English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Galben sunset FCF si tartrazina. Doi coloranti sintetici aflati pe lista neagra a Uniunii Europene intr-o bautura alcoolica cu suc de caise

07/02/2019 16:23

Romulus. Nu, nu va ganditi la unul din celebrii gemeni care au pus bazele Romei antice. Romulus este un simplu brand pe care il gasiti in portofoliul companiei Vinexpert Focsani si, prin grija unor buyeri responsabili de categoria bauturilor alcoolice, atenti mai mult la nevoile romanului cu venituri modeste decat la sanatatea acestuia, chiar si in cateva magazine din retailul modern.

Analizat la rece, Romulus nu impresioneaza. Retetele sale sunt simple, fara nici cea mai mica urma de valoare adaugata. Mult si prost cum ar zice o vorba din batrani. Daca pana acum bauturi de genul Romulus puteau fi gasite doar prin en-gros-urile bucurestene, listarea lor in retailul modern poate fi interpretata ca o solutie de criza. Cu alte cuvinte cifra cu orice pret. Renuntam la brand si prestigiu si listam orice atata timp cat putem face bani. Scopul scuza mijloacele. O strategie care poate produce in timp efecte atat pe orizontala, prin replici la nivelul lanturilor concurente sau fidelizarea unui anumit segment de consumatori, cat si pe verticala, volumele astfel realizate generand modificari in amonte, la companiile producatoare.


 

Pentru cei care nu au auzit inca de Romulus, prezentam alaturat lista de ingrediente pentru bautura alcoolica cu suc de caise, 12% alcool: „apa dedurizata, alcool etilic de origine agricola, zahar, suc de caise 1%, arome, acidifiant: acid citric, coloranti: galben sunset FCF, tartrazina”. Cate procente de apa, alcool sau zahar nu va putem spune deoarece informatia nu apare pe ambalaj. Stim insa ca galbenul sunset FCF (E110) este un colorant sintetic obtinut din petrol si interzis in tari precum Norvegia, Finlanda si Suedia. Contine plumb si aluminiu, putand provoca alergii sau agrava astmul. Si mai stim ca tartrazina (E102) este un colorant obtinut din gudron, fiind folosit in industria alimentara in toata lumea mai putin in S.U.A., Norvegia si Austria. In 2008, Agentia pentru Standarde Alimentare din Marea Britanie a solicitat producatorilor sa renunte in mod voluntar la folosirea celor doi coloranti. Ulterior, in 2010, Uniunea Europeana a impus* ca pe etichetele produselor alimentare care folosesc (si) acesti doi coloranti sa fie trecuta mentiunea „poate afecta negativ activitatea copiilor si atentia acestora”. Cum prin definitie alcoolul nu este destinat copiilor, absenta mentiunii de pe eticheta produsului pare justificata. Pericolul insa ramane.

 

*Regulamentul (CE) nr. 1333/2008, lista colorantilor periculosi fiind in Anexa V.

 


Toate actualitatile