europeana si sa detina toate certificarile necesare. De asemenea, trebuie sa aiba potential pentru a dezvolta produse de cea mai buna calitate.
În ultimii ani au aparut multe categorii noi iar altele s-au dezvoltat extrem de rapid. Din pacate în unele cazuri producatorii români nu au solutii. Aparent pentru un retailer exista doua optiuni: renuntarea la produs sau varianta importurilor. Cum procedati în astfel de cazuri?
Dorim sa le oferim întotdeauna clientilor nostri cele mai noi si diverse categorii de produse la cele mai exigente standarde de calitate. Experienta internationala pe care o avem în ceea ce priveste marcile private, ne permite dezvoltarea diferitelor produse cu furnizori români. Astfel, sustinem dezvoltarea furnizorilor români întrucât le oferim acestora posibilitatea de a investi si de a lucra cu cele mai noi tehnologii.
Pentru orice piata nationala, produsele traditionale ramân o oportunitate. România nu face exceptie, iar exemple de produse exista suficiente chiar si în sortimentatia Lidl. O strategie ce porneste de la selectarea produselor si alegerea producatorilor. Ce ne puteti spune despre aceasta?
Suntem interesati de comercializarea produselor traditionale românesti. Calitatea constituie întotdeauna cel mai important aspect, iar daca furnizorul poate livra produse de înalta calitate, atunci putem colabora pentru comercializarea produselor sale. Nu suntem doar importatori, ci si exportatori. Exportam cu precadere produse românesti ce au fost realizate de catre furnizori români certificati. Aceste exporturi se realizeaza catre mai multe tari.
Va situati astazi în topul national al retailerilor prin prisma numarului de magazine. Expansiunea retelei poate fi o certitudine de crestere pentru producatorii români cu care colaborati. În acelasi timp însa ei trebuie sa tina pasul, investind în cresterea capacitatilor de productie.
Putem spune ca au fost cazuri în care furnizori români cu potential au investit în mijloace de productie pentru a continua colaborarea cu noi, dezvoltându-se astfel prin intermediul companiei noastre. Totodata, acesti furnizori români devin principalii parteneri în rolul nostru de exportatori catre diverse tari din Uniunea Europeana.
Prezenta Lidl pe pietele mai multor tari poate deschide noi oportunitati în fata companiilor producatoare. Practic suportul oferit de un retailer este esential pentru patrunderea unui producator pe o piata straina. Vorbim de un nivel redus de costuri pentru acesta, distributia fiind preluata de retailer, ce vine în plus si cu vadul sau comercial.
Exportam peste 70 de articole marca proprie Lidl provenite de la peste 30 de furnizori români.
În cadrul monitorizarilor pe care le efectuam periodic pe piata bulgara am identificat articole brand privat produse de companii românesti. Cum sunt percepute produsele românesti de catre consumatorul bulgar?
Nu am sesizat probleme în ceea ce priveste modul în care au fost percepute produsele noastre de catre consumatorii bulgari întrucât exportam cu precadere produse marci proprii, produse cu un standard de calitate foarte ridicat.
La categoria produselor lactate, multe dintre articolele brand privat produse în Bulgaria au pe eticheta frontala drapelul bulgar. O modalitate de a scoate în evidenta provenienta autohtona. Poate fi aceasta o piedica în fata produselor provenite din alte tari?
Tara de provenienta a acestor produse este foarte usor de identificat, întrucât aceasta este mentionata corespunzator pe ambalaj. Deoarece marcile noastre private sunt prezente cu aceeasi denumire, grafica si calitate în mai multe tari europene am decis sa renuntam la semnalarea tarii de provenienta prin intermediul elementelor grafice.
În ce alte tari mai pot fi întâlnite produse brand privat Lidl provenite de la companii românesti?
Lidl România exporta produse provenite de la furnizori români în tari precum Bulgaria, Slovacia, Polonia, Cehia si Ungaria. Pregatim exporturi si catre alte tari în perioada imediat urmatoare.
Cum selectati un produs fabricat în România pe care doriti sa îl comercializati pe alte piete? Ce trebuie sa urmareasca un producator român atunci când produce sub brand privat pentru o piata externa?
Exista un singur criteriu important pentru noi: calitatea invariabila a produselor.
Putem vorbi de o strategie Lidl de promovare a produselor romanesti pe terte piete?
Da, recunoastem potentialul furnizorilor români si suntem mândri ca putem exporta un numar mare de produse realizate de catre acestia. Desi suntem o companie relativ tânara pe piata comertului alimentar din România, ne dezvoltam si ne îmbunatatim permanent si dorim sa crestem pe viitor numarul de produse românesti exportate.
ec. Florin Frasineanu