English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Fluctuatiile de pret de pe piata untului nu îi sperie pe producatorii români

19/09/2017 12:23

De cateva luni piata mondiala a untului este in fierbere. Cotatiile sunt in crestere, pretul pe bursa depasind 6 euro/kilogram. Desi criza incepe sa produca efecte si in Romania, producatorii de unt sunt in continuare linistiti. Asul lor din maneca sta intr-o reteta ce a rezistat in timp, trecand cu succes din perioada economiei socialiste in cea a economiei de piata: Untul de masa B.

 

Inventat de comunisti, untul de masa B presupune o varianta mai ieftina de unt, procentul standard de grasime fiind redus de la 82% la 65% prin adaos de apa. O reteta nascuta la acea vreme din criza prin care trecea economia Romaniei, fortata sa contribuie prin orice mijloace la plata datoriei externe.

Paradoxal, untul de masa B nu doar ca a rezistat epocii care l-a creat, dar a devenit un generator de noi trenduri. Piata este astazi invadata de produse ce se indeparteaza tot mai mult de la definitia untului clasic, procentul de grasime fiind realizat cel mai adesea prin adaugarea de grasimi vegetale.

O  monitorizare derulata in retailul modern in intervalul 07-13 august 2017, pe untul de masa B  a scos la iveala cateva date interesante. Printre ele si pretul de vanzare, brandurile private fiind de departe cele mai ieftine produse din piata.

 

Un pret fara o baza reala

Oricat ni s-ar parea de frumos, 4,49 lei pentru un pachet cu 200g unt 65% grasime este un pret fara o baza reala. Extragand TVA-ul (9%), marja retailerului (5%), costurile logistice si de transport (10 bani/kg), costurile de productie (50 bani/kg), costul ambalajului (minim 50 bani/kg) plus o cota de profit de 5% pentru compania producatoare ajungem la un incredibil 2,65 lei/pachet 200g. Sau 13,25 lei/kg. Pret de productie! Transpus in euro, la un curs de 4,60 lei, obtinem 2,88 euro/kg. Asta desi in realitate, printr-o banala regula de trei simpla, pretul kilogramului de unt 65% grasime in raport cu pretul untului 82% de pe bursa ar trebui sa porneasca de la 4,92 euro/kg. Cu alte cuvinte vindem cu 50% mai ieftin decat pretul untului de pe piata mondiala.

Cum se face ca la asa o reteta de succes, Lidl, Kaufland si Penny Market nu au extins colaborarea cu respectivele companii producatoare la nivelul international? De sa ia Lidl unt pentru Franta, Germania, Anglia, Olanda, Italia sau Spania din alte tari cand poate cumpara din Romania sub pretul pietei?

 

 

Intreaga analiza poate fi descarcata accesand linkul alaturat:

Fluctuatiile de pret de pe piata untului nu îi sperie pe producatorii români

 

 

 


Toate actualitatile