English Romana
SONDAJ

Se va mai intoarce Daniel Cîrstea la carma Profi?

  • Da
  • Nu
  • Da, dar sub un alt actionariat
Ajax Loader

Voteaza daca vrei sa vezi rezultatele!

Fabrica LaDorna Floreni si-a incetat activitatea

19/08/2020 11:49

Am primit o fotografie care, marturisim, ne-a intristat. Cel care ne-a trimis-o a reusit sa sintetizeze in cateva cuvinte o perioada frumoasa si plina de realizari a unei unitati etalon pentru industria romaneasca a produselor lactate. LaDorna Floreni, prima fabrica romaneasca construita dupa Revolutie, cu linii de productie pentru laptele UHT si-a incetat activitatea.

Acum, daca tot am cazut in butoiul cu melancolie, ne-am permis sa adaugam alte doua fotografii. Prima a fost facuta in aprilie 2010 si reprezinta primele trei produse sub brand privat iesite pe poarta fabricii din Floreni. Carrefour bifa atunci o premiera romaneasca, fiind primul retailer care intra cu o gama completa (1,5%; 3,5% si 0,1% grasime) sub brand privat mainstream, gama produsa integral in fabrica Floreni. A fost prima si ultima data cand la Floreni s-au produs trei variante de lapte UHT sub brandul unui lant international de retail.

Ulterior, peste ani, Carrefour a renuntat la colaborarea cu LaDorna, trecand cu arme si bagaje peste granita, la vecinii maghiari. Chiar si acum, linia sa de lapte UHT sub brandul Carrefour Bio (o alta premiera pentru brandurile private), isi trage originile din Ungaria, in Romania fiind facuta doar ambalarea produsului.


Al doilea retailer care a ales sa-si dezvolte un brand privat in fabrica de la Floreni a fost Kaufland, germanii optand insa doar pentru variantele de 1,5% si 3,5% grasime. Colaborarea a avut de toate. Si momente de varf dar si blocaje survenite ca urmare a diferentelor de pret la materia prima. De fiecare data insa, Kaufland a avut un plan B, gasind solutii de backup la cehi, bulgari sau maghiari. In ciuda acestor intreruperi de moment, Kaufland a revenit, continuand colaborarea. Daca a fost sau nu profitabil acest parteneriat pentru LaDorna, nu mai conteaza. Cortina va fi trasa in curand, dovada si aceasta a doua fotografie. O singura cutie din cele trei este produsa in fabrica Floreni fiind, cel mai probabil ultimul lot livrat catre Kaufland Romania. Celelalte doua cutii sunt parte din noua strategie Kaufland, optiunea retailerului mergand acum spre doi producatori, in paralel. Vor ramane oare ambii, fericiti parteneri ai Intaiului Retailer al Tarii sau doar unul va fi castigator. Este insa o alta poveste.

Sa tragem asadar cortina peste inca o fabrica romaneasca, multumindu-le minunatilor oameni din Floreni si Vatra Dornei pentru produsele deosebite pe care ni le-au pus pe masa in toti acesti ani.

 

Va recomandam sa cititi si:

Adio, dar raman cu tine. Lactalis mai inchide doua fabrici - 06/07/2020

 

 

 

 


Toate actualitatile